Sâmbătă,
11.07.2020
Innorat
Acum
25°C

Despre virus, medicii din Sibiu: discreți, devotați și excepționali

28 Februarie 2020 10:16

Despre virus, medicii din Sibiu: discreți, devotați și excepționali

Săptămâna trecută, când nu trăiam isteria la maxim m-am întors din Milano. O scurtă și frumoasă ședere urma să fie umbrită de îngrijorare și regret. La 2 zile am început să simt simptomele unei stări gripale agravante de la dureri musculare, dureri de cap până la febră ridicată și vărsături. Clasic am început cu nurofen și coldrex până când în loc să se potolească aceste simptome ele se accentau. Duminică seară nu am mai rezistat și am decis să mă prezint la urgența spitalului județean. Primul contact cu o doamnă asistentă (cred) m-a făcut să aștept câteva momente, să primesc o mască și să fiu repede consultat de medicul de gardă. Cu aceeași rapiditate a urmat o investigație radiologică, alte întrebări, recoltarea sângelui și astfel în scurt timp am ajuns direct în secția de boli infecțioase. Ultima imagine când am părăsit urgența a fost a doamnei doctor care mi-a urat cu o voce apăsată și fermă ”sănătate multă”. Nu știam ce va urma. Respectând indicațiile stricte ale doamnei doctor, brancardierul m-a urcat pe un scaun rulant ducându-mă spre zone în care să nu intru în contact cu alți pacienți. În timp ce ocoleam spitalul cu jumătate de gură, brancardierul m-a întrebat ”și, veniți din Italia?”... Atunci mi-am dat seama că poate e nașpa, că tipul chiar se uită la televizor. Alt medic m-a evaluat, m-a analizat și a decis internarea mea. Întreaga seară mi-a solicitat informații despre traseul din Italia (deplasare, aterizare, traseu), persoanele cu care am intrat în contact, simptome, evoluție, etc. Anunțase deja conducerea secției și direcția de sănătate publică din Sibiu. În câteva ore, mi-am dat seama că perfuziile sunt miracolul care ne amintește că sănătatea este mai importantă decât orice. M-am trezit într-un salon izolat din care mi s-a spus cu strictețe că nu am voie să ies, nici măcar pe hol. Eram sub observație. Diagnosticul încă nestabilit. Cei care intrau foloseau întotdeauna mască, iar în prima dimineață, un medic s-a prezentat îmbrăcat, zic eu, ca un cosmonaut, protejat din cap până în picioare. A doua reacție în care mi-am dat seama că poate fi nașpa. Pe geam într-o seară am zărit pacientul italian adus direct de la aeroport de către echipajele ISU. Știți, în momentele acestea tot ce credeai că este realmente important de făcut, devine banal, ți se schimbă complet prioritățile. Spre exemplu, eu care sunt dependent de social media, public de mai multe ori (de dimineță până noapte) și comunic cu zeci de persoane pe mai multe aplicații, în zilele din spital nu am publicat nimic. Pentru că nimic nu mai îmi părea interesant. Vrei nu doar să auzi cât să fii convins că ești sănătos.

Ce vreau să zic este altceva. N-a fost Coronavirus, au alte diagnostice.  Am petrecut 5 zile sub tratament și observație permanentă beneficiind de o îngrijire deosebită, într-un spital de stat din România, deși plecasem de acasă doar pentru a cere ajutor de urgență, deci nepregătit nici psihic, nici fizic pentru internare. Dar am beneficiat de tot ce am avut nevoie din partea personalului secției de boli infecțioase, de la îmbrăcăminte de salon până la prosop și șervețele. Vizitez spitalele din România aproape lunar, însă ultima internare am avut-o în urmă cu vreo 13-15 ani. Și atât. În cele 5 zile am mâncat doar din mâncarea spitalului și am primit medicație doar din partea spitalului. Da, ceaiul din spital chiar e bun. Nu a fost nevoie să primesc mâncare de acasă, să suplimentez hrana zilnică sau să rog familia/prietenii să-mi cumpere medicamente sau materiale sanitare, ser fiziologic, etc pentru că nu se regăseau pe secție sau din alte motive. Tratamentul meu în spital m-a făcut să simt cât e de grea misiunea medicului, mai ales în perioada gărzilor. Atâtea ore să rămâi funcțional și eficient, iar a doua zi să continui cu propriul tău program de lucru. Mi se pare criminal. Și sper ca această practică să se încheie. Nu poți solicita unui medic după o gardă de 24 de ore să mai lucreze alte 8 ore în condiții de maximă eficiență. E o formă de exploatare nedreaptă care duce la burnout. În Sibiu am avut personal medical care a murit în urma epuizării.

Am văzut efortul fiecărui cadru medical pentru tratamentul, îngrijirea medicală și satifacția pacientului. Cel mai mult m-a impresionat calitatea umană deosebită a medicului curant, a personalului medical și nonmedical pe care l-am întâlnit în această perioadă zi și noapte. Noaptea am simțit cum ușa salonului se deschide și cineva verifică dacă sunt okey. Vă dați seama că în timp ce tu dormi, altcineva te veghează ? Am simțit bunătatea și mai ales bunadispozița doamnelor asistente medicale atunci când îmi administrau tratamentul perfuzabil (și au fost zeci de perfuzii și injecții de la 6 dimineața) și când rapid transmiteau medicului schimbarea stării mele, insomnia, simptomele nou ivite. Am admirat căldura îngrijitoarelor care aduceau masa, făceau curățenie zilnic și te întrebau dacă ai alte nevoi suplimentare. Și încă ceva rar, dar atât de necesar mai ales în interacțiunea cu bolnavul: umorul bine dezvoltat. Nu știu cum, dar atitudinea aceasta a fost prezentă la fiecare persoană din cadrul secției.  Poate să pară banal dar când becul de la baie a luat-o razna eram convins că va fi înlocuit peste câteva zile. Ei, nu, în acea noapte, în mai puțin de 1h a fost anunțat și înlocuit de electrician (”domne, nu dormi?”).

Și mi-a mai plăcut ceva. Mi-a plăcut să observ maniera în care șeful secției, Dr. Victoria Bîrluțiu, cadru didactic, transferă aceste cunoștiințe și mai ales această atitudine profesionistă tinerilor studenți. Cât de frumos să înveți medicina nu doar din tratate de specialitate, cât mai ales de la medici devotați și prin contactul direct cu pacienții și viața de pe secție. Dacă nu ai vocație pentru medicină, nu ai ce căuta acolo, dacă nu ești sociabil și dispus să slujești oamenii, să îi asculți, să îi înțelegi, medicina nu e locul tău. Dar i-aș aduce pe acești oameni, medici, asistente medicale, sau infirmiere să le vorbească elevilor din școală despre munca lor, despre devotament, vocație, bunătate și bun simț. Și sunt convins că din fiecare clasă cel puțin 2,3 copii și-ar dori să le urmeze exemplu. Un mare și sincer mulțumesc.

Nouă ne rămâne să fim mai cuminți atunci când criticăm de pe margine, când acuzăm medicii în mod răutăcios și nedrept, să ne păstrăm respectul și încă ceva: să ne spălăm pe mâini cu săpun, suntem pe ultimul loc în Europa la nespălare.

Comentarii

16 comentarii

Mihaela Apostol

Acum 4 luni

Felicitări, tuturor celor de pe secția infecțioase și mai ales dnei doctor Barlutiu, care cu siguranță este pe lângă un doctor de excepție și un model pt viitori doctori.
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 luni

Doamne cat profesionalism in bogatul si strictul sistem medical romanesc! Mai ceva ca-n Elveția.....
Raspunde

Cititescu

Acum 4 luni

Subscriu celor de mai sus. In 2019 (an rau pentru mine) am fost internat in trei sectii diferite: ortopedie, alergologie si orl. Serviciul medical a fost ireprosabil mai ales avand in vedere lipsa de personal. A ramas de ne inteles pentru mine cum pot fi asigurate 3 mese pe zi cu doar 10 (zece) lei?!!
Raspunde

Marcu

Acum 4 luni

Ahahaaha... Acum sunt cu morcovii in fund ca nu cumva sa apara la TV ceva ca nu s-au ingrijit de vre-un pacient cu coronavirus. In restul zilelor nu ii intereseaza de nimic daca nu te trimite 'cineva' sau nu dai o spaga groasa. Stati linistiti nu s-a schimbat nimic.
Raspunde

Edmund

Acum 4 luni

Da de unde stii tu Marcule cum e?
Raspunde

xy

Acum 4 luni

Mă bucur să aud că in unele secții din spitalul județean se întâmplă și lucruri bune! Se pare că nimeni din cei care s-au exprimat înainte nu a fost pe secția de cardiologie...și nici nu le doresc! În primul rând să nu aibă probleme cardiace și în al doilea rând să nu dea peste mizeria, dezinteresul, mitocănia și disprețul cu care ești tratat. Știu că nu se pot da njme dar pot spube că un anume doctor, venerabil, (domn nu-l pot numi!) s-a purtat EXECRABIL iar asistentele și angajatele - personal administrativ nici nu se uitau la tine dacă nu le dădeai ceva șpagă!!! Oare știe conducerea spitalului de modul inuman, de abjecția cuvintelor și de neprofesionalismul celir de la cardiologie? Toți, la unison. În 5 zile de internare, nici măcar un angajat de acolo nu a avut cel puțin un comportament minim civilizat, cu aproape toți pacienții care erau pe secție. Excepție a fost mama unei avocate renumite care a avut parte de ...regim special. Chiar și șefa de secție, arogantă, superioară, iar doctorul C., cu păr alb dar repetent la civilizație. Chiar nu știu de ce nu se 'purifică' această secție? Să fie ca cea descrisă mai sus! Toți cardiacii și-ar dori asta.
Raspunde

Civilizatie

Acum 4 luni

Esti "Okey" cum spui. Bravo. Dar nu e realitatea din spital. Aia, cu cateva exceptii care confirma regula , e alta. Cred ca ar fi ok daca ar aparea la ziar si experientele triste, umilitoare, ale altor pacienti. Sunt multe, mult prea multe.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 luni

Un articol vomitativ. Am gost toti la spitalul judetean, atata jeg uman si jeg la propriu nu vezi in tot Sibiul.
Raspunde

Claradi

Acum 4 luni

Frumos articol, dar cu siguranta cineva stia unde lucrezi si s-au ,,ocupat" de tine altfel.
Raspunde

Law-abiding citizen

Acum 4 luni

Ce reclama, dar m-aș bucura dacă măcar 50% din cele relatate mai sus s-ar aplica în toate cazurile de urgenta ale spitalului, și nu numai pentru cei bănuiți de noul corona virus. După experienta proprie, în camera de urgenta, pe o tura de zi, nu m-a băgat nimeni în seama, in afara asistentelor, 2 ore am stat și am privit cu doamnele doctor stăteau la masa fără sa consulte pacienți, unii care soseau chiar grav răniți, de mine nici nu mai zic, eu suspect de infarct. Abia după ce m-am hotărât sa plec, dupa 2h de privit circul dezastruos care se petrece și fără pic de atenție din partea unui doctor, am reușit sa atrag atentia reginelor(doamnele doctor, care nu cred ca aveau chef de pacienți) " nu aveți voie sa plecați" îmi zise pe un ton sictirit.. "trebuie sa semnați mai întâi ca refuzați tratamentul" tratamentul dumnealor fata de pacienți și fata de asistenți trebuie revizuit. Asa ca tare mi-ar plăcea sa cred ca lucrurile s-au schimbat de acum 1an și jumatate.
Raspunde

Sandu

Acum 4 luni

Îmi pare ireal ceea ce povestiți. Din nefericire am fost nevoit sa ajung de 4 ori la UPU cu diferiți membrii ai familiei, timpul minim de așteptare 8 ore, flamanzi și însetați in pozitia șezut pe scaun, la 82 de ani. Mai departe mutați pe secție pentru internare salonul era plin, s-a așteptat frumos in pozitia șezut langa un pat de salon, pe un scaun cu perfuzia in mână. Lenjeria de pat deși probabil spălată, prezenta urme de pete și sânge, care doar spre o hepatită pot duce. Apoi vine mâncarea : o lingura de margarină pusă în farfurie + 2 felii de parizer sau o lingura de patru și 4 biscuiți Păltiniș. Persoane imobilizate la pat care își fac necesitățile la loc comanda, ești nevoit să stai cu colegul de salon într-un miros de primăvară până când peste 2 ore cineva se încumeta sa ia măsuri. Costul unei zi de internare 2100 lei, de 3 ori mai mult decât într-un spital privat, cu condiții de 10 ori mai scăzute. In schimb mult respect pentru majoritatea personalului medical, pentru condițiile în care sunt nevoiți să lucreze sunt demni de a primi pensie specială
Raspunde

Gheorghe

Acum 4 luni

Ce miracole poa' sa faca "coarne viriusul asta",mai vrem,mai vrem!
Raspunde

Mitrache Lavinia

Acum 4 luni

Dna dr. Birlutiu este un medic de exceptie. Tot respectul pentru dansa!
Raspunde

Toma

Acum 4 luni

Unde spuneti ca s-au petrecut toate?La Sibiu?Nu cred nici sa ma pici cu ceara!Nu pentru ca ma cheama Toma ci pentru ca,din nefericire,am fost de mai multe ori acolo iar lucrurile stau cu totul altfel.Mai degraba asa cum au fost relatate de domnii de la orele 7:09 si 9:34!Ce as putea spune in plus?Sa te fereasca domnul de o internare:nimeni nu te cauta peste noapte orice s-ar intampla!Poti suna din salon sau poti iesi pe hol dar nu vei gasi pe nimeni;totul pare pustiu.
Raspunde

Alex

Acum 3 luni

Toata stima ptr dr. Barlutiu, dar sincer articolul e SF. Am avut-o pe mama internata acum o luna in acest spital. Mancarea absolut necomestibila (parizer cu orez, ciorba era o apa tulbure cu usoare urme de morcov, ceaiul era o spalatura de... ceva. Ori e publicitate platita, ori e fictiune.
Raspunde

Radu

Acum 3 luni

Foarte adevarat!Am fost internat acum multi ani in aceasta sectie ca suspect de meningita in stare grava, venind de la un alt spital in care preocuparea medicului la internare prin urgenta era ca nu am pijamale iar de investigatii nici nu s-a pus problema.Am fost tratat extraordinar de doamna doctor Barlutiu care efectiv m-a salvat.Cat despre mancare,ar trebui sa stiti ca in spitale alocatia de hrana stabilita este intre 6-10 lei pentru un pacient.Doriti mancare mai buna la banii acestia?In Romania doar in puscarii se mananca bine unde hrana unui detinut trebuie sa contina un numar mare de calorii,o anumita calitate pentru ca in caz contrar se plang la CEDO.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus