De mai bine de șase luni de zile locuitorii satelor aparținătoare Șelimbărului, ba chiar uneori și cei din zona Brana, se plâng de un puternic miros urât, care intră inclusiv în case și le afectează sănătatea.
Oamenii au făcut sesizări și plângeri la toate instituțiile statului, de la primărie la Garda de Mediu și chiar la minister. Nimeni nu le-a putut spune până acum, clar, care este sursa mirosului și cum poate fi ea stopată.
În disperare de cauză, o parte din locuitori au început să umble prin sate, în căutarea unei posibile cauze. Așa au descoperit mai multe surse de poluare pe râul Cibin.
În satul Veștem, spre exemplu, sub podul care traversează râul, există o gură de scurgere prin care apă vizibil murdară și cu un miros neplăcut se varsă direct în Cibin. Vedeți mai jos cum arată:
De cealaltă parte a podului, situația este identică. Oamenii care locuiesc în zonă spun cu nonșalanță că aceea este apa din canalizare și că situația nu a apărut de curând, ci de ani de zile.
Puțin mai înspre Sibiu, chiar pe marginea drumului național, în zona showroom-urilor auto, o altă țeavă iese din pământ și se varsă direct într-un fel de canal colector ce duce tot în Cibin. Zilnic mii de mașini trec pe podețul ce maschează scurgea apei murdare, după cum puteți vedea mai jos:
Și mai murdară pare a fi apa în zona popular denumită ”Vingalău” din Bungard. Aici există chiar canale colectoare recent create, cimentate, care merg spre albia Cibinului. În capăt am putut filma cu ușurință apă foarte murdară, cu un puternic miros, ce se varsă direct în Cibin.
Cum arată ”canalizarea” în Bungard:
În ultimele șase luni, au existat valuri de plângeri și sesizări către autorități, făcute de locatari nemulțumiți. Cel mai recent val a fost la jumătatea lunii ianuarie. În urma sesizărilor înregistrate la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, angajații Olimpiu Streza și Anca Mihaiela Cândea, s-au deplasat la fața locului unde au efectuat o serie de controale în teren. Aceștia au fost însoțiți de reprezentanți ai Apă Canal SA.
Constatările lor sunt următoarele:
”Sistemul de canalizare în localitatea Bungard este deservit de o stație de pompare amplasată la intrarea în localitate, pe malul stâng al râului Cibin, în zona podului rutier, stație de pompare care la data controlului este funcțională și pompează apele uzate la stația de epurare Mohu. De asemenea, în zona denumită popular ”Vingălău”, am identificat o conductă de canalizare care subtraversează digul prin interiorul rețelei de canalizare pluvială, prin intermediul căreia se evacuează ape uzate neepurate în cursul de apă Cibin.
În localitatea Veștem apele uzate rezultate de la gospodăriile cetățenilor cunt colectate de o rețea de canalizare și descărcate neepurate în râul Cibin prin două guri de scurgere amplasate una pe malul drept, cealaltă pe malul stâng al cursului de apă.
În localitatea Mohu, apele uzate rezultate de la gospodăriile cetățenilor sunt colectate de o rețea de canalizare și descărcate neepurate în râul Cibin printr-o gură de vărsare pe malul stâng al cursului de apă”.
Raportul SGA mai menționează că Apă Canal Sibiu SA a primit penalități pentru depășirea concentrațiilor maxim admise ale poluanților în apele uzate evacuate pentru localitățile Veștem și Mohu. În plus, împreună cu Primăria Șelimbăr, societatea are un plan de investiții pentru remedierea situației.
Contactați de reporterul Turnul Sfatului reprezentanții Apă Canal nu au comentat situația. Mai departe, reprezentanții primăriei Șelimbăr au răspuns că localitatea are un sistem de canalizare funcțional, dar care doar ocazional, în situații excepționale deversează în Cibin. Situația însă ar fi pe punctul de a se soluționa, în ultimii ani realizându-se mai multe investiții, noi dotări fiind planificate pentru anul în curs.
Reporterul Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere și Comisariatului Gărzii de Mediu, însă fără un răspuns până la ora publicării.
Nemulțumiți de lentoarea cu care se mișcă autoritățile și de răspunsurile care întârziau să apară, mai mulți locuitori ai Șelimbărului au vrut zilele trecute să organizeze un protest. Primăria le-a propus să vină într-una din sălile instituței, unde să aibă un dialog pe această temă. La întâlnire, care a avut loc ieri, au participat șase cetățeni, reprezentanți ai instituțiilor abilitate sau cu responsabilități în domeniu, precum și presa. Niciun director de instituție prezent nu și-a asumat clar o poluare controlată a Cibinului, un miros care afectează sănătatea cetățenilor și un termen clar până la remedierea situației. Ba mai mult, unor cetățeni li s-a spus că au nasul prea fin și că în alte părți lumea nu se plânge atât.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Apă Canal , Turnul Sfatului , Primăria Șelimbăr , poluare , canalizare , Apelor Sibiu , Apă Canal Sibiu , Reporterul Turnul Sfatului , Moara Cibin , În Șelimbăr , Comisariatului Gărzii , stiri sibiu , Anca Mihaiela Cândea , Olimpiu Streza , Miroslav Vitouš
Vizualizari: 9486
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Un cititor
Acum 1 oră
Adi Gliga
Acum 2 ore
Canaris
Acum 2 ore
Aci Duțu
Acum 2 ore
Nobody