Miercuri,
04.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Ambulanța Sibiu a răspuns în 2019 la peste 60.000 de solicitări. Rată de succes peste medie, la resuscitări

Ambulanța Sibiu a răspuns în 2019 la peste 60.000 de solicitări. Rată de succes peste medie, la resuscitări

Ambulanțele județului Sibiu au fost solicitate anul trecut de peste 60.000 de ori, cele mai multe cazuri fiind de persoane care au avut nevoie de asistență medicală, acasă. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță al Județului Sibiu spun că din cele 41.000 cazuri medicale, majoritatea au fost afecțiuni digestive.

Peste un milion de kilometri au făcut autospecialele Ambulanței Sibiu, în 2019, pentru diferite solicitări. Peste jumătate dintre aceștia au fost făcuți în orașul Sibiu și în localitățile limitrofe, iar cele mai multe cazuri au fost de natură medicală, la domiciliu.

„Preponderent afecțiunile digestive sunt cele care ne solicită cel mai mult – dureri abdominale, greață, vărsături, indigestie. Am avut destul de multe sincope (n.r. stări de leșin) anul trecut, în total 122. Am răspuns la 579 stopuri cardio-respiratorii, dintre care 92 au fost resuscitate cu succes (n.r. în condițiile în care doar 2-3% dintre pacienții resuscitați scapă cu viață, așadar statistica este foarte bună la Sibiu). Aproape 100 de oameni trăiesc datorită intervenției prompte a specialiștilor noștri”, spune Costin Popescu, manager interimar al Ambulanței.

Salvatorii au avut și peripeții cu final fericit, spune managerul. Spre exemplu, multe dintre solicitările pe obstetrică ginecologie s-au încheiat cu venirea pe lume a unor bebeluși fie la domiciliul mamei, fie chiar în ambulanță. „Am avut intervenții în care mamele au născut fie acasă, fie pe ambulanță, asistate de asistenții ajunși la fața locului, pentru că majoritatea sunt gravide în ultimul trimestru și atunci când ajungem la ele, nu mai suferă amânare”.

Peste o mie de intervenții au fost în locuri publice, anul trecut, la „oameni cărora li s-a făcut rău, i-a durut inima, i-a durut capul și au leșinat. Tot aici intră și cazurile sociale, care sunt destul de solicitante pe de o parte din cauza psihicului pacientului precum și a faptului că în acest moment nu avem suficiente structuri care să preia cazurile sociale. Îi ducem în urgență, ei pleacă și se întorc pe stradă”, explică managerul Ambulanței.

Numărul total de pacienți a fost de 37.000, dintre care 6.500 au fost copii.

Costin Popescu, manager interimar si marcel stancu director economic ambulanta (5)

Timpi buni de răspuns la oraș. Problemele sunt în mediul rural

Timpul mediu de răspuns în 2019 a fost de 8 minute în oraș, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate dintre solicitări au ajuns în 5-6 minute, în condițiile actuale de trafic. „E bine”, spune Costin Popescu, dar nu e la fel de bine în mediul rural.

„Din cauza distanței mari dintre substații și a faptului că există zone care sunt acoperite insuficient, timpul de ajungere la cazuri este mare în mediul rural, de 20 minute. Pentru asta am avea nevoie și lucrăm la asta să deschidem puncte de lucru în Dumbrăveni, la Slimnic, poate la Jina și poate undeva în zona Loamneș-Mândra-Hașag. Sunt localități în care ajungem greu, cu număr mic de solicitări, ceea ce mă împiedică să am argumente pentru a deschide o substație acolo dar, dată fiind natura meseriei noastre, noi nu putem calcula în bani și eficiență economică valoarea vieții unui om”, explică acesta.

Pe lângă demersurile făcute în acest sens, conducerea Serviciului de Ambulanță Sibiu mai are câteva planuri pentru 2020. E nevoie de mai multe ambulanțe și de mai mulți angajați, în special în nordul județului.

„Pe anul acesta avem în plan să reușim să avem un medic la Mediaș, să reconstruim stația de salvare de acolo, să avem o substație la Dumbrăveni, o farmacie cu circuit închis aici, mai multe echipaje, consolidarea poziției în dispecerat, unde să avem mai des medic de gardă. Sunt doar câteva dintre intențiile noastre și lucrăm la a le pune în aplicare”, transmite managerul interimar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus