Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și-a ales rectorul în al doilea tur de alegeri, cu o majoritate confortabilă față de locul secund. Cu toate acestea, imediat după vot, doi dintre cei cinci universitari care au candidat pentru cea mai înaltă funcție din instituție au admis că au existat probleme în desfășurarea votului. Senatul ULBS a decis însă să meargă mai departe cu procedurile de instalare al noului rector.
Prof. univ. dr. Sorin Radu a fost ales rector al Universității Lucian Blaga din Sibiu după ce a primit 344 voturi, în ”finala” cu prof. univ. dr. Livia Ilie. Aceasta, deși pornea cu cele mai mari șanse înaintea competiției, a fost votată de doar 215 electori. Cu toate că diferența de voturi este impresionantă, doi dintre candidați, Liviu Mihăescu și Marian Țiplic au atras atenția oficial în cadrul instituției, reclamând că în primul tur al alegerilor competiția nu a fost corectă.
Concret, cei doi candidați au reclamat că secțiile de votare au fost închise cu o jumătate de oră înainte de ora 20, dată prin regulament ca fiind cea la care se încheie votul. În plus, Mihăescu a precizat că transportul urnelor cu voturi a fost realizat de angajați ai ULBS, și nu de către președinții și membrii secțiilor Birourilor electorale, așa cum prevede același regulament.
De ce în data de 4 februarie 2020 au fost închise secțiile de votare de ora 19.30, înainte de ora prevăzută în regulamentele aprobate, conform cărora intervalul de funcționare era de 8.00-20.00?În ședința Senatului ULBS din 7 februarie, membrii acestui for au validat rezultatele alegerii noului rector al Universității. ”S-a dat dreptate, s-a spus că s-a greșit, dar că alegerile nu pot fi contestate, pentru că diferențele dintre primii doi competitori și restul era prea mare și nu mai putea fi schimbată în acea jumătate de oră rămasă”, susțin surse ale ziarului care au participat la ședința Senatului.De ce în data de 4 februarie 2020 președinții și membrii Birourilor electorale ale secțiilor de cotare nu au însoțit urnele cu voturi, personal, când acestea au fost transportate de le secțiile de votare la sala Lucian Blaga din clădirea rectoratului ULBS și de ce cu acest prilej urnele au fost manipulate de alți angajați ai ULBS decât membrii Birourilor electorale?
Acestea sunt întrebările puse de prof. univ. dr. Liviu Mihăescu Biroului Electoral al ULBS
Întrebat de această situație, Liviu Mihăescu a confirmat situația, însă nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. ”Oamenii au ales, eu le respect votul, respect alegerile pe care le-au făcut”, a spus Mihăescu. Întrebat dacă l-au mulțumit răspunsurile primite cu privire la întrebările pe care le-a ridicat, Mihăescu a spus că cel mai probabil le vom primi și noi pe cale oficială. ”Trebuie să vă răspundă la întrebări, dacă există transparență”, a spus Mihăescu. Marian Țiplic a spus la rândul său că el nu a făcut chiar o contestație, ci doar a atras atenția asupra faptului că într-o secție de vot urnele s-au închis mai repede cu o jumătate de oră.
Turnul Sfatului a trimis imediat după votul din 4 februarie un mail către conducerea ULBS prin care cerea informații cu privire la aspectele observate de cei doi candidați. Am fost informați că au ajuns la membrii Biroului electoral, însă de atunci nu am primit niciun răspuns.
Regulamentul alegerilor: pentru vot multiplu, dosar penal. Pentru restul?
La art. 3, alin. 6 din Regulament, scrie clar durata de desfășurare a alegerilor, indiferent că este vorba de turul întâi sau al doilea. Mai mult, procesul de vot poate fi prelungit cu maxim 30 de minute dacă există electori dornici să voteze, însă programul nu poate fi scurtat. ”Intervalul orar în care se desfășoară procedura de votare este 8.00-15.00. În cazul în care mai există electori prezenți la ora închiderii, președintele biroului electoral al secției de votare poate permite prelungirea scrutinului cu cel mult 30 de minute”, scrie în regulament.
De asemenea, scrie foarte clar ce se întâmplă cu urnele și voturile după încheierea procesului electoral. ”Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, însoțiți de doi membri ai biroului secției de vot, stabiliți prin tragere la sorți, predau dosarele sigilate și ștampilate, la sediul biroului electoral al universității în aceeași zi, până la orele 22.00”.
Regulamentul nu scrie nimic legat de ce se întâmplă dacă această procedură nu este respectată. Există însă prevederi foarte clare în cazul votului multiplu, de exemplu. ”În situația în care senatul universitar va constata existența unor persoane care și-au exercitat votul de două sau mai multe ori, va sesiza organele de urmărire penală”, scrie în același regulament.
Regulament modificat și aprobat ”on-line”
O altă suspiciune este legată de felul în care s-a organizat turul al doilea al alegerilor. Pe site-ul ULBS apare regulamentul de organizare în care se stipulează clar felul în care se continuă alegerile pentru funcția de rector, în situația în care niciun candidat nu obține inițial peste 50% din voturi. Doar că această variantă a fost făcută la repezeală, cu o zi înaintea alegerilor, iar senatul l-a validat on-line, nemaifiind timp pentru o ședință normală. ”Acest regulament a fost actualizat în 3 februarie, cu o zi înaintea votului din primul tur, pentru că s-a realizat că nu avem procedură pentru situația în care niciun candidat nu obține peste 50%. În această situație, Senatul ULBS s-a reunit într-o sesiune on-line și a aprobat noul regulament care este explicit în această privință, cu două tururi”, precizează Țiplic. Pentru a fi acoperiți totuși de acte, după primul tur, cei care au organizat alegerile au cerut celor trei candidați care nu s-au calificat în finală să scrie câte o hârtie prin care renunță la candidatură, astfel să rămână oficial în cursă doar finaliștii. ”Am semnat această hârtie și aici am menționat că într-o secție de vot urnele s-au închis mai repede decât ora stabilită”, a mai spus Marian Țiplic. Ceilalți doi candidați, Dana Preda și Liviu Mihăescu au refuzat să o semneze.
Acoperiți totuși de regulamentul semnat on-line de membrii senatului, s-a purces la organizarea celui de-al doilea tur, câștigat în final de Sorin Radu.
Regulamentul Senatului
Conform Cartei Universității Lucian Blaga, Senatul ”se întrunește în ședințe ordinare și extraordinare sau la alte manifestări după caz”, însă nu se precizează nimic despre existența unei întâlniri on-line sau de aprobări și voturi prin sesiuni video – live. ”Ședințele extraordinare se pot convoca în situații de importanță majoră, de către Președintele Senatului, Rectorul Universității și/sau la solicitarea a cel puțin 1/3 dintre membrii Senatului”, este tot ce este prevăzut la situația ședințelor extraordinare în art. 72.
Câștigătorul alegerilor
Sorin Radu este decan al Facultății de Științe Socio-Umane din septembrie 2016. Înainte de această funcție, a fost director al Departamentului de Istorie Patrimoniu și Teologie Protestantă al aceleiași facultăți. În perioada aprilie 2012-ianuarie 2013 a fost prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane, iar în perioada aprilie 2008 – octombrie 2011 a fost decan al acestei facultăți.
După absolvirea facultății, în anul 1995, Sorin Radu a fost profesor suplinitor la Școala Gimnazială din Săcel, iar în perioada 1995-1998 a fost muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Din 1998 este la Universitatea Lucian Blaga, fiind angajat preparator universitar la Facultatea de Litere Istorie și Jurnalism, catedra de Istorie modernă și contemporană.
Cursurile predate în cadrul ULBS de Sorin Radu sunt: ”Introducere în istoria României în prima jumătate a secolului al XX-lea”, ”Introducere în istoria regimului comunist din România”, ”Introducere în istoria partidelor și doctrinelor politice din România” și ”Elite și politici de modernizare în România (1859-1945)”.
Președintele Biroului Electoral, membru fondator al Asociației inginerilor instalatori
Conf. univ. dr. ing. Eugen Avrigean a fost președintele Biroului Electoral în cadrul acestor alegeri. Conform CV-ului acestuia, postat pe pagina de internet a Facultății de Inginerie, a fost responsabil cu coordonarea și execuția lucrărilor de instalații de gaz metan, apă-canal, termice și sanitare, este membru în Comisia națională a instalatorilor autorizați din domeniul gazelor naturale (ANRE), are autorizare de instalator în domeniul sistemelor de distribuție transport gaze naturale și este vicepreședinte și membru fondator al Asociației Inginerilor Instalatori din România, sucursala Sibiu.
Profesorul universitar predă „Rezistenta materialelor”, ”Mecanica și rezistența materialelor” , „Metode Numerice de Programare și Structuri de Calcul” și „Proiectarea Asistata de Calculator - Catia”.
Biroul Electoral referendum universitar
Membri permanenți:
Conf. univ. dr. ing. Eugen Avrigean - președinte
Conf. univ. dr. Radu Drăgulescu
Lect, univ. dr. Laurentiu Șoneriu
Lect. univ. dr. losif Mircea Neamțu
Dir. gen. adm. ec. Vasile Moțoc
Cons. jr. Daniela Bădilă
Student lonuț Sebastian Codiță
Membri supleanți:
Prof. univ. dr. ing. Dan Miricescu
Asis. Univ. dr. Dragoș Horșia
S.l. dr. ing. Anca Tulbure
Student Carolina Țimbalar
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: universitatea lucian blaga , Sorin Radu , Biroul Electoral Central , Științe Socio , Alba Iulia , Livia Ilie , ulbs , Școala Gimnazială , Turnul Sfatului , Lucian Blaga , Vasile Moţoc , alegeri , Muzeului Naţional , Liviu Mihăescu , Biroului Electoral Central , Rectorul Universității , Universităţii Lucian Blaga , Anca Tulbure , Teologie Protestantă , Soluţionarea Contestaţiilor , Dana Preda , Marian Ţiplic , Pentru Sibiu , Președintele Senatului Univers , Regulamentul Senatului , Eugen Avrigean , Daniela Bădilă , Mircea Neamțu , Litere Istorie , Istorie Patrimoniu , Asociației Inginerilor Instala , Dan Miricescu , Dragoș Horșia , Laurentiu Șoneriu , Liviu Mihăescu Biroului Electo , Metode Numerice , Proiectarea Asistata , Radu Drăgulescu , Sebastian Codiță , Student Carolina Țimbalari , Conform Cartei Universității L
Vizualizari: 9726
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Kukuruku
Acum 5 ore
Vlad christian
Acum 6 ore
Victor
Acum 6 ore
Steve
Acum 6 ore
Gabytza Gabor