Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Experiența unei tinere, cu febră, la Urgență în Sibiu. De la dramă la realitate

Experiența unei tinere, cu febră, la Urgență în Sibiu. De la dramă la realitate

O tânără acuză, printr-o postare care a devenit virală pe Facebook, felul în care a fost tratată la secția de Primiri Urgențe, din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu. Fata spune că a așteptat multe ore, că a fost tratată cu răceală și plimbată prin mai multe secții și că într-un final a fost trimisă acasă cu un diagnostic de infecție în gât, fără a i se face un test de gripă, pentru că în spital nu mai erau teste. În replică, reprezentanții spitalului spun că tânăra a beneficiat de consultație de urgență și de mai multe consultații de specialitate, iar în contextul numărului mare de pacienți care se aflau în acea zi la UPU, personalul medical a acționat cu promptitudine. În privința testelor de gripă, conducerea instituției susține că existau, dar nu se impuneau în acest caz.

O postare pe Facebook a unei tinere descrie experiența neplăcută pe care aceasta a avut-o în momentul în care a ajuns la secția Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu. Cristina Elena Popa povestește că a ajuns la urgențe după mai multe zile în care s-a simțit rău, iar acolo a fost tratată cu răceală, plimbată la mai multe secții și că a așteptat ore în șir până când i s-a dat un tratament și a fost trimisă acasă. Tânăra precizează că nu i s-a făcut un test de gripă, deși consideră că s-ar fi impus, pentru că pe ușa instituției se anunța epidemie de gripă. În postare precizează că personalul medical ar fi vrut să-i facă un test, dar în spital nu mai erau.

„Am început săptămâna trecută să simt un disconfort fizic (presupusa răceală) ca pe sâmbătă, respectiv duminică să ajung în situația critică de a nu putea mânca, merge la toaletă neînsoțită sau a bea apă. Am decis ca în ziua de luni să merg la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sibiu (neavând medicul de familie în orașul în care locuiesc momentan), cea mai proasta alegere ever. Stând pe hol singură, pentru că se presupunea carantină de gripă în urgență, lângă alți 20-30 de bolnavi deja sătui să mai aștepte, lucru care se întâmpla în jurul orei 11.00. Țin să menționez și acum că febra oscilează, pentru că s-au trezit alți „participanți” că nu aveam febră. Febra 39, transpirată, atât de rău încât îmi curgea transpirația de pe față pe podea, făcând baltă în locul în care am stat”, scrie Cristina.

Cristina  povestește că a fost plimbată între secții

Fata mai spune că la ora 14.00 a fost primită în sala de urgențe după care a fost transferată în secția de Boli Infecțioase unde a mai avut de așteptat până ce cadrele medicale au realizat că în spital nu mai sunt teste de gripă.

„La ora 14.00 am fost primită în sala de urgențe trei sferturi leșinată și uscată de sete și foame, mi s-a luat sânge, temperatura care depășise din nou limitele normalului dar nu cu mult, s-a constatat ca am o infecție în gât, mi s-a pus o branulă și mi s-a spus sa aștept din nou pe hol. După altă perioadă destul de lungă, a venit un infirmier să mergem să facem analizele în clinica Boli Infecțioase, asta însemna sa ieșim din primiri urgente și să străbatem toată curtea spitalului ca să ajungem acolo. Zis și făcut, transpirată și slăbită am ajuns la „stimabilele doamne” unde a trebuit să mai aștept o oră pe hol în curent și frig pentru că dânsele nu își terminaseră poveștile de acasă. Am intrat în stare de frisoane ca un om bolnav de epilepsie, m-au văzut pe hol, și și-au continuat poveștile și cafelele în cabinete. După o oră m-au primit vrând să îmi facă test antigripal...ce au descoperit?”, povestește fata în postare.

Tânăra redă o discuție între cadrele medicale din care reiese că nu mai sunt teste de gripă după care spune că a fost consultată pentru infecție în gât cu blițul de la telefonul ei.

„Cum poți fi așa relaxată când știi ca nu mai ai teste? Ok, nu le prelucrezi tu, dar nici măcar sa nu știi ca nu mai ai? S-a rezolvat problema rapid. S-a uitat în gâtul meu folosind blițul telefonului meu. Profesional de-a dreptul, constatând și dânsa că am o infecție în gât. Îmi sugerează sa merg și la „ăștia” de la ORL că poate nu au plecat, asta înseamnă o altă plimbare prin curtea spitalului, prin vânt și frig, ajungem la ORL, ghici ce? A trebuit să îl rugăm pe domnul doctor să se uite și dansul în gâtul meu și să zică: „da, ai infecție in gat!”, mai scrie fata. A urmat o întoarcere în holul de la urgențe unde Cristina povestește că a fost preluată de „un om excepțional”. „Ne întoarcem în holul de la urgențe care - vreau să-i mulțumesc din suflet domnului de la primiri urgente care m-a preluat! Un om excepțional, care a vorbit foarte frumos și care mi-a ascultat problema - începuse să fie gara de nord, uși deschise, trântite, jigniri între colegii spitalului și mulți bolnavi, mi se lipise limba de cerul gurii de sete. Sunt trimisă la un alt cabinet, mi se mai face ulterior o rază la plămâni, loc în care i-am spui doamnei că o rog din tot sufletul să îmi dea un pahar cu apă ca mor de sete. Doamna îmi dă un pahar gol, îmi arată unde este chiuveta. Mi-am luat apă de acolo, am băut, am fost din nou scoasă pe hol și pusă sa aștept. Doctorul care m-a primit în urgentă, a venit și să îmi spună ca pot pleca acasă sub tratament și ca e normal să fac febră de la infecția din gât. Mi s-a scos branula care nu a fost folosită absolut deloc și am plecat acasă”, a povestit tânăra.

Puteți citi postarea integrală a Cristinei AICI.

În urma experienței trăite, tânăra spune că își dorește să strângă un grup de oameni și să ajute cum poate la rezolvarea problemelor din urgențe.

„Asta am dorit să transmit și prin postare. Dacă statul nu ne ajută, schimbarea trebuie să vină de la noi”, mai spune fata.

Reprezentanții spitalului spun că pacienta a beneficiat de consultații de urgență și că personalul medical a acționat cu promptitudine

În urma postării Cristinei am luat legătura cu reprezentanții spitalului, pentru a le prezenta situația expusă de tânără. Aceștia spun că tânăra a beneficiat de consultație în regim de urgență, de mai multe consultații de specialitate și că a fost trimisă acasă cu recomandări medicale de tratament. După cercetările făcute, conducerea spitalului a concluzionat că personalul medical a acționat cu promptitudine, dacă se ține cont de contextul general de la secția Primiri Urgențe. În privința testelor de gripă, managerul spitalului precizează că acestea erau disponibile în spital, dar nu se impuneau în acest caz.

Mai jos puteți citi integral răspunsul dat de reprezentanții spitalului.

„Pacienta s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Sibiu în data de 2 martie ora 11.41 acuzând sindrom febril. A fost preluată de asistenta de triaj la ora 12.05, i s-a măsurat tensiunea și temperatura. Pacienta prezenta o temperatură de 36,8. În condițiile în care starea sa nu reprezenta o urgență majoră, următoarea consultație în UPU a avut loc la ora 13.48. Precizăm că în intervalul orar 11.00 - 14.00, în UPU se aflau peste 40 de pacienți, consultațiile fiind efectuate la două cabinete, iar media zilnică de consultații este de peste 200. Pacientei i-au fost recoltate probe biologie pentru analize, a fost consultată de către medicul urgentist și i s-a măsurat din nou temperatura care indica 37,8 grade. În urma consultației s-a stabilit că pacienta prezintă infecție în gât. Pacienta a fost trimisă pentru consultație în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase. Așa cum este cunoscut, SCJU Sibiu este un spital pavilionar, astfel că transportul a avut loc prin curtea interioară a instituției. Pacienta a fost consultată în secția infecțioase la ora 14.30 fapt care demonstrează că timpul de așteptare indicat de aceasta nu este conform cu realitatea, intervalul dintre consultația din UPU și cea din secția infecțioase nefiind mai mare de 30 de minute, perioadă care include și deplasarea la secție. Medicul infecționist de gardă a constatat, la rândul său, că pacienta prezintă o infecție din sfera ORL și a recomandat o consultație la secția ORL, ținând cont că diagnosticul respectiv intră în aria de competență a acestei specialități. Mai mult, acest diagnostic nu impunea realizarea unui test de gripă. Testele de gripă nu se efectuează la cerere fiind exclusiv o decizie medicală. Precizăm că în cadrul Secției Boli Infecțioase erau disponibile teste de gripă în acel moment, dar nu a fost cazul efectuării testării. Consultul ORL a avut loc la ora 14.50 și a confirmat diagnosticul anterior. Pacienta s-a reîntors în UPU unde i s-a efectuat o radiografie pulmonară iar la ora 15.35 a plecat cu recomandări medicale de tratament, nefiind nevoie de internare. În intervalul de o ora și 47 de minute, cuprins între ora consultului UPU (13.48) și ora la care pacienta a plecat (15.35), femeia a beneficiat de consultație de urgență (inclusiv analize de laborator) consultație de specialitate Boli Infecțioase, consultație de specialitate ORL și i s-a efectuat radiografie pulmonară în UPU, rezultând că personalul medical a acționat cu promptitudine, ținând cont de contextul general: aglomerația UPU, distanțele dintre pavilioane și durata examinărilor. Îi asigurăm pe cetățenii care apelează la serviciile SCJU Sibiu că personalul medical din UPU și secțiile spitalului fac tot ceea ce este posibil pentru a răspunde eficient tuturor solicitărilor”, spune managerul spitalului Cornel Benchea, prin purtătorul de cuvânt al instituției Decebal Todăriță.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

29 comentarii

S

Acum 4 ani

Acuma merg toti la urgente pt orice...
Raspunde

Un cititor

Acum 4 ani

,, E ușor a scrie versuri, /Când nimic nu ai a spune... " Trage tu concluzia!
Raspunde

daniel

Acum 4 ani

e ca la masini. ce nu înțelegeți. sunt in aceasi curte două spitale. pe bani te trata chiar marele blond. despre conducerea spitalului județean nu e nimic de spus. politicul știm de ce ii numeste. nu inteleg cetățenii de ce nu iau atitudine.
Raspunde

Florea Cioacă

Acum 4 ani

Stă o săptămână acasă cu infecție în gât, și când are un pic de timp, merge în urgență pentru niște consultații gratuite. Ar trebui să primească factură acasă, pentru serviciile prestate, și pentru că a mărit timpul de așteptare pentru cei care chiar erau de urgență.
Raspunde

Un cititor

Acum 4 ani

Atunci de ce platesti asigurare de sanatate? Ca si asa se plateste degeaba.nu este de mirare ca ceva asemanator am patit si eu la urgenta sibiu. Si dupa 2 zile cand am revenit la urgenta au inceput sa isi ceara scuze ca au gresit. Asa buni doctori incat se uitau la o ecografie si nu vedeau nimic pana cand a trecut un domn doctor pe acolo si uitanduse la ei ma intreaba daca nu am durerii.si cand iam povestit ma loat dumnealui si ma asigurat ca nu am ce au zis colegi dumnealui.eu aveam piatra la rinichi si ei ma tratau pt apendicita ca ziceau ei ca nu este caz de operatie. Asa ca nu mai cautatii scuze pt ca asta este realitatea isi bat joc unii.sa nu va mai povestesc cum am fost tratat cand mau operat de piatra la rinichi.si mau operat de forma ca dupa un an am ajuns a fi operat din nou dar de aceasta data in germania.
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

...nu imi sunt simpatici medicii dar sa mergem la Urgenta pt orice fleac,e ridicol.A fost sau la sunat pe medicul de familie legat de problema ei sau a intrebat pe doctor Google ca majoritatea?
Raspunde

Cozma

Acum 4 ani

Buna întrebare, Nici eu nu înțeleg de ce Sibienii nu iau atitudine?? Sunt sigur ca cel putin 98% din persoanele care au apelat la serviciile medicale sibiene și care nu au apelat la ajutorul pilelor, au plecat indignați de acolo! In Spitalele de Stat din Sibiu sunt ignorați pacienții! Sunt plimbați dintr-o parte în alta pentru ca ei sa beneficiez de cât mai multi bani de la CNSAS! In fiecare an se afișează cu numărul de pacienți care au trecut prin paturile spitalelor, dar tot în fiecare an ascund statistica neagra și evita sa arate câți oameni mor în spitalele din sibiu!
Raspunde

CitizenX

Acum 4 ani

Inca nu stim sa facem diferenta intre o stare de rau si o urgenta. A avea febra, gripa si o stare generala proasta la o varsta de 25-45 de ani (banuiesc ca autoarea este in aceasta grupa de varsta) nu este o urgenta decat daca prezinta si alte afectiuni. Normal ca ajungi sa astepti cu orele la urgenta, normal ca te vei simti si mai rau stand in picioare pe acolo. Si tot normal e ca vei fi trimis acasa cu recomandarea de a lua paracetamol, ibuprofen, ceaiuri caldute si repaos la pat. Testul de gripa pe care il dorea tanara este irelevant: 99% ies pozitive. Dar de ce sa nu facem pe victima pe facebook, ca doar asa e trendul in loc sa dam un telefon medicului de familie sau pur si simplu sa mergem in prima farmacie de unde ar fi primit aceleasi recomandari.
Raspunde

Marcu

Acum 4 ani

Nu a fost nimic iesit din comun. A fost o vizita obisnuita la spitalul din Sibiu, cu metodele obisnuite de consultare si tratament specifice personalului sanitar din Spitalul Judetean Sibiu. Suturi in fund si dezinteres complet.
Raspunde

Dumvic

Acum 4 ani

Si eu ma duc la doctorul de familei la 12,30,cu copilul bolnav dar doctorul a plecat acasa pentru ca desi era program pana la 13,acestia pleaca mai repede ca nu pot sta la program,ce putem sa facem sa nu se intample in continuare asa ceva
Raspunde

Riveran

Acum 4 ani

Să pleci/plecăm din tara cu doctorul de gât...
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 4 ani

Să-țI cauți alt doctor de familie. Unul care își vede de treabă...
Raspunde

jonyjon

Acum 4 ani

Excelent raspunsul medicului Cotizo Draia: https://www.facebook.com/cristinaelena.popa.12/posts/2060094107468615?comment_id=2060916914053001 (vedeti ca linkul pus de voi nu merge)
Raspunde

me345

Acum 4 ani

Urgentele sunt praf, Doamne fereste sa ai nevoie. Daaar pysy, tu mergi pt un r@h@t de gripa la urgente? Sau credeai ca ai coronavirusi? :)) Si cum adica sa te vaiti ca ai stat acolo flamanda si insetata? Ok, nu.s conditii dar urgentele nu.s nici restaurant. Apoi, "te.ai plimbat prin vant pana la orl". Serios? Da cum vroiai, sa te care aia in lectica ca pe imparati? Urgentele, intr.adevar sunt horror dar si pretentiile tale, nu sunt de ici de colo. Ai o postare absurda pysy. Apropo, din ce oras zici ca esti? :))
Raspunde

Riveran

Acum 4 ani

Dacă s-ar fi plâns și mânicuța ta astfel...tot pysy i-ai fi spus? Te bagi ca morcovul în umbră! Mitocănel!
Raspunde

Cucu

Acum 4 ani

Facts: ❗Conducerea numită doar politic ❗Nepoții dau singuri concurs pe posturi ❗Purtătorul de cuvânt e poet ❗Medicii nu sunt controlați când vin și pleacă, sunt stăpâni pe timpul lor, bani mulți. ❗Rezidenții sunt mai nepricepuți ca asistentele, nu își fac norma 8 ore ❗Normele de igienă sunt respectate doar în comunicate de presă. ❗Angajații fără pile sunt "****" de nepoții conducerii ❗Pacienții revoltați nu au niciodată dreptate. ❗Conducerea face ce trebuie de 30 de ani, rezultatul apare tot peste 30 ❗Politicul nu va pleca din spital ❗Mai bine te tratezi acasă decât să stai în acele saloane Etc ❗
Raspunde

Riveran

Acum 4 ani

Țară și instituții conduse de persoane și specialiști precum cei care își dau cu presupusul în comentariile de mai sus... toți știu ce și cum! Polivalenți și plini de ei care la un strănut își vopsesc "așternutul" din dos!
Raspunde

Mihaela

Acum 4 ani

Nu contează pt ce a mers, ci contează cum a fost tratată, chiar imi este mila de voi, oare voi nu ati avut probleme medicale?....e normal sa meargă la spital, mai ales în ziua de azi cand si dacă stranuti, iti este teama sa nu ai ceva grav. Suntem vai de voi, aruncam cu vorbe aiurea, în loc să nu facem ceva...
Raspunde

v

Acum 4 ani

Contează pentru ce a mers! Nu e bar.
Raspunde

Riveran

Acum 4 ani

Nu Mihaela...sunt niste "puțoi" care n-au stat cu vreo rudă dragă (care nu apucat să se bucure de pensie)în brațe care stătea sa moară la oncologie, într-un salon arhi aglomerat, întunecat și cu miros de canal...sau la ATI, modernizat ce-i drept, dar cu TIMP LIMITAT dar cu puține locuri, pentru că mai așteptă și alții aparatele care te țin în viață!!!
Raspunde

Sibianul

Acum 4 ani

Mergea mai rapid dacă spuneai că ai fost în Veneția acum o săptămână.
Raspunde

Pastean

Acum 4 ani

Du -te la psiholog ca ai nevoie; cit despre spital asteptati-l pe cel nou.
Raspunde

Stan Patitul

Acum 4 ani

Mi-e mila de cei care vorbesc in necunostinta de cauza!Ori sunt de cealalta parte a baricadei,adica angajati ai spitalului!Marcu si Cucu au dreptate 100%!Urgenta spitalului judetean Sibiu este o catastrofa!Dar nu cred ca-i vorba doar de rautate sau incompetenta;este mai degraba o lipsa totala de organizare.Se foiesc halate de toate culorile pe langa tine si te trezesti ca ai 3-4 ore de cand ai venit(sau ai fost adus) si nu te baga nimeni in seama.Iar daca ai ajuns aici noaptea iar de garda e un "elefant" batran poti sa uiti:nu-l va trezi nimeni sa te vada orice s-ar intampla!
Raspunde

Marcel

Acum 4 ani

A fost la chef tot weekend-ul, după care voia odihna! N-a avut ea treaba cu gripă, doar cu alcoolul!
Raspunde

Marcel

Acum 4 ani

Domnisoara ce răspunde la comentarii?
Raspunde

MILITARU GHEORGHE

Acum 4 ani

Nu putea fi tratata cu RACEALA pentru ca RACEALA deja avea!.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Babar diss

Acum 4 ani

Sibiul are cele mai proaste servicii medicale, medicii cei mai încrezuți și ofticoși, aroganți , iar unii prosti profesional. Daca mergi la Mures, Brașov, Cluj Napoca sau Timișoara...crezi că ești în Occident.
Raspunde

Antrenor de ursuleti

Acum 4 ani

drum bun !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus