Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

FOTO-VIDEO O parte din canalizarea șelimbărenilor se varsă direct în Cibin. De ce nu mai au oamenii încredere în autorități

FOTO-VIDEO O parte din canalizarea șelimbărenilor se varsă direct în Cibin. De ce nu mai au oamenii încredere în autorități

De mai bine de șase luni de zile locuitorii satelor aparținătoare Șelimbărului, ba chiar uneori și cei din zona Brana, se plâng de un puternic miros urât, care intră inclusiv în case și le afectează sănătatea.

Oamenii au făcut sesizări și plângeri la toate instituțiile statului, de la primărie la Garda de Mediu și chiar la minister. Nimeni nu le-a putut spune până acum, clar, care este sursa mirosului și cum poate fi ea stopată.

În disperare de cauză, o parte din locuitori au început să umble prin sate, în căutarea unei posibile cauze. Așa au descoperit mai multe surse de poluare pe râul Cibin.

În satul Veștem, spre exemplu, sub podul care traversează râul, există o gură de scurgere prin care apă vizibil murdară și cu un miros neplăcut se varsă direct în Cibin. Vedeți mai jos cum arată:

De cealaltă parte a podului, situația este identică. Oamenii care locuiesc în zonă spun cu nonșalanță că aceea este apa din canalizare și că situația nu a apărut de curând, ci de ani de zile.

poluare Cibin

Puțin mai înspre Sibiu, chiar pe marginea drumului național, în zona showroom-urilor auto, o altă țeavă iese din pământ și se varsă direct într-un fel de canal colector ce duce tot în Cibin. Zilnic mii de mașini trec pe podețul ce maschează scurgea apei murdare, după cum puteți vedea mai jos:

Și mai murdară pare a fi apa în zona popular denumită ”Vingalău” din Bungard. Aici există chiar canale colectoare recent create, cimentate, care merg spre albia Cibinului. În capăt am putut filma cu ușurință apă foarte murdară, cu un puternic miros, ce se varsă direct în Cibin.

dn 7

Cum arată ”canalizarea” în Bungard:

În ultimele șase luni, au existat valuri de plângeri și sesizări către autorități, făcute de locatari nemulțumiți. Cel mai recent val a fost la jumătatea lunii ianuarie. În urma sesizărilor înregistrate la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, angajații Olimpiu Streza și Anca Mihaiela Cândea, s-au deplasat la fața locului unde au efectuat o serie de controale în teren. Aceștia au fost însoțiți de reprezentanți ai Apă Canal SA.

Constatările lor sunt următoarele:

”Sistemul de canalizare în localitatea Bungard este deservit de o stație de pompare amplasată la intrarea în localitate, pe malul stâng al râului Cibin, în zona podului rutier, stație de pompare care la data controlului este funcțională și pompează apele uzate la stația de epurare Mohu. De asemenea, în zona denumită popular ”Vingălău”, am identificat o conductă de canalizare care subtraversează digul prin interiorul rețelei de canalizare pluvială, prin intermediul căreia se evacuează ape uzate neepurate în cursul de apă Cibin.

În localitatea Veștem apele uzate rezultate de la gospodăriile cetățenilor cunt colectate de o rețea de canalizare și descărcate neepurate în râul Cibin prin două guri de scurgere amplasate una pe malul drept, cealaltă pe malul stâng al cursului de apă.

În localitatea Mohu, apele uzate rezultate de la gospodăriile cetățenilor sunt colectate de o rețea de canalizare și descărcate neepurate în râul Cibin printr-o gură de vărsare pe malul stâng al cursului de apă”.

sga 1

Raportul SGA mai menționează că Apă Canal Sibiu SA a primit penalități pentru depășirea concentrațiilor maxim admise ale poluanților în apele uzate evacuate pentru localitățile Veștem și Mohu. În plus, împreună cu Primăria Șelimbăr, societatea are un plan de investiții pentru remedierea situației.

Contactați de reporterul Turnul Sfatului reprezentanții Apă Canal nu au comentat situația. Mai departe, reprezentanții primăriei Șelimbăr au răspuns că localitatea are un sistem de canalizare funcțional, dar care doar ocazional, în situații excepționale deversează în Cibin. Situația însă ar fi pe punctul de a se soluționa, în ultimii ani realizându-se mai multe investiții, noi dotări fiind planificate pentru anul în curs.

selim 1 selim 2 selim 3

Reporterul Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere și Comisariatului Gărzii de Mediu, însă fără un răspuns până la ora publicării.

Nemulțumiți de lentoarea cu care se mișcă autoritățile și de răspunsurile care întârziau să apară, mai mulți locuitori ai Șelimbărului au vrut zilele trecute să organizeze un protest. Primăria le-a propus să vină într-una din sălile instituței, unde să aibă un dialog pe această temă. La întâlnire, care a avut loc ieri, au participat șase cetățeni, reprezentanți ai instituțiilor abilitate sau cu responsabilități în domeniu, precum și presa. Niciun director de instituție prezent nu și-a asumat clar o poluare controlată a Cibinului, un miros care afectează sănătatea cetățenilor și un termen clar până la remedierea situației. Ba mai mult, unor cetățeni li s-a spus că au nasul prea fin și că în alte părți lumea nu se plânge atât.

vingalau

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

28 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dac Adevarat

Acum 2 ani

Ce va plangeti atata? in Austria sau Elvetia credeti ca e mai bine? Noi nu ne vindem tara!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Nu au înțeles ironia
Raspunde

Iooo

Acum 2 ani

Ce surpriza, o parte din canalizarea comunei Selimbar ajunge in Cibin! NIci nu ma asteptam la altcevaavand in vedere cat de haotic s-a construit si mai ales la cat trebuie sa astepti pentru a te ajuta autoritatiile sa te legi la retea. Pana astepti, "impingi ceva" unde trebuie si se rezolva situatia cu firmele "autorizate" de primarie. Cu siguranta toti cetatenii comunei platesc taxe apa canal, toti stiu ca sunt racordati la retea, dar surpriza vine de la primarie si a firmelor "autorizate" care au facut cum e mai bine pentru buzunarul lor.
Raspunde

nastratin

Acum 2 ani

Autoritati de ... Cibin (=c__at).
Raspunde

Andu

Acum 2 ani

Concediati toti marii functionari care au permis asa ceva, de la mic la mare. Salarii cat mai grasane si familionul pe palier, da responsabilitate 0.
Raspunde

Verde

Acum 2 ani

Nu contează că vin alegerile locale. Curățenia si igiena mediului precum și sănătatea oamenilor ar trebui să fie o preocupare permanentă a autorităților locale și ale celor de mediu. Dar se pare ca pentru a proteja anumite persoane politice sau cu interese se complace multă lume în a musamaliza această problemă. Ar trebui să le fie rusine dar nu le este. Este strigător la cer ce se intampla.In fiecare seara,noapte si dimineata pute în Mohu de zici ca ai cazut in hazna. Practic acești oameni ne lipsesc de darul de a respira un aer curat pe care ni l-a dăruit Dumnezeu. Dar înclin să cred că acesta este de fapt mirosul caracteristic oamenilor care permit aceste lucruri de la cel mai mic la cel mai mare.
Raspunde

eva

Acum 2 ani

Primari nesimtiti, alesi fara nicio noima.Nu PSD ul e de vina ?
Raspunde

cititor

Acum 2 ani

Sunt mari diferente intre constatarile facute la fata locului de catre Sistemul de Gospodarire a apelor Sibiu si ceea ce se spune in raspunsul dat la solicitarea redactiei. Minciuni, minciuni, minciuni... Locuiesc in Mohu si suntem dusi cu vorba de autoritatea locala de aproape jumatate de an. Nimeni nu avazut vreo vidanja care sa curete canalul colector, am fost mintiti ca exista statie de pompare, am platit canalul ca in Sibiu, dar, dupa cum se vede, fara ca Sociietatea ApA-Canal sa ofere serviciul corespunzator (voi solicita restituirea sumelor FURATE astfel) . Cat riveste pe cel care a facut afirmatia extrem de jignitoare ca avem nasul prea sensibil (se pare ca reprezentantul Apa-Canal Sibiu) sa faca bine sa-si dea demisia; este un neputincios si un mincinos si nu ar trebui sa ocupe o astfel de functie. Mai cred ca pentru ceea ce se intampla, ar trebui declansata o actiune penala si plata unor amenzi uriase, de milioane de euro, de catre societatile cu atributii in gospodarirea apelor. Domnilor, este un DEZASTRU ecologic, chiar nu vreti sa intelegeti ? Vom face o plangere la Parlamentul European pentru ca in tara se pare ca nu mai avem autoritati responsabile. Iar cetatenii sa fie atenti la ce vor vota anul acesta !
Raspunde

Vasile budin

Acum 2 ani

Puteti investiga un pic si situatia de la Poplaca, va rog? Intreaga retea de canalizare se revarsa in valea de la intrarea in comuna de ani buni si mirosul e insuportabil. Sunt oameni care locuiesc in zona si nu pot sa deschida fereastra, altii si-au pus casele la vanzare. Toate astea la 7 km de Sibiu intr-o comuna in care jumatate din Paltinis isi plateste impozitele. E un dezastru ecologic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 2 ani

sibiu poplaca 11 km!
Raspunde

Bucurestean mandru

Acum 2 ani

Mamaaaa, pai in Ardeal, dejectiile marilor civilizati, bogati si dornici de rupere de restul tarii mama, merg in rauri???? Dar vaaaaaiiiii, credeam ca doar in Vaslui, Teleorman si Olt! Nu in mirificul Sibiu! Rusine!
Raspunde

Iooo

Acum 2 ani

Ai uitat sa enumeri si Bucurestiul!
Raspunde

Inconstient Mandru

Acum 2 ani

"Boss"...tie iti plateste partidul apa calda, rece, iar daca ai ajuns sa te compari cu Rasinari, asta spune tot.... capitala mizeriei.
Raspunde

cititor

Acum 2 ani

Am aflat cine este cel care a spus la intalnirea de la Primaria Selimbar ca avem nasul cam sensibil si de aceea ne miroase a rahat, ca - vezi, Doamne - asa e la tara. Sa-ti fie rusine Vasile Maier, director general la Apa-Canal SA Sibiu ! Atitudinea ireverentioasa (ca sa folosesc doar un eufemism) pe care ati avut-o va descalifica in mod absolut. D E M I S I A !
Raspunde

Ehda

Acum 2 ani

AHA... iar au facut-o de oaie indivizii sterpi la cap si buni de nimic, numiti autoritati. S-au aciuit acolo toate neamurile, care mai decare mai limitat mintal si se vad efectele peste tot in jurul nostru.... de la gunoaiele de prin paduri, defrisari, poluare, ...ce va asteptati ? Ei au treaba sa profite, nu sa fie in slujba societatii care i-a pus acolo... nu-i duce mintea pur si simplu, si ar trebui ca alte "autoritati" sa se autosesizeze in asemenea cazuri..... dar cine... aia de la mediu care bat palma cu hotii padurilor ? Coboara camioanele de la Sadu pe banda rulanta, mai nou o aparut si un gater in zona.... autoritati. Niste hoti marunti pusi in functii de conducere, astea sunt autoritatile romanesti.
Raspunde

El Dorado

Acum 2 ani

Tovarasu trif fu pana de curind directoras la mediu ib Sibiu. Situatia asta e de pe vremea lui. A fost cam orb cu cine trebuie.
Raspunde

Der Kaiser

Acum 2 ani

Au plecat sasii, am ramas cu valahii nostri transalpini.
Raspunde

Intrigat

Acum 2 ani

Maier e o ****. Asemnea atitudini ca cea de la intalnirea cu selimbarenii ne spune clar ca vorbim despre un **** autoritar care vine la munca, atunci cand vine, cateva ore si asta pe multi bani. Sa luam decizia corecta la locale....
Raspunde

Andronescu

Acum 2 ani

Puneti mana si reclamati peste tot problemele, nu le ascundeti sub pres. Aici se vede implicarea civica si inteligenta unui popor. Nu merge cu astia locali? Nu renuntati si reclamati la nivel central. Ii luati pe toti la rand si puneti presiune pe ei, pana cand se satura, daca nu reactioneaza initial.
Raspunde

gheorghe

Acum 2 ani

Primarii ce pazesc! Marea afacere cu fonduri europene pentru canalizare si alimentare cu apa a judetului si a judetului este partial un fiasco. SC Apa Canal SA si-a umplut buzunarele cu proiecte si executii de doi lei.
Raspunde

Dom

Acum 2 ani

Se pare ca nimeni nu vrea sa înțeleagă ca APELE ROMANE NU VOR SA ÎȘI FACĂ DATORIA. E RESPONSABILITATEA LOR. Apa Canal SA își face de cap cu buna știința a APELOR ROMÂNE. SA FIE CERUTE TOATE BULETINELE DE ANALIZA DE LA STAȚIA DE EPURARE și din stația de epurare sa fie luate zilnic probe și făcute publice buletinele de analiza. APELE ROMANE SIBIU AU ACEASTA RESPONSABILITATE, EI TREBUIE SA REZOLVE ACEASTA PROBLEMA.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Alooooo selimbareni, ce dracu mai așteptați? Miting la primarie si Jos primaru Grecu de urgenta! O sa ajungeti cu bacterii in voi de nici nu va imaginați! Jos Grecu, jos mafia din primaria Selimbar! DNA, trezirea!!! ce păziți?
Raspunde

Verde

Acum 2 ani

Zilele trecute dl.primar din Selimbar a afirmat public ca mirosul greu se datorează stației de epurare dintre Mohu si Bungard, care deverseaza necontrolat în RAUL Cibin.Adica polueaza un rau si afecteaza locuitorii din mai multe localități.A facut dl.primar plângere la Garda de Mediu pentru a se opri poluarea ? Garda de Mediu a luat la cunoștință chiar si din presa despre acest fapt, a dat amenzi si a luat masuri pentru a opri poluarea si a reda cetățenilor AERUL curat ? Deversarile din conductele filmate se realizeaza de ani buni fără să miroasă infernal peste tot.In ultima perioada de cand statia de epurare deverseaza în Cibin necontrolat după cum a afirmat si dl.primar , miroase groaznic. Invit pe dl.primar împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu azi 29.01.2020 să ispiram împreună AERUL din Mohu . Fără conotații politice !
Raspunde

Moromete

Acum 2 ani

Cu un km mai sus de Selimbar, pe Sevis se varsa canalizarea de pe Arhitectilor .Pana acolo Sevisul e cat de cat curat, dar de acolo e murdar si miroase. Apoi se adauga canalele din Selimbar si uite asa Cibinul seamana cu raurile din India. Am reclamat la Garda de mediu si primarii dar se fac ca nu vad cu toate ca problemele sunt vechi. Devenim o tara din ce in ce mai murdara.
Raspunde

SelY

Acum 2 ani

Cine a putut scrie un asa raspuns catre o redactie de ziar semnata de primar, pe fond totusi se explica cate ceva, dar ca forma este dezastru "Cu referire la solicitarea dumneavostra prin adresa nr....... privind...........va comunicam" Rad cu lacrimi ......la final din nou nu este nimic fluent, clar si simplu....Incredibil....., totusi ca sugestie, data viitoare in loc de "banii au fost prinsi in buget" incercati "banii au fost prevazuti sau alocati in bugetul pe anul X" Indiferent cine a scris, este un dilectant, pentru care au fost "prinsi" 4000 - 5000 lei /luna NETO.
Raspunde

dd

Acum 2 ani

Mergeti si in alte comune/sate cu canalizare sa vedeti ca situatia e la fel. De ex. la Seica Mare, benzinaria RO sau D&G deverseaza direct in raul Visa. Garda de mediu trimite la orice sesizare acelasi raspuns tipizat prin care transmit ca nu au gasit nimic si ca totul e in regula. Inconstienta si nesimtire totala fata de oameni!! Sunt copii care se scalda sau pescuiesc in aceste rauri si iau contact direct cu deversarile din canale....asta ca sa nu mai zic de fauna si flora.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Mediu , CJ , Primarii , Prefecrură : dezinteres absolut .
Raspunde

Anonymus

Acum 2 ani

atentie mare pe cine alegeti la alegerile locale ca sa aveti in viitor cu cine sa aveti un dialog nu doar sa mergeti in fata unor ziduri...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus