Joi,
18.04.2024
Light Intensity Drizzle
Acum
6°C

Împărțirea banilor: primarii au cerut 228 de milioane de lei, dintr-un total de 27. Sibiul nu a cerut niciun leu

Împărțirea banilor: primarii au cerut 228 de milioane de lei, dintr-un total de 27. Sibiul nu a cerut niciun leu

Primarii din județ au cerut Consiliului județean sprijin financiar în sumă de peste 228,6 milioane de lei pentru anul în curs. Cum disponibilul este estimat la puțin peste 27 de milioane de lei, autoritățile județene au decis să aplice o formulă.

Șase procente din impozitul pe venit încasat în județul Sibiu și redirecționat către bugetul județean constituie sumele pe care CJ Sibiu le poate repartiza primăriilor din județ, pentru a le sprijini în diferitele proiecte pe care acestea le au. În acest an, cele șase procente vor însemna un total de aproximativ 27,31 de milioane de lei, estimează conducerea Consiliului Județean, potrivit unui raport de specialitate întocmit de Serviciul administrare buget.

”În vederea repartizării sumei de mai sus, au fost solicitate tuturor unităților administrativ-teritoriale din județul Sibiu să prezinte cereri (...). Urmare a sumelor comunicate de către unitățile administrativ-teritoriale s-a făcut o centralizare și o analiză a acestora, rezultând faptul că sumele solicitate sunt în cuantum total de 228,65 milioane de lei”, se mai arată în raportul citat.

Cum suma solicitată este mult mai mare decât disponibilul, conducerea CJ Sibiu a decis să aplice o modalitate de calcul a sumelor repartizate. Acest algoritm de împărțire a celor 27 de milioane de lei celor 63 de primării care au solicitat sprijin are la bază trei criterii: numărul locuitorilor (în proporție de 50%), suprafața intravilanului (48%) și, respectiv, dacă pe raza localităților nu se află drumuri de interes județean (2%). Sunt doar 63 de primării solicitante, deoarece Primăria municipiului Sibiu, la fel ca în fiecare an în ultima perioadă, nu a mai cerut sprijin financiar din fondurile aflate la dispoziția Consiliului Județean.

În urma aplicării formulei mai sus descrise, cele 27 de milioane de lei au fost împărțite în sume cuprinse între 3,7 milioane de lei (pentru municipiul Mediaș) și, respectiv, 100.000 de lei (pentru Gura Rîului), 113.000 de lei (pentru comuna Ludoș) și, respectiv, 119.000 de lei (pentru comuna Marpod). 100.620 de lei, în plus peste suma cuvenită ca urmare a aplicării algoritmului, este propus să primească Primăria Biertan, pentru lucrările de protejare a Bisericii fortificate din localitate, obiectiv înscris pe Lista UNESCO.

Proiectul de hotărâre referitor la repartizarea acestor sume urmează să fie dezbătut în plenul Consiliului Județean Sibiu în ședința programată joi.

sume impartite localitatilor 1 sume impartite localitatilor 2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Hodoronc Tronc

Acum 4 ani

la cerut bani nimeni nu-i intrece, dar la facut ordine si investitii sunt ultimii ! Probabil au nevoie de mai multi bani sa isi creasca salariile, ca altfel nu inteleg.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus