Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
3°C

Cum îți dai seama dacă ți se potrivește o carieră în IT - povestea unor femei de succes

Cum îți dai seama dacă ți se potrivește o carieră în IT - povestea unor femei de succes

Din 1840, pe când o femeie pe nume Ada Lovelace scria primul algoritm care urma să fie procesat de o mașinărie și până acum, lucrurile s-au schimbat mult. Ea a fost deschizătoare de drumuri la vremea respectivă pentru alte femei pasionate de domeniu. Grace Hopper, o altă femei remarcabilă, a inventat primul limbaj de procesare a datelor. Au mai urmat Mary Kenneth Keller, Kathrine Coleman și multe altele care au contribuit la dezvoltarea tehnologiei folosite azi. Într-un sondaj postat de adevait.com, vedem că 25% dintre joburile din IT din întreaga lume sunt ocupate de femei. Câteva dintre cele care fac parte din echipa Visma Software România au povestit ce înseamnă o carieră în IT.

”Cuvântul IT te poate duce cu gândul la cifre, linii de cod și științe exacte, dar în realitate cred că domeniul acesta implică mult și partea de comunicare.” Mădălina Popescu - Solution Architect | Zuora in Business Operations crede că în meseria ei două dintre cele mai importante competențe sunt comunicarea și relaționarea. Asta pentru că, după cum spune ea, ele te ajută să înțelegi cuvintele clientului pe care, mai apoi să le transmiți mai departe clar și coerent, dar și să comunici diplomat eventualele schimbări din planurile inițiale, având mereu în vizor nevoile clientului. Alte abilități necesare în lumea IT sunt ”curiozitatea, atenția distributivă, abilitatea de a învăța rapid și de a privi o problemă din mai multe unghiuri, pentru a găsi soluția optimă”, în cuvintele Marianei Didu - Senior Software Developer. În același timp, Monica Iovan - Domain Expert consideră că  ”Pasiunea este cea mai de preț comoară pe care o avem, ea ne face deosebiți, ne însuflețește și ne ajută să ne ridicăm în momentul în care suntem dărâmați.”

Femeile din familia Visma sunt inspirate și motivate de colegii cu care lucrează și totodată consideră că unul dintre lucrurile bune din domeniu este faptul că trebuie ”să înveți încontinuu ca să ții pasul cu tehnologia. Am marele noroc de a lucra la proiecte care folosesc ultimele tehnologii în Visma”, după cum spune Pamela Crivăț  - Team Manager | Service Owner.

Despre definiția succesului ne-a vorbit Ana-Maria Antonescu - Quality Coordinator care spune: ”succesul e personal, sunt cel mai mare critic al meu :), de aceea cel mai important e să te cunoști pe tine, ca apoi să te dezvolți, să te reinventezi și să definești ce înseamnă succesul pentru tine. Numai atunci îl poți atinge, când reflectă cine ești.”  Alte colege cred că definiția succesului evoluează odată cu fiecare pas și că ” e important să dobândim capacitatea de a învăța real din fiecare experiență, iar aceasta este o parte integrată din ceea ce înseamnă “succes” pentru Ana-Maria Nichițelea -Product owner. Andreea Cîndea Team Manager / Test engineer spune că ”succesul reprezintă acel pas înainte pe care îl facem pentru a ne atinge țelul nostru în viață, investind pasiune și timp.”

Legat de viitorul IT-ului, Angela Calborean - Software Developer - Data Storage ne spune că ”inovațiile și descoperirile în IT sunt pe o curbă exponențială și s-ar putea ca peste 10 ani să vorbim de tehnologii pe care azi nici nu le imaginăm.” Tot ea crede că în acest domeniu este important să găsești mereu cea mai bună soluție, iar asta nu se rezumă doar la moment, ci trebuie să fie durabilă.

visma_girls (1)

 

Un domeniu al logicii poate avea multe avantaje, însă fiecare membru  în parte are propriile beneficii. Dacă unii spun că le place diversitatea, libertatea, dinamismul, altora le place că pot învăța constant lucruri noi. Teodora Dobrilă - Senior Quality Assurer spune: ”Îmi place faptul că pot fi eu însămi și că pot să mă dezvolt. Acest job m-a făcut să fiu omul de azi și să am multă încredere în mine și în ceea ce fac.”  În același timp, Monica Medeșan - Team Manager apreciază faptul că nu ”trebuie să fii perfect, că ai voie să greșești, atâta timp cât înveți din aceste greșeli. Doar așa poți evolua, încercând lucruri noi, având curajul să îți iei o responsabilitate și să faci tot ce poți pentru a o duce la îndeplinire.” Diana Băra – Team Manager crede că multiculturalitatea e importantă și se bucură că are oportunitatea de a lucra cu colegi din mai multe țări. ”E frumos când constați că reușim să ne completam unii pe ceilalți și împreună putem crea un mediu armonios de lucru în echipa.”

Femeile de la Visma consideră că munca în IT este accesibilă și poate fi benefică tuturor, iar pentru cei care se gândesc la o carieră în domeniu au câteva sfaturi: ”Le sfătuiesc să încerce acest domeniu, chiar dacă li se pare greu. Nicio decizie în viață nu trebuie sa fie permanentă, iar dacă ulterior vor descoperi că nu li se potrivește, oricând vor putea alege alt domeniu. Experiența în IT e benefică oricărui alt domeniu. Eu mereu mă ghidez după principiul <<mai bine să îmi pară rău de ceva ce am făcut, decât de ceva ce nu am făcut>>. Fără regrete, doar experiențe din care învățăm să fim mai buni”, spune Monica Medeșan - Team Manager.  Totodată, Ana-Maria Antonescu Quality Coordinator vă spune: ”Hrănește-ți întotdeauna creativitatea, curiozitatea, învață și din alte domenii și caută mereu să aplici toate acestea în munca ta.”

În luna martie, pe pagina de Facebook a companiei (https://www.facebook.com/visma.romania/) veți găsi povestea completă a tuturor celor menționate.

Visma România este o companie furnizoare de produse de software pentru automatizarea activităților cu ajutorul sistemelor de gestiune ERP și produselor complementare POS și CRM, între altele. Brandul ocupă o poziție de lider de piața în Europa datorită diversității produselor, dar și calității acestora. În România, Visma și-a făcut simțită prezența în 2006, odată cu deschiderea primului centru R&D, la Timișoara. Un an mai târziu, Visma a devenit acționarul firmei Multimedia Capital România, din Sibiu. În 2009, Visma Software Timișoara și Visma Software Sibiu au fuzionat, devenind Visma Software România, o singură companie, cu sediu la Sibiu și punct de lucru la Timișoara.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus