Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Autorităţile au declarat epidemie de gripă în România

Autorităţile au declarat epidemie de gripă în România

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 18, a anunţat, joi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a raportat astăzi Ministerului Sănătății că, în ultima săptămână de supraveghere și monitorizare, s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

În aceste condiții, specialiștii epidemiologi au constatat o evoluție epidemică a gripei.

Potrivit ultimei informari din partea DSP Sibiu, din 5 Februarie,   în perioada 27 ianuarie – 3 februarie la Sibiu  au fost înregistrate 4512 cazuri de Infecţii Acute de Căi Respiratorii Superioare, dublu faţă de cazurile din săptămâna precedentă, când au fost raportate 2255 cazuri. De asemenea, numărul acestora este mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a sezonului trecut, când s-au raportat 4199 de cazuri.

În aceeași perioadă au fost înregistrate 671 de pneumonii, iar cazurile de gripă raportate au fost în număr de 309, față de 211 cazuri în săptămâna anterioară. S-au recoltat și 4 probe pentru confirmarea gripei din spital: 3 de la cazuri severe, iar unul de la un caz cu evoluție medie. Testele efectuate la Institutul Cantacuzino din București pentru cazurile severe au avut rezultat pozitiv pentru gripă tip AH3 la două dintre cazuri, o femeie din Vurpăr, în vârstă de 38 de ani, cu factori de risc asociați (obezitate, cardiopatie cu hipertensiune arterială, bronhopneumopatie) și nevaccinată antigripal, care a decedat în 26 februarie, precum și la o femeie,  de 90 de ani, din localitatea Laslău Mare, județ Mureș, aflată temporar în Sibiu, cu factori de risc asociați (două accidente vasculare cerebrale în antecedente), nevaccinată antigripal, care a  decedat în 29.01.2020.

Proba de la cazul cu evoluție medie, recoltată de la o adolescentă de 14 ani, din localitatea Sadu, este în curs de investigare.

Pentru a evita contractarea gripei, recomandările specialiștilor DSP  sunt de intensificare a măsurilor de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor și folosirea batistelor pentru strănut sau tuse) și respectarea unui regim de viață sănătos (alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare), esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și gripă, ținându-se cont în special de evitarea oricăror aglomerații din spațiile publice.

Ministerul Sănătății a finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Începând de mîine noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie.

Până la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Conform informării ANMDM, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus