Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Ministerul Turismului, controlat de Curtea de Conturi. Trif: ”nici vorbă de salarii de nababi”

Ministerul Turismului, controlat de Curtea de Conturi. Trif: ”nici vorbă de salarii de nababi”

Un control al Curții de Conturi la Ministerul Turismului a identificat faptul că s-au acordat salarii unor angajați peste nivelul de bază stabilit aferent funcției pe  care au fost detașați. S-a descoperit faptul că ministerul condus de Bogdan Trif nu a recuperat bani plătiți pe cheltuielile în străinătate, că nu s-a analizat de ce a pierdut procese ministerul și că nu s-au imputat pagubele celor vinovați, că au fost luate în evidență greșit o sută de calculatoare și nu s-au amortizat 19 autoturisme. În plus, s-au găsit probleme legate de serviciul economic, fiind găsite probleme la inventarierea cecurilor, biletelor la ordin.

Ministerul a dat în judecată Curtea de Conturi pentru salariile considerate prea mari de către inspectori

Fostul ministru spune că toate problemele au fost remediate, iar în situația salariilor considerate prea mari pentru funcția avută în cazul a zece persoane Ministerul a dat în judecată Curtea de Conturi.

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit zece situații în care salariații au primit bani în plus la salariu, față decât ar fi fost salariul din grila de salarizare. „Ministerul Turismului nu a respectat prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru un număr de 10 persoane detaşate la Ministerul Turismului au fost acordate drepturi de natură salarială în sumă de 267 mii lei, peste nivelul salariului de bază stabilit aferent funcţiei pe care au fost detaşaţi, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, susține Curtea de Conturi.

Trif spune că Ministerul Turismului a respectat prevederile legale. ”În ceea ce privește personalul contractual detașat în conformitate cu legea 53/2003, Codul Muncii, republicată cu modificările și completările ulterioare care prevede în articolul 47, alin.2 „pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat”. Mai mult decât atât, la alin.3 al aceluiași articol legea prevede că „Angajatorul (în speță, Ministerul Turismului) care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat". În cazul în care nu am fi respectat această prevedere legală stabilită de codul muncii, adică să fi plătit salariul favorabil angajatului, cel mai probabil cei în cauză și-ar fi câștigat drepturile în instanță”, susține Trif.

Președintele PSD Sibiu spune că a angajat la minister doar trei persoane, pentru a-l ajuta la partea de comunicare. ”În perioada mandatului meu au fost angajate trei persoane prin detașare, restul până la 10 fiind angajate înainte de numirea mea în funcție. Am ales să am o echipă care să cunoască foarte bine domeniile comunicare și promovare, mai ales că atunci când am ajuns la ministerul turismului am descoperit că nu exista nicio structură și nici persoane calificate în cadrul instituției care să acopere aceste domenii foarte importante. Astfel că cele trei persoane angajate au avut salarii nete de 5.175 lei, 4.037 lei, respectiv, 3.893 lei. Așadar, nici vorbă de salarii de nababi cum în mod intenționat au încercat să inducă în opinia publică cei de la PNL. Fac precizarea că la toate ministerele și instituțiile publice sunt persoane detașate, inclusiv și acum în guvernul PNL”, susține fostul ministru. El spune că ministerul a dat în judecată Curtea de Conturi pentru a se reglementa această situație. ”Curtea de Conturi a apreciat că prevederile din Codul Muncii nu sunt prioritare, însă am atacat această decizie în instanță. Fac precizarea că așa au acționat și celelalte ministere supuse aceluiași control și unul dintre acestea a avut deja câștig de cauză”, spune fostul ministru.

Funcționarul care a dat 5.400 de lei pe ”avioane” le va achita din propriul buzunar

Inspectorii Curții de Conturi au notat în raport că Ministerul Transporturilor nu a recuperat de la angajați, sumele de bani plătite pentru deplasările în străinătate, sub formă de diurne sau indemnizații de deplasare. Bogdan Trif spune că în urma constatării Curții de Conturi s-a stabilit ca angajatul să plătească prejudiciul din propriul buzunar. ”Este vorba despre o sumă mică, de 5.389, 43 lei, cheltuieli de transport aerian internațional efectuate cu ocazia participării la Comitetul Consultativ pentru Turism din cadrul Comisiei Europene. Deplasările au fost efectuate în perioada 15-17.05.2018 și 05 - 07.11.2018. Este vorba despre un angajat al ministerului care nu și-a depus actele la timp pentru decontul pe care trebuia să i-l facă Comisia Europeană. În aceste condiții ministerul turismului a depus a nouă solicitare pentru rambursarea acestei sume, dar comisia a refuzat din cauza transmiterii târzii a documentelor. Așadar, angajatul ministerului, care a neglijat să-și facă decontul în termen, va suporta suma de aproape 5400 lei din buzunarul propriu”, a explicat Trif.

Prejudicii nerecuperate. ”Cei de dinaintea nu au făcut nimic”

Curtea de Conturi a stabilit că Ministerul Turismului a plătit 1,13 milioane lei, în urma unor sentințe judecătorești, rămase definitive, dar nu a recurs la analiza acestor cheltuieli și nici la identificarea persoanelor care se fac vinovate pentru aceste prejudicii, decât pentru 323.000 de lei, în timp ce diferența a rămas în aer. Trif spune că atât procesele, cât și sentințele le-a ”primit” de la foștii miniștri, el având ghinionul de a le plăti. ”Întâi de toate vreau să fac precizarea că toate prejudiciile s-au petrecut cu mulți ani înainte de mandatul meu precum și constatarea acestora de către Curtea de Conturi. Din păcate, cei de dinaintea nu au făcut nimic. Eu, însă, am reușit să plătesc toate obligațiile ministerului față de persoanele fizice și juridice acolo unde acestea au câștigat definitiv și irevocabil în instanță. Pentru a fi mai eficienți în identificarea persoanelor vinovate din cadrul ministerului a fost instituită prin ordinul ministrului nr 593 /11.06.2019 Comisia de urmărire a stadiului ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii ale Curții de Conturi a României, cât și a modului de stabilire și de recuperare a prejudiciilor. In baza raportului acestei comisii vor fi stabilite acțiunile viitoare si modalitatea de recuperare a prejudiciilor”, explică Trif.

Inventare făcute greșit

Ministerul Turismului este acuzat de către inspectori că a înregistrat eronat în evidenţa contabilă contravaloarea a 100 de calculatoare, inclusiv softurile sistemului de operare şi licenţele Microsoft Office. Trif spune că greșeala s-a remediat. ”Pe factura primită de la furnizor, cele 100 calculatoare erau împărțite pe trei poziții (ex. unitate, desktop, sistem de operare). Într-adevăr nu erau împărțite pe active corporale și necorporale. În timpul acțiunii de control, derulată de Curtea de Conturi a României, s-a remediat situația. Astfel, factura a fost reînregistrată corect. Această măsură de reînregistrare corectă a fost dusă la îndeplinire de către Ministerul Turismului, notele contabile corecte fiind înaintate Curții de Conturi, inclusiv începerea calculării amortizării aferente. Mai mult, menționez că, pe parcursul controlului Curții s-a constat că procedura de achiziție a fost făcută legal, iar prețul de achiziție a fost prețul de piață corect. Repet, deficiența de înregistrare, săvârșită de funcționarii din cadrul direcției economice, a fost remediată până la încheierea verificărilor Curții de Conturi, fapt menționat și în raportul de control al acesteia”, se apără fostul ministru.

Tot de inventar ține și lipsa amortizării a 19 autoturisme.  Trif spune că erau în străinătate și au fost înregistrate greșit în contabilitate. ”Casarea celor 19 mașini aflate în străinătate nu se poate produce atâta timp cât nu există documente care sa ateste înregistrarea acestora în contabilitate, respectiv amortizarea integrală a acestora. Aceste mașini au fost alocate birourilor de reprezentare externă, iar la momentul alocării lor sau cel puțin la momentul închiderii birourilor în 2017, acestea trebuiau introduse în contabilitate în baza protocoalelor de predare-primire si de închidere a birourilor externe. Aceste mașini au fost achiziționate în perioada în care ministerul turismului exista la nivel de agenție în subordinea unui alt minister și de atunci au fost greșit înregistrate în contabilitate. Fac precizarea că s-au solicitat documente astfel încât situația să fie clarificată, deși această problemă a fost generată cu mult timp înaintea mandatului meu”, se disculpă liderul PSD Sibiu.

Probleme la Direcția economică. ”Am schimbat conducerea”

Curtea de Conturi a stabilit că nu au fost inventariate cecurile, biletele la ordin şi disponibilităţile în lei şi în valută prin confruntarea soldurilor din registrul de casă cu monetarul şi cu soldurile din contabilitate. Trif susține că greșelile au apărut pentru că era mult de muncă, iar personalul era puțin. ”Atunci când am preluat mandatul la ministerul turismului am sesizat că cei de la direcția economică făcuseră deja mai multe greșeli, dar care ulterior au fost remediate. Imediat am decis suplimentarea personalului din această direcție întrucât volumul de muncă depășea capacitatea de lucru a celor angajați. Am decis inclusiv schimbarea conducerii direcției, astfel că, la următoarele controale ale curții de conturi problemele au fost clarificate în această speță”, spune Trif.

Trif: ”E vina PNL”

Fostul ministru pune pe seama presei și a liberalilor felul în care a apărut în presă controlul Curții de Conturi la ministerul pe care l-a condus. ”Am văzut că în ultima perioadă se caută tot felul de artificii de a-mi fi pătată imaginea, iar titlurile bombastice din presă ce mi-au fost atribuite, precum „salarii de nabab” plătite de Ministerul Turismului în perioada mandatului meu pot fi demontate ușor dacă verificăm cifrele și observăm că media veniturilor persoanelor detașate la care se face referire nu depășește 3700 lei, aceste date de interes public putând fi verificate oricând. Toate celelalte prejudicii nu au nicio legătură cu mine întrucât s-au petrecut cu mult timp înainte ca eu să ajung la conducerea ministerului turismului. Eu am dispus măsuri pentru rezolvarea problemelor”, precizează fostul ministru. Social-democratul susține atacă guvernul PNL care n-a alocat bani suficienți pentru proiectele începute de el. ”Bugetul alocat de PNL Ministerului Turismului este derizoriu și nu permite continuarea finanțării proiectelor demarate în perioada mandatului meu și nu asigură nici măcar cofinanțarea proiectelor din fonduri europene inițiate în aceeași perioadă, iar despre redeschidere birourilor de promovare externă și pentru campania integrată de promovare a României banii nu există! Despre vouchere de vacanță în extrasezon și despre măsurile de susținere a agențiilor de turism care fac incoming, adică aduc turiști străini în România, nici nu se mai pune problema”, a mai spus fostul ministru.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vlad

Acum 2 ani

Datorită lui Trif bugetarii se bucura de vouchere de vacanța și patronii din turism de Tva de 5%... Daca 3 detașări și un decont de 5000 de lei sunt problemele uni întreg minister înseamnă ca omul chiar și-a făcut treaba acolo unde a fost.
Raspunde

Iooo

Acum 2 ani

Bravo ma! Daca a facut doua fapte bune, pe care eu nu le vad, inseamna ca trebuie sa trecem cu vederea toate celelalte ilegalitati? Bugetarii primesc vouchere din contributia celor care lucreaza la privat. De ce nu a dat vouchere la toti angajatii!? Chiar si la cei de la privat putea da statul, prin intermediul companiilor vouchere, astfel era egalitate la toate categoriile de angajati. Leprele primesc si postacii slavesc incompetentii si incompetenta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gilu

Acum 2 ani

4000 DE LEI SUNT SALARII DE NABAB ? CAT ARE TURCAN SAU CAZAN SALARIU ? PSD A DAT VOUCHERE DE VACANTA SI A FACUT TVA DE 5 % PT TURISM ! PNL A DESFFIINTAT MINISTERUL !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

GHE

Acum 2 ani

8,5% a fost cresrerea numarului de turisti in Romania! Datele sunt puse la dispozitie de EUROSTAT! Pe vremea PNL Romania era in cap ! Felicitari echipei fostului Ministru PSD. Oare postacii PNL o sa conteste si datele EUROSTAT ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Petru

Acum 2 ani

Bravo PSD pt ca ai facut din turism o prioritate! Ati dat vouchere, tva 5%, impozit specific( f mic) etc. PNL cu Turcan si Orban omoara turismul !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Petru

Acum 2 ani

Alooo PNL, Orban, Turcan de ce prima masura a fost desfiintarea ministerului Turismului? Sunteti sanatosi la cap ??? Daca PSD sa zicem ca nu a facut ceva bine trebuia ca voi sa faceti lucruribsi mai bune ! Voi ati desfiintat ministerul turismului ! Huoooooo !!!!!
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Trif, cand ti-am zis ca esti terminat politic.... :) ai lins degeaba la poponetzu stăpânilor psd... In rest da, de vina e altu, întotdeauna...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 ani

PNL a desfiintat ministerul turismului ! Incredibil ce gresala ! Asa e cand pui acolo oameni ca Turcan si gasca !
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Acum e clar de ce Trif a angajat persoane pe comunicare. Se poate vedea ca e lemn dupa ce comunicate da la Sibiu. Iar referitor la suma de 5400 de lei ca ar fi mica multi pensionari sper sa citeasca acest articol ca sa va voteze in continuare. Probabil pentru familia Trif este o suma mica mai ales ca au lucrat tot timpul la stat pe salarii babane.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@ vivi dragan

Acum 2 ani

La nivel de buget de minister 5400 lei e o suma foarte mica. Poti face si un calcul matematic. Din milioane de lei cat e bugetul unui minister 5400 lei e o suma fff mica. Nu e vorba de salariu de 5400 lei ca sa apreciezi ca e mare sau mic. Vivi postac constant PNL, doar cu prostioara asta ai putut sa vii ? E jenant si pt tine, te dau astia afara din functia de postac PNL. He he he
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Bai desteptule daca 5400 de lei e o suma mica de ce idolul tau Trif zis 10 la suta si nevasta lui lucreaza de o viata la stat pe salarii babane nu cumva de competenti ce sunt nu sunt in stare sa isi gaseasca ceva la privat. Sau e mai usor toata viata sa sugi bani de la buget si vezi ca acolo sunt si bani mei care lucrez in privat. E mai bine sa pupi toata viata funduri pe la partid si sa fi bugetar de lux pe banii celor care lucreaza la privat si aduc plus valoare ca unii sa stea bugetari toata viata. Dar poate e vina si a liberalilor care de 2 luni dorm in papuci in loc sa arunce toti pesedisti din deconcertate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@@ vivi dragan

Acum 2 ani

Vad ca incepi cu jigniri. Tipic PNL sau USR sa jignesti. Dar de Turcan care are salariu de 20 000 lei pe luna si a fost toata viata bugetar ? De Orban toata viata bugetar nu spui nimic ? Se vede de la o posta cat esti de falsa ! Pa pa pa
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

Oare pe Vlad , Gilu , Ghe, Petru si Emil I-a angajat bogdanel pt. comunicare ? Cred ca da , dupa ce limbi profesioniste ii dau!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Octavian71

Acum 2 ani

Întâi de toate ,suma de 5400 lei este decontarea unei deplasări a unui angajat al ministrului turismului la acel Congres ,iar această sumă va trebui că aceea persoana sa o plătească din buzunarul propriu pentru că nu a depus la timp actele și bilete de avion pentru decont!!! Ai priceput deșteaptă o ??? De ce unii postează aberații fara sa aibă habar despre ce vorbesc??? Postaci#Rezist la datorie! Mizeria umană e in floare la ei! Fostul ministru Bogdan Trif ,chiar a făcut și să implicat pentru a revitaliza un minister pe care madam Udrea la devalizat ,și culmea e bine mersi! Sa dus Curtea de Conturi sa verifice actele și documentele din aceea perioadă sa vadă bani aruncați aiurea pe apa Sâmbetei,pe teren de fotbal in panta,bazin de înot în localitate cu sub 500 oamenii ,care nu aveau nici măcar apa curentă trasă și canalizare?! Plus alte aberații fara jenă! Acolo s au spălat bani mulți,pe când aici cauți un motiv ,o invenție doar pentru asta te a trimis șefii tai de la PNL-PDL,nu? Rușine!!! Dar cu toc. Victor Costache, ministrul sănătății cum sta treabă cu incompatibilitate??? Salariat el și soția la SC Polisano SRL și finanțează cu fonduri de la bugetul de stat o instituție privată! Buna așa,asta spălare de fonduri!!! Asta e penal, deștepților!!!
Raspunde

scena 9

Acum 2 ani

in urma vizitei de la tirgul turismului de la berlin, a fostului ministru, insotit de o fostá legendá a sportului romanesc, unele firme de turism din germania au "scos" excursiile cu autocarul ín Románia...Oare de ce ? dacá vreti sá stiti care sunt firmele germane despre care vorbim, este usor de observat, mai ales la Sibiu. Sunt firmele care veneau de regulá si ín mod tradtitional ín perioada august - septembrie, sau ìntrebati hotelurile din Sibiu....unde erau cazate respectivele grupuri
Raspunde

Licuriciul vesel

Acum 2 ani

Iar a ieșit LIMBRICUL, iar a pierdut PSD Sibiu electorat. Acest individ sfertodoct este groparul PSD Sibiu. Mult succes!
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

@Octavian71, societatea Polisano srl a fost distribuitor național de produse farmaceutice si a fost falimentata, nu mai exista. Polisano spitalul, este pe alta societate. F mulți de aici da, asa cum a remarcat si Kokos sunt colegi amici sau familia lui trif. Ce electorat sa mai piarda psd la sibiu, au fost sunt si vor fi terminati. Ciuma comunista care a distrus tara mai are loc doar prin niste judete amarate (defapt cele mai sarace din ro si cu nr.cel mai mare de asistati sociali, amatorii de pomeni si de leneveala). A se înțelege prin asistati si o importanta categorie de bugetari. Legat de acele cresteri, sunt doar aparente, apărute tot in urma unor imprumuturi grele pe care psd le-a facut si pe care le vor plăti copiii noștri toata viata, si nu pe cresteri reale de nivel de viata. Cand se termina cu pomenile la bugetari, unii care sunt in plus vor pleca (si sunt multi in plus), sa vedem atunci cresteri in turismul romanesc. Țara se va ridica din groapa in care a fost adusa de psd, iar nivelul real de trai va creste, doar atunci cand romanul lasa hotiile, iese la vot si pune mana pe muncă. Pana atunci, rămânem doar cu date economice trucate pe stil valcovenesc si orlandonesc. Redacție, faceti articole despre oameni de cinste și afaceri cinstite din acest județ, nu despre gunoaie, ca vrem sa scapam odată de ele.
Raspunde

Nelu

Acum 2 ani

Cazan, Neagu, Sovaiala si Turcan, oare cat au salariu ? 18.000 lei ! Ce au facut pt Sibiu? Nimic !
Raspunde

Trif =Ciolos

Acum 2 ani

Trif a fost numit in functie de comisar al garzii de Mediu de guvernul Ciolos. In biroul lui Hava el s-a suspendat din psd pt a merge cu Ciolos. Deci el este pus sa distruga psd-ul, lucru care la si facut, de fapt singurul lucru pe care l-a facut.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Bai Octavian postac pesedist tu il compari pe Trif pupincuristul lui Dragnea cu doctorul Costache? Bai gunoiule Costache salveaza vieti nu consuma bani de la buget ca pupincuristul care te plareste din bani publici sa postezi toate mizerile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

T S

Acum 2 ani

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim - ?????? TS DE CE MINTITI? DE CE CAND E VORBA DE PSD LASATI LIMBAJUL AGRESIV SI INJURIILE???? DE CE MES PRO PSD NU SUNT PUBLICATE????? Vom schimba lucrurile!
Raspunde

Piticu

Acum 2 ani

PSD-isti sunt ,,artiști "ai manipulării și răstălmăcirii vorbelor .Curtea de Conturi atunci când face un control trebuie să constate dacă banii s-au cheltuit legal.Așa că ea (Curtea de Conturi) nu poate constata dacă veniturile pe care angajații de la stat sunt de nabab sau nu.Bugetarii au salarii infinite și sporuri nelimitate "datorită"guvernării PSD-ALDE .Din cauza orgiilor bugetare din ultimii 3ani am împrumutat și împrumutăm regulat multe miliarde de € și asta în condițile în care infrastrucura României este în paragină.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus