Vineri,
11.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

2020, an electoral. Din decență, ignorați Păltinișul

În condițiile în care anul trecut a fost cel mai călduros de când se fac măsurători în România, de bine, de rău, s-a putut schia la Păltiniș. La 1.442 de metri s-a găsit și se găsește zăpadă, astfel încât dacă nu cei bătrâni, măcar cei tineri să învețe să respire și iarna aer curat și să-și antreneze mușchii. În toată Europa, cei implicați în turismul de iarnă stau cu ochii în termometre și prognoze, iar zăpada ”crește” în multe locuri doar pe pârtii, atât cât cei care și-au făcut rezervări din timp să nu aibă motiv de anulare. Noi ne menținem din acest punct de vedere deasupra liniei de plutire chiar și în cea mai sufocantă perioadă din ultima sută de ani. Deci ar merge...

În situația în care ai primar la municipiu, președinte de Consiliu Județean, primar la Rășinari din aceeași zonă politică, tot ar trebui să se facă ceva. E drept, mai rămâne cel din Poplaca, ales pe listele PSD, însă cât de bătut în cap să fii să nu intri într-o înțelegere cu oameni destupați la cap, dacă e în folosul comunității care te-a ales? Dacă există această înțelegere, desigur. Și dacă sunt într-adevăr destupați.

În 2011, cu mare tam-tam, consilierii de atunci, în mare parte cam aceiași ca și de acum, au votat cu entuziasm un Plan de amenajare turistică în Păltiniș-Cindrel care i-ar fi băgat în sperieți, dacă nu pe austrieci, pe bulgari cu siguranță, dacă ar fi auzit de el. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Păltiniş-Cindrel, adică primăriile Sibiu și Poplaca, plus Consiliul Județean, care-i și întrecea, și-au propus planuri de vreo 124 de milioane de euro, băgați în locuri de cazare, parcări, instalații și pârtii de vreo 50 de kilometri. Extrem de ambițios. S-au alocat atunci aproape 2 milioane de lei pentru studii de fezabilitate, însă n-a mai fost cheltuit niciun leu. Între timp, noul primar al Sibiului și-a declinat interesul pentru proiect, Poplaca s-a retras, iar Consiliul Județean a avut cu totul alte priorități. Un alt proiect care a ținut o zi titlurile în ziarele locale a murit în liniște. A fost unul din cele mai ieftine vise ale unei comunități: 300.000 de lei, cât a costat maculatura intitulată ”Planul de amenajare turistică”.

Ceva mai departe, la Bâlea, un alt proiect mult mai ambițios, mult mai scump și mult mai trâmbițat a decedat a doua zi de după lansare. E vorba de un proiect al Ministerului Turismului pe când era condus de social-democrați, acesta nefiind altceva decât o zvâcnire în acte al unui și mai megaloman proiect gândit și refuzat de Nicolae Ceaușescu aproape în același timp. Era vorba de vreo 150 de kilometri de pârtii în Făgăraș, în zona Bâlea, pe o zonă întinsă pe trei județe: Sibiu, Brașov și Argeș. Evident, o altă fanfaronadă, la altă scară față de cea din Sibiu.

Da, e penibil să ieși din când în când cu astfel de idei de care ești sigur că nu se vor împlini niciodată. Dar e și mai penibil să nu te apuci măcar de lucrurile mici, mărunte.

De ani de zile se construiește haotic în Păltiniș și pe nimeni nu interesează. E foarte clar pentru toată lumea că urbanismul de acolo e total scăpat de sub control. Se dau în continuare autorizații pe bandă rulantă în condițiile în care apa nu ajunge nici măcar pentru ceea ce există deja acolo. Se cară apă pentru turiști cu cisterna și noi avem pretenția de turism de ev nou. Iar canalizarea... o poveste și mai tristă.

Așa cum arată acum Păltinișul și datorită a ceea ce au realizat acolo, pe banii și riscul lor, niște investitori privați, este mult peste ceea ce poate Sibiul. Fără investițiile celor de la Arena Platoș, Păltinișul era, dacă era lăsat strict pe seama autorităților, un fel de district forestier.

Acest an e unul electoral. Sper doar ca măcar candidații de la locale să aibă decența să lase Păltinișul în pace. Iar cei care candidează pentru al doilea mandat să aibă decența să-și lase privirea în pământ atunci când vor fi întrebați ce planuri au legat de turismul de iarnă. Și să se abțină.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Puiu Bota

Acum 4 ani

Mie îmi place Păltinișul.
Raspunde

UnDacLiber

Acum 4 ani

E frumos, Paltinisul... da' nu prea! Adica, e frumoasa natura, dar la asta omul nu are nicio contributie. Ce frumos ar fi fost daca ar fi avut si Sibiul un primar adevarat! Si ar fi fost o adevara minune de ar mai fi fost si competent.
Raspunde

Misu

Acum 4 ani

Bun articol!
Raspunde

Marcu

Acum 4 ani

Nu te teme, oamenii o vor alege din nou. Chiar si fara proiecte megalomane. Se va pune problema ca de obicei "e de la FDGR"; "tot a facut ceva"; "lasa ca centrul e frumos"; "Arhitectilor e in Cisnadie!"; "e din Echipa lui KWJ"; BLA-BLA...
Raspunde

marius

Acum 4 ani

1980.Anul in care vedeam planurile de dezvoltare ale statiunii Paltinis expuse in Bucuresti pe zidurile facultatii de arhitectura.Inca de atunci poiana Gaujoara, Vf Batrana erau integrate in proiectul unor arhitecti vizionari care au intuit potentialul turistic al zonei.Hotel cu terenuri de sport si o retea intreaga de partii cu expunere nordica completau in mod armonios proiectul.Acest proiect a avut o influenta in ceea ce priveste viitorul meu in orasul natal. Spre dezamagirea mea din acest grandios proiect nu sa facut nimic, exceptand defrisarea unei portiuni ce urma sa fie amprenta unei viitoare partii.Imi amintesc ca in tinerete am coborat de 4-5 ori acea partie neamenajata, ulterior impracticabila datorita cresterii vegetatiei. 2020.Acele planuri poate mai sunt undeva in arhiva facultatii de arhitectura si ar putea realimenta speranta noastra a sibienilor pasionati de munte
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus