Marţi,
30.11.2021
Innorat
Acum
1°C

Avalanșă autodeclanșată la Bâlea Lac. Stratul nou de zăpadă este instabil

Avalanșă autodeclanșată la Bâlea Lac. Stratul nou de zăpadă este instabil

O avalanșă mare, autodeclanșată, s-a produs ieri, 5 februarie, la Bâlea Lac, la o altitudine de 2250 de metri, informează avalanseincarpati.ro.

"O avalanșă mare a curs natural la Bâlea Lac. S-a rupt din porțiune cunoscută sub denumirea de"sub balcoane" și a decopertat parțial zona de sub steag până la pragul de deasupra tunelului", arată sursa citată.

Potrivit meteorologilor, riscul de avalanșă în Munții Făgăraș este însemnat, de gradul 3. Riscul de avalanșe crește odată cu altitudinea și, în special la peste 1800 m, zăpada proaspătă, plăcile de vânt friabile sau cornișele formate pe fondul vântului intens, pot fi dislocate sau rupte chiar și la supraîncărcări mici, declanșând avalanșe de dimensiuni mici sau medii. Unele plăci de vânt pot fi acoperite de zăpada transportată, devenind greu de identificat.

Stratul de zăpadă

În partea superioară a stratului, se regăsește  un strat de zăpadă proaspătă, instabil, cu coeziune slabă cu cel vechi. Întâlnim cornișe pe muchii, orientate spre est, sud-est și sud, și multiple plăci de vânt, formate recent și de mărimi considerabile. Stratul vechi are grosime de peste 1 metru, este în general stabilizat și are rezistență mare. În locurile adăpostite, depozitele de zăpadă pot depăși 2 metri.

Vizualizari: 750

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus