Joi,
27.01.2022
Innorat
Acum
2°C

CCR, românii și coronavirusul

Decizia de azi a Curții Constituționale limpezește foarte clar, din punctul meu de vedere, felul în care trebuie înțeles managementul de țară. Președintelui i se cere să propună un premier care poate forma o majoritate. În fapt, cam acesta e sensul consultărilor cu partidele, înaintea desemnării unei persoane care să formeze un guvern. Ca țara să aibă un guvern, ai nevoie de o majoritate. Dacă nu se reușește formarea unei majorități, atunci se ajunge la anticipate. Ideea ca președintele să propună un om politic care nu e susținut în votul de învestitură nici măcar de propriul partid mi se pare aberantă. Fundamental greșită.

Înțeleg perfect motivul pentru care PNL și USR vor alegeri anticipate. Înțeleg momentul politic, momentul social, oportunitatea ivită. Dar nu cred că mijlocul folosit a fost cel corect. Forțarea dincolo de limită a primei legi în stat. Că poate, poate... Cred că e un mijloc eminamente pesedist, cu tot ce derivă de aici.

Mai mult, acest fapt a fost contestat de PSD-iști nu pentru că s-ar fi comis o eroare, nu că s-ar fi încercat corectarea întru democrație, ci pentru că au fost deranjați eminamente politic. Nu e momentul lor prielnic pentru anticipate. Toți acești oameni au fost votați. În grup și nominal, acolo unde a fost cazul.

În contextul amenințării coronavirusului, îmi dau seama că nu numai sistemul medical nu e pregătit pentru așa ceva, dar nici măcar cetățenii, luați individual. Nu avem fibra interioară necesară pentru a gestiona o criză - cerebral, punctual, logic. În plus, așa cum am putut desprinde inclusiv din decizia CCR și tentativa PNL de a produce anticipate, există un respect tot mai mic pentru lege, autorități și ordine. Or, exact acestea sunt zalele din lanțul de care e nevoie în asemenea situații.

Italienii nu au fost nici ei pregătiți de această situație, însă au un fond care îi ajută. Dacă o localitate e în carantină, s-au mobilizat toate mijloacele ca acest lucru să se pună în practică. În plus, oamenii înțeleg situația și respectă legea, chiar dacă au comentarii de făcut. Mass-media evaluează corect situația, nu s-a lansat într-o furibundă cursă de adunat cititori isterici. Luciano Fontana, directorul Corriere della Sera, a explicat foarte simplu: ”Cred că e nevoie să avem un moment de rațiune și să lăsăm să vorbească specialiștii”. Înțelege panica, fiecare e interesat de binele familiei sale, însă cu toții trebuie să aibă încredere în autorități, pentru că sunt singurele care pot gestiona situația.

Câtă rațiune răzbate din următoarea declarație?

„Acum mai mult ca niciodată suntem OBLIGAȚI să mergem cu toții în fața poporului! Alegerile Anticipate devin prioritate de rang ZERO! Incredibil, absolut anormal și ilogic ce au făcut Judecătorii roșii din CCR, pur și simplu vor să blocheze Anticipatele și să arunce România în haos. Sesizarea lui Ciolacu și Corlățean, făcută pe existența unui conflict juridic constituțional între Președinte și Parlament, a fost admisă de către judecătorii roșii din CCR”. Asta spune Rareș Bogdan, fruntaș PNL.

Cum să reacționeze românii într-o situație cu adevărat dificilă pentru țară, când liderii lor au o astfel de atitudine? Cum pot avea ei încredere în autorități? Începând de la președinte și trecând pe la senatori, deputați, primari, consilieri, jandarmi și până la ultimul polițist local cu burtă din fața blocului?

Cum ar fi România cu șapte morți, peste 200 de cazuri confirmate și 11 localități în carantină? Sper să nu aflu niciodată.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Asaniciodata

Acum 1 an

Imi exprim .considerația față de dvs ptr acest articol , in conditiile in care LIMBRICII politici se autoapreciaza iar starea lor de delirium tremens si mediocritatea conjugate cu rautatea viscerala nu le furnizeaza argumentatia ideilor idioate astfel ca recurg la josnicia lasului care loveste " pe la spate" ei, lasii anodini erijandu se in critici " ad personam" ca de unde sa aiba retorica problemei daca educația lor se rezuma la a scuipa, a înjura , a uri..pe oricine le ar sta in calea visului lor: de a ocupa un scaun la putere ..cu bani ...fara munca, fara profesie, fara vreun examen sau concurs !!! Dar uite cum judecătorii devin rosii dacă stiu, daca au învățat, daca judecă iar judecata le sta in calea LIMBRICILOR galbeni ...de la " mediul " in care se dezvoltă si evaluează!
Raspunde

Raspandache

Acum 1 an

Îmi cer scuze, trebuie să fii puțin scrântit la cap ca să ai încredere în Rareș Bogdan. Omul e nebun, prost și ticălos.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 1 an

Acuma facem pe domnișoarele. E foarte bine ca au vrut anticipate și, dacă nu s-a putut legal, e foarte bine ca CC nu-i lasa A fost dreptul lor sa încerce. Prea face o drama autorul din genul de chestie care e normal sa se întâmple în politica. E perfect normal politic si ce spune Rareș Bogdan, ca ii face judecători rosii. La fel cum, dacă ar fi judecători galbeni, mi s-ar părea perfect normal sa ii vorbească pesedistii. Genul asta de chestii se întâmplă în absolut toate democrațiile unde majoritatea judecătorilor din curtea constitutionala/suprema sunt preferații unei sau altei facțiuni politice. Ailaltă parte face gura. Nimic ieșit din comun. E ironic faptul ca autorul critica lipsa de rațiune, când el face o drama din niște chestii oarecare. Calm.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 1 an

Și toată echivalarea asta cu psd a unor manevre pe care le fac alții... E naivitate. De ce le cerem acum sa fie sfinți și uitam ca PSD ne-a deranjat pt chestii pe care ăștia nu le-au încercat niciodată? Iar dacă nu sunt sfinți, gata, sunt ca PSD. E o tâmpenie de care ne-am făcut vinovați de câteva ori. I-am judecat prea aspru, prea rapid, nu ne-am dus la vot și am lăsat psd în locul lor. În 2016, de exemplu. Ataaata dezamăgire. Asta în timp ce alegătorii psd nu au avut atâtea grețuri și i-au votat veseli. Se cheamă ca noi, marii principialisti și idealiști, ne-am furat de câteva ori căciula. Și după aia, la o luna după ce nu ne-am dus la vot, în ian 2017, vai, hai sa ieșim la proteste anti PSD-ul pe care l-am adus la putere prin indiferență și mofturile noastre.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Da' de BOR ce ziceti? Luati de-aci: -Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin); - Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă; - Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. - Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV;
Raspunde

Vocea din pahar

Acum 1 an

E vorba de 2000 de ani de continuitate a credinței a neamului și a ortodoxiei, e vorba de biserica lui Hristos, e vorba de domnitori și voievozi români, e vorba de sacrificiu, e complicat sã înțelegi ceva atât de simplu precum sacrificiul suprem al fiului lui Dumnezeu pentru a mântui neamul omenesc. E vorba de iubire, nu de urã. E vorba de simplitate nu de prostii complicate. E complicat sã fii simplu, așa-i ? Sãnãtate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus