Sâmbătă,
05.10.2024
Heavy Intensity Rain
Acum
14°C

Ghiță Ciobanu în ”The Guardian”: ”Creșterea oilor a devenit o batjocură”

Ghiță Ciobanu în ”The Guardian”: ”Creșterea oilor a devenit o batjocură”

Singura șansă de supraviețuire a ciobanilor este exportul, a declarat Ghiță Ciobanul, alias Gheorghe Dănulețiu, cel mai cunoscut crescător de ovine din Sibiu. Declarația a făcut-o într-un articol publicat în Marea Britanie, legat de zootehnia din România.  ”Creșterea oilor a devenit o batjocură. Vindem o oaie pentru 100 de lei (aproximativ 18 lire). Nu-mi permit să plătesc salarii bune și nu mai găsesc oameni. Tinerii văd și ei că totul merge în jos. Am impresia că această situație este dictată politic, că se încearcă distrugerea sectorului”, a declarat Ghiță Ciobanul pentru The Guardian.

Problema crescătorilor de ovine a fost fidel prezentată în ziarul britanic. S-a vorbit că nu există abatoare și că crescătorii de animale sunt nevoiți să-și vândă animalele direct centrelolr de colectare pentru export. ”Vinderea animalelor vii pentru export este o supapă de supraviețuire pentru fermele din țara noastră în condițiile în care prețurile sunt scăzute și nu acoperă nici măcar cheltuielile cu hrana animalelor. Nici la export prețurile nu sunt mari pentru că intervin intermediarii care câștigă și ei pe acest lanț al exportului și atunci prețul care-i revine crescătorului este mai mic”, a mai spus Dănulețiu.

Articolul a evidențiat și faptul că deși România a primit subvenții de la Uniunea Europeană în valoare totală de 26 de miliarde de euro de la aderarea la UE în 2007, acestea sunt orientate către producție și mai puțin spre construirea sistemelor de procesare. ”Deci, în ciuda numărului de animale pe care le exportă, trebuie să importe carne și alte produse prelucrate”, scrie The Guardian.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

LaFlemme

Acum 4 ani

"S-a vorbit că nu există abatoare și că crescătorii de animale sunt nevoiți să-și vândă animalele direct centrelolr de colectare pentru export." Si cine va opreste sa faceti un abator? Ah! Trebuie sa investiti, adica sa nu va mai cumparati vile si masini scumpe. Ca orice industrie, daca nu are cerere, moare. Asa ca si oieritul trebuie sa moara ca sa renasca, poate, mai tarziu si ciobanii sa invete din greseli.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Daniela Lomnesean

Acum 4 ani

Un reprezentant de vaza al sibienilor: inteligent, frumos si modest! Respect, Ghita!
Raspunde

Lenea Ucide

Acum 4 ani

Tinerii din sate se duc sa fie slugi, macelari prin abatoarele din vest, agricultori pe plantatii, gunoieri, zugravi sau chiar cersetori, etc sa vina acasa si sa se plimbe cu BMW-ul, cateodata inchiriat, pe la rude, sa vada aia ca "se descurca"... nu mai vor sa fie ciobani, care este o munca demna, pana la urma, dar nu da bine. Pacat ca au esuat taranii romani in a-si educa copiii.... majoritatea familiilor n-au stiut ce sa-i invete, doar i-au laudat si le-au dat gratis, iar odraslele s-au educat de la MTV si site-uri care te invata doar sa te imbraci in branduri si sa umblii cu masini scumpe, nu sa inveti si sa planifici... E greu sa fii cioban de succes, trebuie sa stii sa numeri, multi dintre ei nici asta nu mai stiu. Stau cocarjiti in telefoane si se uita la poze cu vreo botoxata sau la ce masina are vecinu.... nu scrie nicaieri ca vecinu si-a vandut 5 ani din viata lucrand la un abator langa Munchen pentru gramada aia de fiare. Din cauza lenii si prostiei se pierd toate.
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

" Alias" Ghiță ciobanul, nu numele lui. Această situație prezentată este un alt exemplu al "implicării" tuturor în dezvoltarea societății românești și implicit a susținerii modului de trai. Sunt absolut sigur ca statul e de vină, statul e vinovat pentru faptul că oile se vând atât de prost si ca ei, ciobanii, nu mai câștigă atât de mult. Ce nu înțeleg...ce ii reține sa isi faca ei singuri abatoare, în cazul de față, si astfel sa încerce să dicteze prețul,dacă sunt siguri de calitatea rezultatului muncii lor!? Însă acest lucru nu se va întâmpla, cu toții așteaptă ca statul să rezolve tot, sa le asigure tot, ei doar sa faca ceea ce știu cel mai bine,nu? Fac pariu ca nu sunt probleme cu semnalul sus pe munte...
Raspunde

Sorin

Acum 4 ani

Dar cu subvențiile ce faceți?........Va spun eu....o mare parte va luați mașini și case:(:(
Raspunde

Sorin

Acum 4 ani

Dl. Cioban, Pana una alta nu plătiți impozite pe ce produceți și comercializați, eu propun sa mergeți la guvern sa le propuneti sa ne ia populației o taxa care sa se numească “bunăstarea ciobanului”......cât de josnici puteți sa fiți. De ce nu ai făcut și tu ca alți ciobani din zona: adică sa-ți faci ferma și berbecutii morți sa-i folosiți ca masa de prânz pentru zecile și sutele de porci. Sau încearcă și tu cu un magazin numit “producător”, in care sa vinzi “ brânza” care numai de tine nu e produsă!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus