Luni,
16.05.2022
Acum
0°C

Autoritățile sibiene și comercianții anunță scumpiri în piețe

Autoritățile sibiene și comercianții anunță scumpiri în piețe

Primăria Sibiu a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre locală privind majorarea tarifelor practicate de Piețe Sibiu SA.

Comercianții din cele mai mari piețe ale Sibiului că dacă vor trebui să plătească mai mult pentru a-și vinde produsele, diferența se va resimți tot în buzunarul sibienilor pentru că vor majora prețurile.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor practicate de S.C. Piețe Sibiu S.A. pentru anul 2020 se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei Sibiu și urmează a fi supus spre dezbatere şi aprobare Consiliului Local al Municipiului Sibiu.​

Practic, acest proiect prevede majorarea tuturor tarifelor pentru închirierea meselor, a standurilor și a spațiilor din piețe administrate de SC Piețe Sibiu SA. Spre exemplu, tariful pentru închirierea unei mese de beton în Piața Cibin și în Piața Rahova crește de 14,5 lei pe zi la 17 lei pe zi, iar în Piața V. Aaron de la 14 la 15 lei pe zi. Comercianții care vor un platou pentru vânzarea fructelor sau a legumelor vor plăti cu 2 lei în plus în fiecare zi, iar cei care vor să vândă flori în Piața Cibin vor achita cu 5 lei în plus în fiecare zi.

Detalii privind majorarea tarifelor în piețele Sibiului:

scumpiri piete

În plus, SC Piețe Sibiu SA justifică scumpirile menționate mai sus prin majorarea tarifelor de salubrizare practicate în spațiile pe care le are în administrare. Detalii cu privire la aceste scumpiri vedeți în tabelul de mai jos:

În raportul justificativ al proiectului de hotărâre, conducerea SC Piețe Sibiu SA explică această creștere a tarifelor prin necesitatea acoperirii tuturor cheltuielilor pentru desfășurarea activității societății. Ultima majorare a tarifelor practicate de SC Piețe Sibiu SA a avut loc în 2017, iar de atunci au crescut simțitor principalele cheltuieli.

”Majorarea taxei de salubritate, față de cea stabilită în sarcina societății noastre la începutul anului 2019, impunându-se majorarea tarifelor existente pentru salubrizare, precum și introducerea unui nou tarif de salubritate pentru sectorul obiecte de ocazie din Piața Obor, întrucât acest sector este un mare generator de deșeuri, în special textile”.

Apoi, arată conducerea SC Piețe Sibiu SA, în 2017 salariul minim brut era 1450 de lei, acum ajungând la 2230 de lei. Nu în ultimul rând, s-au majorat tarifele la energia electrică și la gazele naturale.

”Având în vedere că o menținere a tarifelor actuale, în condițiile creșterii tuturor celorlalte cheltuieli ar duce a deficit și ținând cont că Piețe Sibiu SA ne beneficiază de alocații bugetare, pentru menținerea unui echilibru contractual este necesar a se aproba modificarea acestora”, concluzionează conducere SC Piețe Sibiu SA.
Reporterul Turnul Sfatului a stat ieri de vorbă cu mai mulți comercianți din Piața Cibin pe tema tarifelor practicate și cei mai mulți spun că degeaba proiectul de află în dezbatere publică dacă lor le este impusă majorarea pentru că nu își pot spune părerea. Apoi, cei care iau atitudine se tem că și-ar putea pierde spațiile închiriate.

”Doi lei pe zi în plus înseamnă vreo 50 de lei pentru mine în fiecare lună și eu n-am vândut de 50 de lei astăzi. Nu e prima oară când se întâmplă asta, o să punem și noi 50 de bani în plus la kilogram și creșterea ajunge tot la cine cumpără. Oricum, e tot mai greu să ținem prețurile la nivelul supermarketurilor”, spune un comerciant.

Un alt comerciant se arată nemulțumit de taxele pentru salubritate și de aspectul general al pieței.

”Dacă ar lua banii ăștia în plus și ar moderniza piața aș zice, dar uitați-vă cum arată, cu mizerie pe jos, praf, cu aceleași mese ca pe vremea răposatului... Le-aș recomanda celor de la primărie să mai vină la cumpărături prin piață, nu doar la marile magazine, să vadă cum arată. Ei aproba fără să treacă vreodată prin piață. Sibiul a rămas mult în urma altor orașe cu piețele”, spune un alt comerciant.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

matei

Acum 2 ani

nu pot lasa naibii tarifele la fel si salubrizarea zonei de vanzare sa intre in sarcina vanzatorului (asa cum zapada e indepartata de pe trotuar de catre locatar)? un producator adevarat se uita la cei 50 lei suplimentari ... astfel poate mai dispar dintre intermediarii care vor fi oripilati sa puna mana pe matura si raman in piata doar producatorii!
Raspunde

George

Acum 2 ani

Din pacate, dezbaterea publica este doar de fațadă. La Primărie se hotaraste si se executa, nu este voie sa existe corectii pe parcurs. Managementul piețelor este dezastruos de ani de zile, dar nu face nimeni nimic, nu schimba nimeni nimic. Toti joaca in filmul Nemuritorii!
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Ar fi culmea acum ca pt o scumpire de 1-2 lei pe zi sa scumpeasca produsele cu 30%... Dar mai stii...
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

Primaria nu mai are bani de salarii prime cibucuri?
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 2 ani

Aşa cum i-am transmis şi fostului ministru Trif ,voi ăstia care pretindeți că vă ocupați cu administrarea României sunteți niște ființe foarte ciudate . Pe voi sigur ,sigur nu vă interesează că trbuie să -i serviți pe cetățeni şi sunteți convinși că de fapt toți locuitorii din SIBIU trebuie întrun fel sau altul să contribuie la bunăstarea voastră de bugetari .Culmea este că primăria Sibiu nu are nevoie de această mărire de tarife pentru că de ani buni avem excedent bugetar, ăsta deșii angajaților din primărie li s-au făcut salarii colosale .Am fost să plătesc taxa de mormânt la cimitir ,pe lângă faptul că nu se poate plăti on line acolo am dat de trei doamne contabile(plictisite de moarte ) care îşi țineau de urât una alteia Sunt convins că în primăria Sibiu sunt o grămadă de persoane care se plictisesc de moarte şi ăsta pe banii ,,fraierilor "care muncesc pe salarii de mizerie la patroni .Sunt convins că la primăria Sibiu este nevoie de o schimbare după 5 ani de stagnare
Raspunde

sibian

Acum 2 ani

pentru ce sa mareasca preturile ? la cum arata P-ta Cibin ar trebui sa le reduca nu sa le mareasca .Si aici se vede cat de gospodari si cu initiativa sunt cei care conduc piata . Asa arata piata precum a mers si echipa de fotbal !
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 2 ani

Am uitat un aspect din activitatea parșivă a consiliului local Sibiu ,.Întâmplător am un apartament unde temporar nu locuiește nimeni .Ieri am constatat că la modul abuziv CL a votat ca taxa de gunoi să fie plătită de o persoană de mai multe ori Nu pot decât să-mi exprim ura şi disprețul la adresa celor care au votat această lege locală .În afară de propaganda pentru semianalfbeți PSD -ul are ceva de comentat ?Sau reprezentați voștri în consiliul local Sibiu sunt o masă amorfă şi difuză care urmărește un singur țel şi anume ciolanul lor să fie gras .
Raspunde

Oancea Ioan

Acum 2 ani

-Daca m-ati intrebat va spun ca nu sunt deacord cu marirea taxelor. Micii producatori din piete ar trebui sustinuti si nu suprataxati.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Soimarul

Acum 2 ani

2 lei pe zi in plus e o legatura de ceapa. Ce e chiar asa scumpire?
Raspunde

Don Balon

Acum 2 ani

Birt vrea sa finanteze clubul din Alba cu banii de pe scumpiti,Se pricepe el la inginerii financiare.
Raspunde

Asaniciodata

Acum 2 ani

ROG PE MARII GOSPODARI AI SIBIULUI SA INITIEZE UN PROIECT DE IGIENIZARE A PIETEI CIBIN concret : sa nu mai suportăm mizeria, mirosul de urina si de nespalat...sa nu mai vedem cum mananca si dorm " AGRICULTORII" dupa tarabe. IGIENA lor precara transferată produselor vândute, locul de dormit si in cafe isi dac nevoile..astea tebuie verificate ....Modernizati spatiul, interziceti dormitoare si LATRINE pe pereți, spatii ascunse, malul Cibinului...ASIGURATI EFECTUAREA CURATENIEI amintesc SPĂLATUL cu APĂ...APĂ ...APĂ....!! si in fine, creșteti prețul. SPER CA MAJ EXISRA UN ARDELEAN IN PRIMARIE ca sa simtă ca pute in piețe ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus