Miercuri,
12.08.2020
Partial Noros
Acum
24°C

Noii artiști ai Sibiului cer Primăriei să se implice în promovarea muzicii locale

26 Februarie 2020 19:14

Noii artiști ai Sibiului cer Primăriei să se implice în promovarea muzicii locale

15 trupe și artiști sibieni – majoritatea din noul val – au semnat o scrisoare transmisă conducerii Primăriei municipiului Sibiu, prin care arată că și-ar dori ca muzica lor să fie sprijinită mai mult, inclusiv prin accesul mai facil la evenimentele culturale ale orașului.

Fără precedent. Astfel caracterizează tinerii muzicieni ai Sibiului modul în care s-a dezvoltat scena artistică locală de profil în ultima perioadă. Cu toate acestea, noul val de artiști și trupe locale nu par să își găsească audiența, la ei acasă. Tocmai de aceea, ei consideră că sprijinul autorităților și a comunității locale ar influența în mod decisiv și pozitiv evoluția scenei muzicale sibiene originale. ”În ultimii ani, în Sibiu s-a dezvoltat o mișcare muzicală extraordinară, credem că fără precedent. Acum există zeci de artiști/trupe care își cântă muzica proprie. Aceasta se datorează sprijinului pe care cultura sibiană l-a primit din partea autorităților locale în acești ani. Ne dorim ca toți acești artiști să fie cunoscuți și sprijiniți de publicul sibian, pentru ca muzica lor să fie cunoscută în primul rând de noi, la nivel local, și apoi să-și facă loc spre marile scene naționale și internaționale. Doar având sprijinul autorității locale și a comunității, aceste trupe pot reuși să se facă auzite”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă în numele celor 15 și semnată de Asociația culturală S.ART și Sibiu Sounds Team.

Scrisoarea a fost trimisă la jumătatea lunii februarie primarului Sibiului, Astrid Fodor. Și asta deoarece, semnatarii documentului au și o propunere prin care fenomenul muzical local poate fi sprijinit să crească mai mult. Practic, tinerii muzicieni ai Sibiului propun ca administrația locală să se implice în promovarea culturii locale prin Agenda culturală, de exemplu, instrument prin care Primăria alocă anual opt milioane de lei pentru cofinanțarea a diferite evenimente. ”Vă trimitem această scrisoare deschisă cu rugămintea de a ține cont ca la evenimentele locale să se promoveze și artiștii sibieni. Aceștia pot susține recitaluri și pot deschide onorabil concerte susținute chiar de artiști internaționali. Ei se pot dezvolta numai cu sprijinul nostru financiar, deoarece costurile echipamentelor personale, echipamentelor din sălile de repetiții și cheltuielile adiacente sunt foarte mari. Poziția administrației locale poate influența foarte mult operatorii culturali locali, ca aceștia să ajungă să-și gândească evenimentele, sprijinind și promovând comunitatea artistică locală, care este deja la un standard artistic ridicat”.

Semnatari ai acestei scrisori deschise sunt reprezentanți ai Suburbia 11, Evergreed, Come on Sense, Onenightstand, E-An-Na, ThisObey, Revolver, Antract, Alpha Q, Aeon Sun, Main Illusion, precum și de interpreții Sergiu Bolotă, Esu, Fiul Risipitor și Florin Thomits.

Primăria Sibiu a mai modificat, în trecut, regulile de implementare a proiectelor cofinanțate prin agendele orașului, pentru a veni fie în sprijinul unor industrii locale, fie pentru a promova imaginea administrației, fie pentru a facilita accesul celor mulți la evenimentele susținute din fonduri publice. Spre exemplu, beneficiarii de fonduri publice sunt obligați să aloce anumite procente din finanțare pentru promovarea evenimentelor lor prin presa locală, să respecte anumite reguli de identitate vizuală sau să asigure accesul liber, fără bilete de intrare, la evenimentele organizate în centrul istoric al orașului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Zuzi

Acum 5 luni

Inafara de 3 trupe + Sergiu, restul sunt generice. Ca trupa (si nu numai, regula asta se aplica in general) daca vrei sa ai succes trebuie sa te diferentiezi. Pe langa asta, in Sibiu lipseste publicul, au existat atatea inițiative de promovare insa toate s-au cam destramat din cauza lipsei publicului. E greu sa promovezi o trupa daca ea canta din cand pe scena locala fara a avea legatura cu alte trupe iar daca aduci ceva din afara, te trezesti ca ai 10 oameni in public dintre care jumatate sunt cealalta trupa. Motivele sunt diverse: 10-15-20 de lei accesul e prea scump iar berea daca depaseste 5 lei sticla e clar ca nu va veni nimeni. Pe langa toate astea, nu exista locație adecvata pentru evenimente mici spre medii sau doar medii.
Raspunde

Anonymus

Acum 5 luni

eu sunt sigur ca daca aceste trupe ar vrea sa concerteze gratis in cadrul evenimentelor culturale din Sibiu nu s-ar opune nimeni dar daca tu un complet necunoscut mai ai si pretentii financiare ca sa te faci cunoscut este clar ca nu se va accepta asa ceva de catre cei din primarie si de altfel nici de catre locuitorii din Sibiu. Ca doar nu vom fi noi de acord sa se cheltuiasca banii nostri din taxe si impozite pentru promovarea unor necunoscuti care in maxim 1-2 ani dupa ce au facut o boare de bani dispar si nu mai aude nimeni de ei. asa ca sa concerteze gartuit pana ajunge lumea sa ii cunoasca si sa ii considere de succes apoi sa vina cu pretentii de promovare...
Raspunde

Un afon

Acum 5 luni

Cati experti in management artistic pe aici! Cum le stiti voi pe toate... Intrebarea e: cu ce va deranjeaza aceasta initiativa? Nu cere nimeni de pomana, din cate am citit, doar mai multe oportunitati de a sprijini o scena locala. La fel ar putea proceda si artistii plastici si actorii independenti si mi se pare de bun simt sa se aiba un raspuns pozitiv, acolo unde exista o comunitate serioasa si care se ia in serios. Am devenit prea destepti cu totii si am uitat de generozitate si cooperare. Ramane nedumerirea: de ce simtiti nevoia sa va simtiti deranjati?
Raspunde

Regina Capră

Acum 5 luni

Care sunt artistii aia ?.... ca nu-i stie nimeni. Pai daca stiti sa oracaiti pe scena ar trebui sa va gasiti contracte singuri, fara probleme... asta daca sunteti oracaitori buni sau aveti genunchere de calitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus