Miercuri,
09.10.2024
Ceata
Acum
10°C

7,5 milioane de lei. A fost semnat contractul pentru proiectarea viitorului nou Spital județean

7,5 milioane de lei. A fost semnat contractul pentru proiectarea viitorului nou Spital județean

751 este numărul contractului din 20 ianuarie 2020, pe care Consiliul județean Sibiu l-a semnat pentru actualizarea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic al viitorului Spital județean pe care autoritățile vor să îl ridice pe Calea Șurii Mici.

Popaescu &co SRL (București) – Egis România SA (Ilfov) – Geo Arc SRL (Ilfov) – Studio Sqm SRL (Sibiu) – Api Arhitekti d.o. (Slovacia) este asocierea căreia CJ Sibiu i-a atribuit contractul pentru întocmirea documentațiilor necesare viitorului spital. Contractul a fost semnat după ce, inițial, desemnarea asocierii mai sus amintită drept câștigătoare a licitației a fost contestată de cealaltă asociere care a mai depus ofertă - S&M Expert Project SRL (Iași), V.A.M.S. Ingegneria (Italia) și RPA (Italia). Contestația acestora a fost respinsă la finele anului trecut de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, iar pe 20 ianuarie, contractul a fost semnat.

7.595.200 de lei, fără TVA, este valoarea acestui contract, față de cele 8,08 milioane de lei la cât a fost estimat înainte de licitație. În cadrul acestui contract, asocierea câștigătoare va trebui să actualizeze studiul de fezabilitate (actualul SF a fost realizat de Ministerul Sănătății pentru un spital de dimensiuni mai mici), să elaboreze documentația pentru Planul urbanistic de detaliu, să elaboreze proiectul tehnic al viitorului spital, să obțină autorizația de construire, să ofere asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor și să realizeze caietul de sarcini pentru licitația de angajare a unui constructor.

Amplasamentul viitorului spital va fi pe Calea Șurii Mici, la ieșirea din oraș Amplasamentul viitorului spital va fi pe Calea Șurii Mici, la ieșirea din oraș

Termene

Pentru actualizarea studiului de fezabilitate au fost alocate două luni de la semnarea contractului. Ulterior recepției acestei documentații va trebui elaborat și un plan urbanistic de detaliu în termen de șase luni. Pentru întocmirea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire au fost alocate trei luni, iar pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – un termen extrem de strâns, de doar două luni.

Toate aceste componente ale contractului au fost împărțite, de asemenea, pe un grafic de execuție cu mai multe etape. Iar pentru fiecare etapă, reprezentanții CJ Sibiu și-au asumat un termen maxim de acceptare sau respingere de zece zile lucrătoare. În cazul în care, la diferite etape, sunt înregistrate întârzieri reprezentanții CJ au inclus printre măsurile la dispoziția lor inclusiv cea a rezilierii contractului.

“Fiecare din serviciile contractate vor începe în urma emiterii unui ordin de începere a serviciilor de către autoritatea contractantă. În cazul în care se renunță la o etapă sau mai multe, autoritatea contractantă va notifica prestatorul, iar acesta nu va avea pretenții ci privire la plata serviciilor aferente etapelor care nu se vor mai presta“, se arată în caietul de sarcini pe baza căruia a fost atribuit contractul.

Două scenarii și obligatoriu un hotel

Actualizarea studiului de fezabilitate presupune generarea a două scenarii. Primul este cel aferent capacității maxime a noii unități medicale (cele 1.239 de paturi de spitalizare continuă și cel 70 pentru spitalizarea de zi). Cel de-al doilea scenariu solicitat este cel al unei “structuri medicale inițiale, propusă ca urmare a expertizelor privind evaluarea activității spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu și a Municipiului Sibiu cu privire la paturile aferente secțiilor pentru adulți și copii“. În acest al doilea scenariu structura medicală inițială “va fi restructurată în conformitate cu viziunea studiului de fezabilitate realizat în 2007 de către Health Care Company Krankenhausbetriebs, Proiect București SA, Mosar Archetekten, Krankenhaus Spittal/Drau“, se mai arată în caietul de sarcini în discuție.

SF-ul respectiv, cel din 2007, este cel elaborat la comanda Ministerului Sănătății, când în discuție încă mai era amplasamentul de pe Calea Poplăcii (care acum nu mai poate fi folosit, deoarece schimbul de terenuri între Sibiu și MApN nu s-a mai produs“.

SF-ul din 2007 (din care provine și imaginea care ilustrează acest articol) prevedea ridicarea unei clădiri cu trei etaje peste parter și subsol, însă structura propusă atunci prevedea un total de doar 462 de paturi.

Pentru noua unitate medicală, în funcție de conceptul spațial-volumetric și funcțional stabilit se pot asigura servicii parțial sau integral comune adulților, cât și celor din pediatrie, mai prevede documentația de licitație. Care subliniază faptul că pe lângă funcțiunile de bază aferente unui spital se vor avea în vedere și proiectarea unui corp de clădire cu destinația “spații de cazare pentru circa 50 de persoane“, dar și a unui heliport pentru urgențele medicale. Totodată, noul spital va trebui să aibă și un adăpost de apărare civilă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

4 benzi

Acum 4 ani

Faceti 4 benzi orbilor.Ca dupa nu mai aveti cum
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

...de la proiectare la ridicare imobilului cale lunga.La proiecte si studii suntem campioni europeni.Asa se laudau ca fac patru benzi Calea Surii Mici,inca o banda la podul peste Cibin zona Lidl,Aquapark etc.Multa gargara si atat.
Raspunde

Dragos

Acum 4 ani

Eu nu inteleg cum se poate face un super spital in Sibiu, daca nu suntem in stare sa facem nici macar cateva drumuri de la zero ...
Raspunde

John Doe

Acum 4 ani

Ce nu înțelegi? Se face studiu de fezabilitate, s-a mai făcut unul în 2007. Suntem țara SF, adică bani publici furați fără nici o jenă. Spitale sau autostrăzi n-o să vedem prea curând, doar băieți deștepți îmbogățiți din banii publici, adică banii nimănui. Fezabilitati, prefezabilitati și alte studii și aiureli. Oare va răspunde cineva vreodată pentru miile de studii făcute de-a lungul timpului degeaba, pentru zecile de miliarde cheltuite tot degeaba??? 7,5 milioane pentru niște schițe
Raspunde

Niminicia sasului

Acum 4 ani

In curtea actualului Spital Judetean e loc suficient pentru un spital cu peste 1000 paturi. Numai un rauvoitor nu vede asta. S-a facut studiu, schita de proiect, etc; a ramas asa din cauza ca a fost propus de Cindrea. Da, acest Cindrea poate nu a fost cea mai OK persoana din CJSibiu, dar aceasta propunere a fost chiar OK. Ambitia ieftina a lui Johannis si slugartnicia urmasilor tine Sibiul in loc.
Raspunde

xy

Acum 4 ani

Ar trebui 4 benzi pentru circulația normală, plus una deficată, cel puțin, pentru mașini-salvări!!!, să nu stea blocate în trafic... Apoi două yrotuare și o zonă verde. Să nu uităm (că ei, de la CJ, uită!) de parcări pentru aparținători!!! Dacă se face "treaba" ca pe Calea Cisnădiei...să ne rugăm dacă nu înjurăm!!!
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

4 benzi? Glumiti! Toata zona trebuie dezvoltata in toate sensurile posibile. Toata Calea surii mici (drumul hotilor) se va umple in putini ani de blocuri, pe ambele parti ale drumului, si nu ma refer doar la cate un bloc doua langa sosea ci campul plin. Multiplicati magnolia actuala de cateva zeci de ori. Evident ca trebuie 4 benzi, plus pista bicicleta plus trotuare plus alveole pt autobuze. Dar pe langa trebuie sa existe centura de sud (care vine din selimbar troita, arhitecților, poplacii, Casa Ambient, drumu hoților (dupa spital) si continua de aici pe dupa tineretului si se duce fie in autostrada fie pe undeva la giratoriul de dupa hornbach. Trebuie modernizate frigoriferului, continuarea tractorului, trebuie prelungit magheranului pe sub pod, pana la gara turnisor, si modernizata trecerea la nivel cu calea ferata de pe Calea Turnisorului. Trebuie bagat banu in acelasi timp cu demararea constructiei spitalului (adica asa in 12-16 luni maxim), si fara alte povesti la mijloc asa cum ne-am obisnuit cu sf-urile in tara asta(facem sf-uri si cu ele ramanem). Daca se ajunge la asa ceva, atunci fodor campeanca si alții sa ajunga la pușcărie rapid. Asadar toata zona asta a orașului va suferi oricum ff mari modificări, chiar și daca spitalul nu va demara. Va fi haos daca ce am scris eu (cel puțin alea) nu se vor face. Orașul si asa este blocat de trafic si construcții haotice (blocuri intre case, lipsa parcari, strazi stramte, hale productie si service-uri existene in oras intre case, etc etc etc), daca si extinderile de oras le construim in acelasi stil haotic (arhitectilor deja e grav), atunci suntem o nație de retardați ca acceptam asa ceva si nu iesim ca iobagii cu furcile, in fața Primăriei Sibiu si vecinătăți. Sibieni, desteptarea ca ramanem proștii proștilor!!!
Raspunde

PV

Acum 4 ani

A fost de vânzare Polisano din curtea Spitalului Județean, de ce nu s-a gândit CJ SIBIU să-l cumpere? Lângă acesta, pe același aliniament, se putea construi și alte clădiri similare cu parcări subterane; e mare lipsă de viziune în CJ și Primăria Sibiu, e prea multă lipsă de inițiativă.
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

Pai in primul rand spitalul ala trebuia sa ajunga la smecheri. Si a ajuns. Apoi nu e gandit ca sa fie spital județean (sau parte din el). Ideea construirii de la zero a acestui spital, pe un teren f mare si intr-o locație care sa nu aiba legătură cu vechiturile pline de bacterii spitalicești din locatia actuala, e una sănătoasă si mai puțin costisitoare. Ca multora nu le convine viitoarea locatie, asta e, nu poti impaca pe toata lumea. Sa speram doar ca lasam povestile si chiar il construim si finalizam.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus