Sâmbătă,
01.10.2022
Partial Noros
Acum
25°C

Scădere de 60% în câteva zile. Coronavirusul a lovit transporturile și turismul în Sibiu: ”criza din 2009 a fost joc de glezne”

Scădere de 60% în câteva zile. Coronavirusul a lovit transporturile și turismul în Sibiu: ”criza din 2009 a fost joc de glezne”

Transporturile și turismul sunt industriile care, în decurs de numai câteva zile, au început să genereze pierderi care continuă să crească: luna martie și aprilie par deja compromise. La fel, organizatorii de spectacole sunt obligați să își reducă numărul de spectatori la o treime. Industriile colaterale încep, de asemenea, să simtă efectele generate de tot ceea ce se învârte în jurul COVID 19.

”Minim 30.000 de euro pierderi. Așa rapid, în câteva zile. Este vorba de avansuri plătite unor hoteluri care refuză să returneze aceste avansuri, deși clienții au renunțat la sejururi. Este praf și pulbere, atât pe plan național, cât și internațional. Hotelierii din Grecia sau Muntenegru ne spun «ce treabă avem noi cu coronavirusul vostru?». Hotelierii germani mai returnează, deocamdată, avansurile. Și tare mă tem că acesta este doar începutul”, descria, luni dimineața, reprezentantul uneia dintre cele mai vechi agenții de turism din Sibiu situația generată de epidemia de coronavirus. Potrivit lui, ”panica” a început să se manifeste în ultimele zile cu efecte care nu aveau cum să fie anticipate. ”Față de impactul brusc de acum, criza financiară din 2008 - 2009 ni se pare un joc de glezne. Impactul este nu major, este devastator, cu atât mai mult cu cât se pare că nu se aștepta nimeni. De două săptămâni pare că a înnebunit piața din România. Aici îmi pare isteria mai mare decât epidemia”, mai adaugă sibianul cu o experiență de 29 de ani în domeniul agențiilor de turism. De altfel, o parte din marile lanțuri hoteliere au început să ceară plata în avans a serviciilor pentru care sunt solicitate, ca urmare a reacțiilor la răspândirea coronavirusului.

”Noi am avut 21 de curse programate în ultimele două săptămâni. Am mai rămas cu una”, reprezentantul unei companii de transport internațional din Sibiu
Proprietar al Karpaten Turism, Gheorghe Mărginean este ”responsabil” pentru aducerea a zeci de mii de turiști (străini în special) la Sibiu, în fiecare an. ”Pe partea de «incoming», în grupul nostru de firme, din grupurile de străini care urmau să vină în lunile martie și aprilie avem cam 60% anulări. Pentru luna mai încă nu avem semne din acest punct de vedere. Pe partea de «outgoing», vânzările sunt mai scăzute cu 15% pe zi, comparativ cu cât se vindea până săptămâna trecută”, arată, pentru Turnul Sfatului, Gheorghe Mărginean. Hotelurile din grupul pe care îl administrează sunt direct și profund afectate. ”În hotelurile noastre, care sunt specializate pe grupuri de străini, gradul de ocupare acum este de 3-4%, iar pentru luna martie se estimează un grad de ocupare de 12 - 13%. E pierdere curată”, mai spune Gheorghe Mărginean.

Pierderile operatorilor din turism continuă și cu târgurile specifice, costurile nefiind deloc neglijabile. ”Am pierdut 100.000 de euro numai la târguri. 32.000 de euro a costat standul de la Berlin, de exemplu, la cel mai mare târg de turism din lume, care trebuia să aibă loc săptămâna trecută. Săptămâna aceasta trebuia să avem târgul de la Paris. La fel, și acolo, tot ce am investit s-a dus. La fel, Madrid, Viena, Zurich, Varșovia sau Milano, am aruncat banii de pomană. Dacă va mai continua, nu știu unde o să ajungem. Isteria aceasta nu am mai găsit-o în turism în 30 de ani”, sintetizează Gheorghe Mărginean.

Inclusiv magazine închise

Inclusiv afacerile colaterale industriei turistice și chiar și micile inițiative din domeniu au de suferit în această perioadă. Un astfel de exemplu este ”Nor de nea”, una din cele mai interesante inițiative conexe industriei turistice din Sibiu care asigură servicii de spălătorie pensiunilor și proprietarilor de apartamente închiriate în regim hotelier. Reprezentanții ”Nor de nea” au decis să continue activitatea cu ”ușile închise”, în sensul că ai lor clienți vor trebui să îi sune cu două ore înainte de a aduce rufăria la spălat. Dincolo de aceste precauții, cei de la ”Nor de nea” au resimțit deja efectele epidemiei la Sibiu. ”Unul dintre clienții noștri a decis să scoată, de azi, apartamentul de pe rețeaua airbnb. Merge din ce în ce mai prost. Și noi avem trei apartamente în regim hotelier, iar cazările nu sunt la fel ca anul trecut. Au scăzut cam cu 60%. A fost o scădere bruscă, chiar dacă în Sibiu nu au fost raportate cazuri de coronavirus”, descrie Denisa Gruncă modul în care sunt afectate și micile afaceri.

În această categorie intră și ”Magazinul de fapte bune”, ai cărui reprezentanți au decis să îl închidă pe o perioadă de două săptămâni.

Măsurile celei mai mari companii private din Sibiu

Afectați sunt și marii transportatori de persoane. Spre exemplu, cea mai mare companie din Sibiu din acest domeniu – Atlassib – și-a suspendat toate cursele care au drept destinație Italia. Ca un detaliu interesant, unele din companiile de transport internațional din Sibiu au avut comenzi din partea angajatorilor germani pentru a-i ajuta să ducă ”mai repede” forța de muncă în Germania. ”O parte din angajatorii germani au început să își ducă angajații sezonieri. Acești angajați sunt duși acolo fără a li se da, deocamdată, de lucru. Dar teama de faptul că s-ar putea închide granițele i-a determinat să investească mai degrabă în cazări și salarii relativ modice, decât să nu aibă cu cine să lucreze în ferme mai încolo”.

În ceea ce privește marile companii din Zona industrială vest, acestea sunt afectate, deocamdată, în special pe partea de mobilitate a angajaților. ”În zona de producție, marketingul acestei epidemii ne afectează cel mai mult. Anularea zborurilor pe ruta cu Italia afectează în primul rând forța de muncă, de exemplu. Apoi au mai apărut sincope în ceea ce privește relația cu China”, explică Stelian Ticușan, acționar al Jahn Interprof SRL

Cea mai mare companie privată din Sibiu – Continental – a decis implementarea unui set amplu de măsuri. Pe lângă faptul că toate delegațiile din zonele afectate de epidemie au fost suspendate, iar pentru restul se recomandă înlocuirea cu ”meeting-uri digitale”, orice vizitator al fabricii trebuie să completeze un formular în care să dea detalii și referitor la starea de sănătate și ultimele călătorii efectuate. ”Continental Sibiu nu acceptă vizitatori care în ultimele 14 zile s-au întors dintr-una din zonele afectate. În cazul livrărilor din zonele afectate, produsele sunt fie ținute în carantină, fie băgate în cuptoare la temperaturi înalte. Dacă sunt angajați care au călătorit în ultimele 14 zile în zonele de mai sus sau au intrat în contact cu persoane din aceste zone, aceștia nu vor reveni la serviciu”, sunt printre măsurile luate de Continental Sibiu. Zilnic aici se aplică procese de dezinfecție, fiind introduse – suplimentar – aparate cu soluție dezinfectantă. Informațiile de interes general, măsurile de prevenție și de igienă sunt aduse la cunoștința angajaților prin diferite căi de informare. ”Compania a definit deja un scenariu în cazul în care ar apărea un caz în locație și este pregătită să reacționeze. Suntem în contact permanent cu Direcția de Sănătate Publică”, mai arată reprezentanții Continental Sibiu.

Spectacole cu o treime din spectatori

Evenimentele cu participarea a peste 1.000 de persoane au fost interzise, iar pentru restul se cere adoptarea unor măsuri speciale. În cazul spectacolelor de balet, de exemplu, reprezentanții Teatrului sibian au decis împreună cu celelalte autorități să reducă numărul spectatorilor la o treime. ”Am discutat cu reprezetanții Direcției de Sănătate Publică, care ne-au spus – deocamdată verbal, dar urmează să primim și în scris – că vom putea vinde bilete doar în limita a 30% din capacitatea sălii. Adică să fie un loc ocupat, două locuri libere – un loc ocupat, două libere și așa mai departe. Spectacolul de luni l-am anulat, urmând să fie reprogramat în trei seri diferite, în care să vină tot câte o treime din cei care au cumpărat bilete”, descrie Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu.

Restul marilor manifestări – cu excepția celor sportive – nu sunt, deocamdată, afectate. ”Evenimentele mai mici au început să fie anulate, cele prin cluburi sau prin baruri. Oamenii înțeleg, deocamdată, că e mai bine să anulăm evenimente mici acum, în speranța că se va opri răspândirea virusului, astfel încât la vară să putem organiza marile evenimente. Momentan suntem în stand-by, se lucrează la partea de pre-producție”, explică reprezentantul unei companii specializată în logistica marilor evenimente.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

fascinat de boala

Acum 2 ani

Superb ... astept sa vad si evolutia pietei imobiliare ... sper sa scada si aia cu 50 % ca au ajuns preturile in mizeria si inghesuiala asta de oras ca in marile orase europene ....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

K.Samuel

Acum 2 ani

Totul pentru o raceala... Vai si amar! E incredibil cum ne tragem tavanul in cap pentru un fleac. Oare ce ne-am face daca ne-am confrunta cu o boala cu adevarat grava? Ne-am sapa fiecare cate o groapa si ne-am ascunde in pamant? WTF?!
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Viroza noua ESTE o boala grava... Inca se face prea putin...
Raspunde

matei

Acum 2 ani

https://www.farodevigo.es/sociedad/2020/03/08/medicos-chinos-dicen-covid-19/2259564.html
Raspunde

Cristi

Acum 2 ani

"Vas încât de boală". Așteaptă mult și bine, o sa mai stai prin chirii vreo 20 de ani... :)))
Raspunde

fascinat de boala

Acum 2 ani

Stai linistit prietene ca nu stau in chirie ... din contra , am 2 proprietati si nu am nici rata la banca pe 30 ani ???? .... insa cand vad ca un apartament de 2 camere in Sibiu a ajuns si la 75000 E pe olx si la marile agentii imobiliare ale orasului ... mi se pare exagerat avand in vedere salariul minim si mediu din Ro ! Nu mai zic de sutele de mii de euro ce se cer in centru ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alecsandra

Acum 2 ani

Slavă Lui Hristos, Fiul Dumnezeului Celui Viu! Suntem în Postul Mare, Postul Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, iar noi popor creștin ortodox declarat, în loc să ne întoarcem la tradițiile noastre strămoșești, la Sfânta Biserică, la cunoștință de sine, de ce ne-am născut pe acest pământ și încotro mergem după ce plecăm din viața asta, ne ocupăm în schimb cu bișniță, petreceri drăcești, călătorii de nici un folos sufletesc, meciuri și alte nimicuri pierzătoare de suflet, distrugând în schimb tot ce e uman, frumos și bun. Mulțumesc Domnului pentru boala asta că ne mai trezește la realitate. Slavă Preasfintei Treimi, pentru toate!!!
Raspunde

@Alecsandra

Acum 2 ani

Esti bolnava rau!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus