Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
7°C

Larisa, fata cu voce de aur - din 24 de ore, 10 cântă

Larisa, fata cu voce de aur - din 24 de ore, 10 cântă

Larisa Paliuc este un copil de zece ani care a urcat pe mai multe scene ale unor festivaluri de muzică din România și a obținut rezultate frumoase. Aproape că nu este concurs la care să participe și de la care să nu se întoarcă cu un premiu. Claudiu Botoroagă, profesorul ei de canto, spune că talentul Larisei este cu atât mai special cu cât fata are înclinații spre jazz. Ambițioasă și decisă să treacă și de cele mai grele provocări, Larisa se împarte între copilărie, școală, prieteni, universul camerei ei roz și dragostea pentru muzică.

„Din punct de vedere al artei muzicale este un copil talentat, iar talentul ei este cu atât mai special cu cât are înclinații spre muzica de jazz. Am fost cu ea la concursuri, iar rezultatele au fost întotdeauna bune. Larisa are o voce puternică, are un simț ritmic bine dezvoltat și este receptivă la repertoriul pe care-l cântă. Improvizațiile de pe melodia „Vine Circul” au fost făcute de ea și se pliază foarte bine pe melodie. Fata are mari șanse să se dezvolte într-un adevărat artist. Și acum are o melodie din repertoriul Mihaelei Runceanu pe care a abordat-o foarte bine”, spune Claudiu Botoroagă, profesorul de canto.

Larisa Paliuc (2)Larisa s-a născut în Sibiu și este elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Nr. 21. Un copil mic, cu ochi mari, negri, de o profunzime aparte. Dar ceea ce are fata cu adevărat special este o voce puternică ce poate acoperi o sală de spectacole plină de oameni. Au spus-o bunici care au auzit-o la repetiții, o spune profesorul ei și o demonstrează premiile obținute de micuța cântăreață într-un timp relativ scurt. Trofeul pentru cea mai bună interpretare obținut la Festivalul Internațional de Interpretare și Creație „Trofee Muzicale”, de la Buzău, Trofeul muzical, la același festival, Locul I, la „Festivalul Prieteniei”, de la Făgăraș, Locul I la Concursul regional „Sunetul muzicii”, de la Mediaș și premiul III la „Music, my love” by Violeta Filip de la București sunt doar câteva dintre reușitele Larisei. Părinții fetei povestesc că i-au descoperit talentul încă de când era foarte mică. „Avea doi sau trei ani când o tot auzeam cântând prin casă, așa că i-am cumpărat un microfon. Toată ziua cânta de la televizor, iar melodiile care îi plăceau le repeta și le tot repeta”, spune Cătălina Paliuc, mama Larisei. Talentul l-a moștenit din familie. Mama fetei cântă, mătușa a cântat pe perioada facultății la Teatrul Național din București, iar bunica este îndrăgostită de muzica populară pe care a cântat-o mult în tinerețe.

În toamna anului 2016, părinții au decis să o înscrie la Palatul Copiilor, la canto. „Acesta este al treilea an de canto. Îmi amintesc că atunci când am înscris-o era coadă la Platul Copiilor, bunici, părinți, copii, toți la probă. Eu m-am dus la 16.30 după ce am terminat serviciul, iar până să ne vină nouă rândul să dăm proba s-a terminat programul. Domnul profesor, Claudiu Botoroagă, a spus că nu mai ia în ziua aceea, pentru că a examinat mulți copii și să venim mâine. Eu știam că nici a doua zi nu puteam să merg mai devreme, iar Larisa era dezamăgită complet. Ne-am dus cu boxă, cu negativ, cu microfon și m-am decis să vorbesc cu profesorul. I-am spus cât de mult își dorește fata și că eu nu mai pot veni și a fost de acord să o asculte. A examinat-o și a admis-o la cursurile de canto. Acum merge săptămânal”, mai spune mama Larisei.

Larisa 1

Primul concurs, primul loc I și dragostea pentru jazz

La scurt timp după înscrierea la cursul de canto, Larisa a participat la primul ei concurs, la Mediaș. A intrat în concurs cu melodia „Vine iarăși circul”, o melodie cu care fata a obținut multe premii. A purtat o rochiță sugestivă, cu circul, iar părinții își amintesc că a fermecat pe toată lumea. Nu se așteptau ca de la prima participare să obțină locul I. Nici Larisa nu se aștepta.

„Atunci nu am avut emoții. Îmi amintesc perfect ce am simțit. Totul era atât de frumos. Sala era foarte mare și plină de oameni și eu eram în mijlocul lor și cântam. A fost ceva ce nu trăiești în fiecare zi. Nu mă așteptam să-mi placă atât de mult. Când am luat premiul I am fost foarte fericită și mirată în același timp. La fel ca și părinții mei, nu mă așteptam din prima să iau locul I printre atâția copii și mai mari și de vârsta mea. Da, am fost foarte fericită. Vine circul a fost melodia cu cel mai mare succes. Cu ea am mers la cele mai multe concursuri și am luat o grămadă de premii. Mi se potrivește stilului de voce și cred că este, cumva, melodia perfectă pentru stilul meu de voce. Eu, de la un timp, cânt mai mult jazz și melodia aceasta este puțin jazzistică. A fost și momentul în care am descoperit că mă pricep la acest stil muzical, iar domnul profesor a început să-mi dea, de atunci, să cânt mai mult jazz”, povestește Larisa cu o expresie serioasă pe chip.

În trecut, fata a cântat și muzică populară și, de asemenea, a făcut doi ani se zile dansuri populare. Micuța spune că n-a atras-o în mod deosebit muzica populară și după ce, printr-un cumul de factori a renunțat și la dansurile populare, s-a axat doar pe muzica ușoară și, mai nou, pe jazz. „Îmi place jazz-ul. Îmi place că pot pune în melodie tot felul de artificii care nu sunt introduse și s-o fac, s-o personalizez, să sune cum îmi place mie. De obicei găsesc cele mai bune idei pentru melodie în timp ce o cânt pe scenă. Atunci văd cum sună mai bine, cum nu sună bine și o pot ajusta pentru viitoarele concursuri s-o cânt exact așa cum îmi doresc”, spune Larisa. A luat și lecții de pian, dar, pentru că atunci când le-a început nu știa să citească, nu i-a fost ușor. În cele din urmă s-a oprit la lecțiile de chitară, pe care le-a început de câteva luni bune. Recunoaște că este mai greu cu chitara decât cu pianul, dar îi place mai mult. Spune că atunci când va învăța să cânte bine la chitară se va putea acompania la multe dintre melodii cu acest instrument.

„Când sunt aplaudată, mă uit la toată lumea, le mulțumesc, zâmbesc și apoi mă duc la locul meu”

Pe perioada anilor 2018 – 2019, Larisa a participat la mai multe concursuri la care s-a situat de fiecare dată pe podium. Toate i s-au părut speciale, iar emoțiile a învățat să și le controleze în timp. „Toate spectacolele și concursurile la care am participat au fost unice și diferite, pentru că nu participau aceeași copii. Am avut ocazia să văd mai multe feluri de interpretări. Stăteam acolo, pe scaun și ziceam <mă, copilul ăsta are șanse să câștige, ăsta așa și așa> și atunci eu, într-un fel, mă încurajam să cânt mai bine, să pot să reușesc să iau premiu cât mai mare. Din punct de vedere al emoțiilor, la primul concurs mi-am imaginat că sunt singură, tocmai ca să nu am emoții și ca să-mi controlez foarte bine vocea și nu am avut probleme. La următoarele am început să văd oamenii și încet, încet, m-am obișnuit. Îmi amintesc că la un concurs, m-am uitat la juriu și m-a influențat negativ asupra cântatului. Am avut și emoții dar îmi și arătau ce să fac. Ba să vin mai în față, ba să cânt mai tare și am început să cânt foarte, foarte tare și nu s-a auzit bine. De atunci mă uit prin toată sala sau în spatele ei și nu mă gândesc la nimic. Când sunt aplaudată, mă uit la toată lumea, le mulțumesc, zâmbesc și apoi mă duc la locul meu”, povestește fata cu o maturitate debordantă.

Larisa cântă cam 10 ore din 24 și spune că nu neapărat repetă. Îi place să cânte prin casă, la școală, când îți face temele și fredonează chiar și la teste. „Mă ajută să mă concentrez mai bine pe ceea ce fac atunci când cânt. Da, cânt destul de mult”, spune ghiduș Larisa. Din muzica românească actuală nu are preferințe. Spune că melodiile nu mai sunt ca altădată, nu mai transmit emoție, iar versurile nu mai au profunzimea de a te emoționa. Din aceste motive melodia ei de suflet este „Plouă” a Mihaelei Runceanu, fiind și melodia cu care a luat premiul I la ultimul concurs la care a participat. „Efectiv mă unge pe suflet când o ascult și când o cânt. Îmi place foarte mult și vocea cântăreței, este foarte, foarte dulce. Îmi place să ascult această melodie și s-o cânt”.

Din muzica internațională ascultă Ariana Grande și, câteodată Selena Gomez de la care îi place mult melodia „Through the jungle”. „Îmi place atât de mult cum o cântă. Efectiv, când am descoperit-o, săraca mama își dorea să gătească și eu o enervam cu melodia pentru că o puneam în continuare, în continuare și în continuare și îi venea să-mi taie internetul numai să n-o audă”, râde Larisa și-și privește conspirativ mama. Acum ascultă Scorpions.

Larisa Paliuc (3)Își dorește să participe la Vocea României

În afară de muzică, Larisei îi place să citească, să danseze, să deseneze și să modeleze. Îți dorește să ajungă o cântăreață cunoscută, să bucure oamenii și să călătorească prin prispa muzicii. „Nu am un loc anume în care vreau să ajung. Îmi doresc să văd toată lumea sau cât mai mult din ea și să trăiesc viața la maxim în timp ce cânt. Vreau să mă bucur de ceea ce-mi place și să valorific talentul pe care îl am”, mai spune fata.

În viitor va participa la „Vocea României”, dar vrea să mai experimenteze vreo doi ani. „Și acum sunt sigură pe mine și am încredere în mine la fiecare concurs la care merg, dar simt nevoia să mai treacă un an, doi de experiență, ca să mi se acordeze timbrul vocal la maxim. Acum îl am așa, cam 80%, nu e format 100%”.

Părinții fetei o încurajează și o susțin, chiar dacă recunosc că nu este ușor. Cursurile la Palatul Copiilor sunt gratuite, dar concursurile la care participă Larisa costă, iar bugetul lor este dat de multe ori peste cap. Cu toate acestea, cred în copilul lor și fac tot ce le stă în putere pentru a o vedea fericită și împlinită. „Sunt și sacrificii pe care le fac și copiii și părinții, dar dacă nu sunt făcute, acești copii se pierd. Nu există nimeni altcineva care să-i sprijine. Noi o susținem așa cum știm și cum putem. Eu îi spun să pună suflet. Îi explic că atunci când o să mai crească va înțelege altfel o melodie și o va putea transpune și din experiența ei de viață. Timpul sigur o va ajuta să evolueze, iar vocea ei se va dezvolta. De asta eu, uneori, mai joc teatru. N-am eu vocea ei, dar îi arăt cam cum aș cânta eu”, spune Cătălina, mama Larisei.

Este și motivul pentru care, fetița cu ochi negri îi mulțumește mamei sale. „Mama, tu cânți foarte frumos și ești mereu lângă mine. Îmi arăți cum să mă comport pe scenă și mă înveți cum să simt o melodie, iar pentru asta îți mulțumesc”, au fost cuvintele sincere și pline de dragoste ale copilului de 10 ani.

Larisa Paliuc (1)

Larisa trofeu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus