Joi,
29.09.2022
Partial Noros
Acum
19°C

Sibiul va avea o nouă zonă verde de mari dimensiuni: parcul Tilișca

Sibiul va avea o nouă zonă verde de mari dimensiuni: parcul Tilișca

Joi, 20 februarie, primarul Astrid Fodor și directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu au semnat la sediul Primăriei Sibiu contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru crearea unui parc în zona cartierului Tilișca. Valoarea proiectului este de 14,78 milioane de lei, din care 13,45 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, restul fiind sume asigurate din fonduri de la bugetul local al Sibiului.

“Un element esențial pentru calitatea vieții in Sibiu este existența unor zone verzi cât mai generoase si mai bine amenajate, pentru confortul sibienilor și pentru a crește calitatea mediului în oraș. Parcul Tilișca va fi al doilea cel mai mare parc al Sibiului totalizând 6,2 hectare de zonă verde. De asemenea, este primul proiect de reconversie urbană pe care Primăria Sibiu îl inițiază, transformând un fost spațiu de depozitare a materialelor de construcții într-un parc pentru promenadă și agrement” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Unde va fi situat noul parc? Zona care face obiectul acestui proiect este situată în vecinătatea cartierelor Tilișca și Valea Aurie și este delimitată de străzile Preot Bacca și prelungirea Săcel. (hartă atașată)

zone

Crearea noului parc va consta în următoarele lucrări de infrastructură:

 • Modelarea terenului existent prin stabilizarea versantului și crearea unor scări care asigură accesul în parc dinspre strada Săcel
 • Realizarea rețelelor de apă și canalizare în zona parcului, inclusiv a unui sistem automatizat de irigații și a unor toalete publice cu igienizare automată.
 • Amenajarea sistemului de iluminat public în parc, cu corpuri eco-eficiente cu LED; o parte din stâlpii de iluminat vor fi “smart” pentru că vor fi dotați cu camere video de supraveghere, prize de încărcare a aparatelor electronice și hotspot-uri WI FI pentru internet gratuit.
 • Proiectul include și modernizarea străzii Preot Bacca, pe tronsonul cuprins între strada Islazului și strada Săcel, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare, a trotuarelor și iluminatului public eco-eficient cu LED, această stradă asigurând accesul în parc împreună cu strada Săcel.

Următoarele amenajări vor alcătui noul parc:

 • Amenajarea spațiului verde cu iarbă, arbori, arbuști și flori
 • Alei pietonale și alei “verzi”
 • Piste pentru biciclete
 • Un labirint verde cu zone de relaxare
 • Un teren de minigolf
 • Un teren de sport multifuncțional
 • O zonă de fitness în aer liber
 • O fântână arteziană în zona centrală a parcului
 • Un loc de joacă pentru copiii cu vârsta între 8 și 15 ani
 • O mini-tiroliană
 • Dotarea cu mobilier urban a parcului

Parcul Tilișca, în suprafețe:

 • 56.000 mp de zonă verde
 • 2.800 mp de alei și piste pentru biciclete
 • 1.500 mp de zone de relaxare, joacă și sport
 • 750 mp de alei “verzi”

Următorii pași în proiect: Studiul de fezabilitate pentru acest parc a fost realizat deja de Primăria Sibiu și este în curs procedura de achiziție pentru alcătuirea proiectului tehnic, ofertele depuse aflându-se deja în evaluare în prezent. Următorul pas după predarea proiectului tehnic este contractarea lucrărilor propriu-zise printr-o procedură de achiziție.

Acest proiect primește finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pe Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiții 4.2. - Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

MT

Acum 2 ani

Oare cine desenează/ gândește aceste proiecte !? .... AGEAMII, DILETANȚI, ...probabil "agreați" de administrație.
Raspunde

Urban12

Acum 2 ani

Iisuse cate articole pe tema si nici n-au inceput lucrul! Traim din proiecte pe hartie si articole online Situatia juridica rezolvata, banii primiti? Bun, mana pe lopata, chop chop!!!
Raspunde

Dabija

Acum 2 ani

Si la TURSIB nu se poate PARC?
Raspunde

K.Samuel

Acum 2 ani

La Tursib se poate parc, daca pune primaria mana si cumpara terenul. Primaria asteapta doar pomana sau santaj, ca sa primeasca terenurile gratis.
Raspunde

Asaniciodata

Acum 2 ani

HA..HA..HA ! Lügner zerstören night!
Raspunde

El Dorado

Acum 2 ani

Sigir o sa iasa ceva asemanator parcului din New Yorkca prea multi specialisti se ocupa de el,as vrea sa le iasa perfect pentru ca ma tem ca vor lua cu asalt orasul cei din vestul Europei sa emigreze aici.
Raspunde

Mirabela Ninescu

Acum 2 ani

La fel de util ca skate parcul de la Obor. 1 milion de euro si vin 3 skateri pe luna. Tineti-o tot asa!
Raspunde

Skater Batran

Acum 2 ani

Poate ai nevoie de ochelari draga Mirabela. Tot timpul sunt 20-30 de oameni care folosesc skateparkul . Ca locatia nu e cea mai potrivita , asta e drept dar faptul ca te poti da in conditii optime e de nepretuit .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus