Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Turcan: . Am avertizat PSD că există soluții pentru orice tip de blocaj

Turcan: . Am avertizat PSD că există soluții pentru orice tip de blocaj

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, spune că în urma deciziei CCR de ieri, prin care i se cere președintelui să desemneze un premier care poate forma o majoritate parlamentară, că aceasta este în contradicție cu ce au decretat în urmă cu șase ani. ”Judecătorii CCR au decis în 2014 că Președintele nu este obligat să desemneze, automat, pe acel premier propus de un partid sau o alianță care își revendică majoritatea mandatelor înainte de votul propriu-zis de învestitură. Astăzi, la sesizarea PSD, CCR a luat o decizie exact opusă celei de acum șase ani, făcându-ne să ne întrebăm ce anume a făcut ca argumentele din 2014 să nu mai funcționeze azi, într-o speță similară. Așteptăm motivarea deciziei CCR. Decizie care nu înseamnă nici că acest Parlament condus de PSD a devenit brusc legitim, nici că românii nu au în continuare dreptul să dorească alegeri anticipate. Am avertizat PSD că există soluții pentru orice tip de blocaj, indiferent cât de încrâncenată este dorința lor de a ține România departe de urnele de vot”, a anunțat Raluca Turcan.

Ea a avertizat PSD că liberalii se vor ocupa pentru rezolvarea acestui conflict ”fățiș” pe care ”PSD îl are cu poporul român”. ”În fiecare zi, PSD face probabil ședințe în care dezbate ce mai poate face pentru a bloca România și pentru a da vina pe PNL. Pentru că acesta este obiectivul majorității PSD din Parlament: cum să pună bețe-n roate PNL, în an electoral. Din pur cinism politic. Până la rezolvarea acestui conflict fățiș pe care PSD îl are cu poporul român, ne vom ocupa cu seriozitate de problemele guvernării, așa cum am făcut-o în ultimele trei luni.  România are dreptul la o bună guvernare, o are acum și o va avea încă 4 ani cu PNL”, a mai spus Turcan.

Iohannis: ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că nu va comenta decizia CCR de a declara neconstituţională desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de prim-ministru, însă spune că acţiunea PSD de a contesta la Curte numirea acestuia reprezintă „o sfidare fără precedent” la adresa oamenilor. „Nu voi comenta decizia CCR, aşa cum ştiţi că nu am comentat nici cu alte ocazii şi voi aştepta motivarea. Însă ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent, cu atât mai mult cu cât în aceste zile România are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o aducă mai adânc în criză şi instabilitate. Vedem un guvern demis pentru că a încercat să democratizeze administraţia locală şi, chiar aşa demis cum este, guvernează pentru ca instituţiile să lucreze eficient pentru oameni. Pe de altă parte vedem un PSD obsedat de putere care refuză să accepte că a pierdut legitimitatea de a guverna. Nu e verdictul meu. E verdictul cetăţenilor. Desemnarea unui premier din partea unei majorităţi coalizate ad-hoc în jurul PSD ar însemna o nerespectare a voinţei cetăţenilor. De aceea am spus că în opinia mea este revenirea cât mai repede la votul cetăţenilor şi crearea unei majorităţi parlamentare capabile să susţină un guvern stabil”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, citat de Digi24.ro.

Președinții celor două Camere ale Parlamentului au sesizat la CCR „exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru”. În sesizare se arată că desemnarea lui Orban la funcţia de prim-ministru a fost făcută „cu încălcarea, în mod direct sau indirect principiilor sau dispoziţiilor constituţionale”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dumi

Acum 4 ani

Daca vreti musai anticipate de ce nu va dati (toti cei care vreti cu adevarat) demisia din parlament??????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus