Luni,
03.10.2022
Ploi
Acum
9°C

Povestea familiei care luptă pentru fiica paralizată. Deși sunt pe listă, de 6 ani primăria Sibiu nu are nicio locuință ANL pentru ei

Povestea familiei care luptă pentru fiica paralizată. Deși sunt pe listă, de 6 ani primăria Sibiu nu are nicio locuință ANL pentru ei

Mihaela Popescu spune că de șase ani de zile a depus un dosar pe numele fiicei ei, Mădălina, la Primăria Sibiu, pentru a obține o locuință ANL, dar nici până astăzi dosarul nu a înaintat. Mereu același răspuns: nu sunt locuințe. Femeia a cerut audiențe atât la primar, cât și la viceprimar, însă spune că nu i-au fost acceptate. Situația este una grea. Mădălina are 26 de ani și suferă de tetrapareză spastică. În momentul de față locuiește cu părinții într-un apartament de 28 de metri pătrați, la etajul patru. Cât au putut, părinții au dus-o la toate activitățile pe care le putea face în scaun rulant, tocmai pentru a evita izolarea ei. Astăzi nu mai pot coborî cele patru etaje, fiind operați amândoi. Reprezentanții primăriei spun că dosarul familiei a fost aprobat încă din 2016, dar locuințele repartizate nu au ajuns până la numărul de dosar al familiei Popescu și sunt șanse ca nici în următorii ani să nu primească un apartament. Având în vedere situația actuală, autoritățile îi sfătuiesc să se adreseze Comisiei Sociale.

Mihaela Popescu trece printr-o perioadă grea. Fiica ei, Mădălina Maria Popescu, de doar 26 de ani, suferă de tetrapareză spastică. Familia a făcut eforturi ca fata să ducă o viață cât mai aproape de cea normală. Chiar dacă este dependentă de scaunul rulant, Mădălina face de la călărie, până la baschet. Principala grijă a părinților este ca fata să socializeze și să nu rămână izolată din cauza dizabilității ei. Pentru că locuiesc la etajul patru, într-un apartament de doar 28 de metri pătrați, părinții ei au depus în urmă cu șase ani, mai exact pe 3 februarie 2016, un dosar la ANL pe numele Mădălinei, în speranța că fata va obține un apartament la parter sau etajul unu, pentru a se putea deplasa mai ușor, cu sau fără însoțitor. Din păcate, în acești șase ani, nu au primit niciun semn de la primărie, cu atât mai puțin un apartament, deși dosarul a fost reînnoit în fiecare an.

Mădălina la baschet

În ultimul timp, situația familiei Popescu a devenit și mai grea. Soțul Mihaelei a fost operat de hernie de disc, iar femeia a fost la rândul ei operată pentru un fibrom uterin. I s-a făcut histerectomie totală. În aceste condiții, celor doi părinți le este imposibil să o mai coboare pe Mădălina de la etajul patru.

„În ultimul timp ne este foarte greu să o mai scoatem pe Mădălina. Nu ne dorim să o izolăm din cauza neputinței noastre, mai ales că ea este obișnuită să socializeze, dar soțul meu nu o mai poate ridica, iar eu am nevoie de timp să mă pot recupera. Am făcut nenumărate demersuri la primărie pentru a vedea de ce dosarul nostru nu înaintează. Nu ne-a băgat nimeni în seamă. Ni se spune mereu că nu sunt apartamente. M-am înscris chiar în audiențe la primar și viceprimar, dar nu ne-au primit. Mi s-a spus că nu se fac audiențe”, spune Mihaela.

Părinții Mădălinei mai speră totuși că dosarul depus pentru locuința ANL nu a fost în zadar și că reprezentanții Primăriei își vor îndrepta atenția și asupra lor.

Mai puține șanse la ANL, mai multe la Comisia Socială

Reporterii Turnul Sfatului au trimis o solicitare reprezentanților Primăriei Sibiu pentru a afla situația dosarului familiei Popescu. Din răspunsul primit reiese faptul că nici în următorii ani nu sunt șanse mari ca această familie să primească un apartament.

„Menționăm că locuințele ANL, prin scopul construcției lor, se repartizează tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani și nu cazurilor sociale. Persoana în cauză a depus dosar pentru o locuință ANL și, în urma analizei documentelor, a fost inclusă pe lista finală a solicitanților care au acces la locuințele ANL pentru tineri, aprobată prin HCL 114/2016, ocupând poziția 252. Această poziție în listă a rezultat în urma punctajului obținut pe criteriile aprobate prin HG 962/2001, anexa 11 și HCL nr. 346/2007.

Având în vedere numărul de locuințe construite de ANL în Sibiu până în prezent, Comisia a reușit repartiția unor apartamente până la poziția 137 din lista menționată. Precizăm că, la sfârșitul lunii octombrie, Primăria Sibiu a predat Agenției Naționale a Locuinței amplasamentul pentru construcția a încă două blocuri de locuințe cu un total de 44 de apartamente, în zona Reșița II, termenul de finalizare comunicat de ANL fiind de 18 luni”, este scris în răspunsul trimis de Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Chiar și cu cele 44 de apartamente ce urmează a fi construite, sunt puține șanse să se ajungă cu repartiția până la dosarul de pe poziția 252. La finalul acestui răspuns, autoritățile sfătuiesc familia Popescu să se adreseze Comisiei Sociale.

„De asemenea, având în vedere situația dificilă în care se află persoana în cauză, o îndrumăm să se adreseze Comisiei Sociale din cadrul Consiliului Local Sibiu pentru analiza situației și eventuala reparatizare a unei locuințe din fondul locativ al municipiului Sibiu, în funcție de locuințele disponibile în prezent”, mai scriu reprezentanții primăriei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Citizen X

Acum 1 an

Pai nici nu o sa primeasca o locuinta ANL. Alea sunt pentru cei care au pile si relatii, nu pentru cei care au nevoie de ele. Daca cineva ar da o tura prin jurul blocurilor ANL ar vedea cu ce masini se plimba “nevoiasii” care locuiesc acolo. Dar probabil ca nici acest comentariu nu va fi publicat, TS nu publica comentarii negative la adresa primariei!!
Raspunde

Oare Cum

Acum 1 an

Noi suntem de 8 ani în așteptarea unei locuințe sociale, așa că slabe șanse...suntem vreo 6-7 familii in situația asta, turnul sfatului ar putea cere lista...la anl-uri face diferența vechimea cererii, lista se face pe baza criteriilor ANL...
Raspunde

Cristi Cristi

Acum 1 an

Normal ca nu o sa primească locuință. Pe strada Tilisca au ANL cei care lucrează în primărie și au și case te miri pe unde.
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 1 an

In ce tara ati vazut voi ca locuintele sociale sa fie date celor cu probleme?Se ofera rudelor celor din primarie,prefectura si altor institutii de stat!! Si nu la toata lumea ci doar acelora care au functii si mai detin si ceva locuinte pe linga pe numele parintilor sau socrilor.
Raspunde

Manuela B

Acum 1 an

Stiu cateva peroane care au luat ANL ( dupa nici un an de asteptare ) pe dosare false + pile , apartamente si garsoniere pe care le-au bagat in chirie ( ei platesc chirie ptr anl 80 lei iar apoi le inchisiaza cu 800-1000 lei altora ) ...chiar imi pare rau de fata asta Mihaela :( nu e corect fata de ea. si eu am dosar bagat de acu vreo 4 ani , inca astept "contructia noilor blocuri" ...
Raspunde

CHE G

Acum 1 an

Faceți va rog o investigație mai amănunțită printre posesorii de apartamente ANL in primăria Sibiu și o sa aveți surprize de proporții !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus