Miercuri,
10.08.2022
Ceata
Acum
19°C

Urmează săptămâna deciziilor în FDGR Sibiu: Un singur candidat la Primărie, mai multe variante la Consiliul Județean

Urmează săptămâna deciziilor în FDGR Sibiu: Un singur candidat la Primărie, mai multe variante la Consiliul Județean

Astrid Fodor va candida pentru un nou mandat la Primăria Sibiu, fiind singura propunere. Nu același lucru se întâmplă la Consiliul Județean, unde sunt mai multe nume luate în calcul. Unul dintre aceste nume este Gabriel Tischer, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Sibiu. Toate propunerile strânse până săptămâna viitoare vor fi supuse votului conducerii FDGR Sibiu, iar decizia va fi anunțată cel mai probabil la sfârșitul lunii martie.

Astrid Fodor, un nou mandat

FDGR va miza la alegerile locale pe candidatura actualului primar, Astrid Fodor. E singura opțiune. Pentru președinția Consiliului Județean, una dintre propuneri și cea cu cele mai mari șanse de a fi votată de FDGR Sibiu, este cea a omului de afaceri Gabriel Tischer. Președintele FDGR, Paul Porr, spune că deciziile se vor lua săptămâna viitoare, în cadrul unei întâlniri a conducerii FDGR de la nivelul județului. ”La Consiliul de Conducere al FDGR, desfășurat vineri, nu s-a discutat despre listele de la alegerile locale, asta este treaba organizațiilor locale. Din câte știu, săptămâna viitoare se va organiza o întâlnire a FDGR Sibiu care va stabili problema listelor electorale”, a precizat Porr. Liderul FDGR a declarat că el personal susține o eventuală candidatură a lui Tischer la alegerile locale. ”Asta va hotărî Forumul pe Sibiu, nu eu. Ceea ce vă pot spune de pe acum e că vom avea candidat și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Domnul Tischer a fost propus de mine, eu l-am lămurit. Acum vom vedea care e punctul de vedere al colegilor”, a mai spus Porr. ”Nu vă pot confirma candidatura mea în cadrul FDGR pentru această funcție. Va avea loc o întâlnire, detalii vor fi prezentate după”, s-a limitat să spună Tischer.

Lista pentru parlamentare a fost stabilită

Vineri, la sediul FDGR, s-a desfășurat  Consiliul de Conducere al Forumului, în prima ședință ordinară din anul 2020. Discuțiile legate de alegeri, în acest for, s-au referit doar la alegerile parlamentare și la situațiile în care se pot crea alianțe electorale pentru alegerile locale. ”A fost vorba doar de strategia de ansamblu a Forumului, adică fără coaliții pre-electorale. În plus, s-a votat lista cu care FDGR va merge la alegerile parlamentare. Practic nu vom avea decât un loc, dar avem listă. E puțin probabil să fie făcute alegeri parlamentare mai repede, dar noi am făcut această listă pentru a fi pregătiți”, a declarat dr. Paul Jurgen Porr pentru Turnul Sfatului.

Candidatul Formului pentru parlamentare va fi și în acest an Ovidiu Ganț. Acesta este deputat în Parlamentul României din anul 2004, iar locurile doi și trei pe lista pregătită de Forum sunt ocupate de Thomas Șindilariu, președintele FDGR organizația Brașov și Christine Manta-Klemens, vicepreședinta Consiliului Județean Sibiu. Propunerile au fost acceptate cu unanimitate de voturi, dar ele trebuie votate și de Adunarea Reprezentanților, care se va întruni în 24 aprilie la Sibiu.

Mai mulți bani pentru FDGR

În cadrul întâlnirii, Martin Bottesch, liderul organizației regionale Transilvania a FDGR, a anunțat că programul de sprijinire a cadrelor didactice care predau în instituții de învățământ în limba germane din fonduri acordate de Bundestag continuă, pentru anul în curs fiind prevăzuți 1,35 milioane Euro.

La rândul său, Ovidiu Ganț, a relatat faptul că organizațiilor minorităților naționale reprezentate în Parlament le-a fost mărit bugetul pentru acest an cu 9,76 % în urma negocierilor cu premierul Ludovic Orban. Asta înseamnă că FDGR va avea la dispoziție 11,8 milioane de lei.

Cum se votează la locale

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale a fost modificată în iunie, anul trecut, prin Ordonanță de Urgență de către Guvernul Dăncilă. Astfel, alegerea președinților consiliilor județene se face prin vot uninominal, într-un singur tur, la fel ca în cazul primarilor. În acest fel, se revine la modalitatea de alegere care a fost aplicată în alegerile locale din 2008 și 2012, însă la care s-a renunțat în anul 2016. În 2008, președinte al Consiliului Județean a fost ales Martin Bottesch, iar patru ani mai târziu, tot pe vot uninominal a fost ales liderul de atunci al PSD Sibiu, Ioan Cindrea. O nouă modificare a legii 115 a fost încercată de Guvernul Orban, prin asumarea răspunderii, însă inițiativa a picat la vot în parlament, fapt ce a dus și la căderea Guvernului. Atunci s-a încercat introducerea votului în două tururi pentru alegerea primarilor.

gabriel tischer aeroport

Cine e Gabriel Tischer

Actualul președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Sibiu este născut în Sibiu, este absolvent al Liceului Gheorghe Lazăr și cântă într-o formație ”hobby” intitulată ”Hermannstadt 07”, la chitară bas. A urmat cursurile Facultății de Ingineri, secția Mașini - Unelte a Universității Lucian Blaga, absolvind în anul 1994. Are tot aici un master în Managementul Industrial – Managementul Afacerilor. A administrat din 1992, începând, mai multe societăți comerciale. Locuiește în Cisnădioara, este căsătorit și are doi copii.

Consilierii FDGR din Consiliul Județean Sibiu:

Martin Bottesch

Helmuth-Wiegand Fleischer

Friedriech Gunesch

Christine Manta-Klemens

Ilse Philippi

Paul Jurgen Porr

Beatrice Ungar

Eduart Wellman

 

Consilierii FDGR din Consiliul Local Sibiu:

Cristina Bokor

Ecaterina Birk

Ekaterina Annemarie Fazakas

Maria Gârleanu

Bianke Marion Grecu

Gerold Hermann

Lorant Kiss

Helmut Lerner

Paul Constantin Mezei

Minica Nartea

Anita Pavel

Zeno Karl Pinter

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

sibianca

Acum 2 ani

Foarte frumos. Dar i-asi ruga pe toti acesti propusi sa aiba curajul sa vina in mijlocul populatiei din Sibiu pe cartiere sa asculte ofurile si problemele arzatoare ale acestor oameni. Nu dupa ce i-am ales nu-i mai vede nimenia prin cartierele Sibiului, stau numai ascunsi prim birouri, vezi problemele nu se pot rezolva din =n= motive si uite asa ne intalnim la viitoarele alegeri tot cu ei.
Raspunde

mihai

Acum 2 ani

Gott behüte!!!! Astia isi taie singuri craca de sub ei! Sper sa nu prelungim cu inca 4 ani filmul prost in care este Sibiul de cativa ani incoace
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Ai alternativă ? Eventual niște consilieri activi care sa promoveze zona metropolitan a .
Raspunde

yeeeeeeey

Acum 2 ani

Aveam emotii ca tov. Fodor nu va mai candida, dar ele tocmai mi-au fost spulberate. Inca un mandat, apoi avem sansa sa o propulsam pe scaunul ce v-a ramane vacant la terminarea mandatului la cotroceni a predecesorului KWJ.
Raspunde

Soimarul

Acum 2 ani

2.5 milioane de euro cadou pentru fdgr de la guvern.misto!! Anul asta daca fac 10% sa zica danke!!!
Raspunde

samuel

Acum 2 ani

Mă tem că a apus vremea FDGR-ului. La primar voi vota cu Fodor (din nou), că nu prea sunt variante, dar la consilieri cu USR. FDGR ar fi făcut bine dacă ar fi promovat niște fețe mai tinere, nu aceeași oameni trecuți de prima tinerețe. Dar probabil că nu are de unde să-i ia.
Raspunde

Baba Cotoroanta

Acum 2 ani

Nu stiu altii cum sunt dar pe mine m-o pierdut. Dupa 4 ani mi-a ramas o imagine despre ea de pasivitate, fara energie, fara sprijin, mi se pare pierduta in spatiu la Primarie, fara viziune . Nu mai vorbesc de nenumaratele barfe ce vin dinspre Primarie cum ca doamna Primar ar avea o boala care incepe A....... MARE, cum ca uita ce vb cu ea, nu recunoaste, dezacorduri permanente s.a.m,d, S-ar putea insa sa nu am ce vota....
Raspunde

M

Acum 2 ani

Si uite asa o sa dispara fdgr din peisaj din primaria sibiu. Singuri si-au sapat groapa prin a continua cu Fodor. Sper sa am alte variante, pentru ca de cand e Fodor am ramas mult in urma. Amintiti-va de cateva lucruri: zona metropolitana, centura de sud, lipsa fluidizare trafic calea cisnadiei, lipsa fluidizare trafic zona hornbach, lipsa gandire in viitor drum campsor (2 benzi), lipsa de interes in legarea selimbarului de sibiu, lipsa de interes in prelungirea traseelor tursib catre selimbar si cartierul arhitectilor etc.
Raspunde

Vizionar

Acum 2 ani

Fluidizare traficului nu e o viziune :)
Raspunde

rosu

Acum 2 ani

@ M: ai uitat de Schengen, incalzirea globala, justitie si virusii astia noi.
Raspunde

M

Acum 2 ani

Si sa nu uitam de hotia pe fata care se intampla cu SOMA si nerusinarea cu care cer sa se creasca tarifele, in loc sa rezolve problemele cu colectarea selectiva
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

Exclus sa o votez iar pe tanti fodor. Sa ai 80 milioane de euro in conturi si sa nu fii in stare sa-i cheltui de 4 ani e bataie de joc la adresa noastra.
Raspunde

Leonard

Acum 2 ani

Ovidiu Gant unde este? Eu o să votez cu USR. Nu mă interesează candidatul. Familia mea a trecut prin prea multe cu această femeie. Avem motivele noastre.
Raspunde

Asaniciodata

Acum 2 ani

Sper sa ajunga sibienii la conștiința ca aceste persoane NU NE REPREZINTĂ ! Ca au dustrys Sibiul si ca vor vota persoane capabile sa administreze sa pritejeze si sa recuperze bunurile Sibiului !
Raspunde

xxx

Acum 2 ani

eu in locul acestora cu comentariile facute ,asi propune pe trif sau cunoscuti dea lui desiguri fa face o echipa buna si ari aduce sibiul la o valoare deosebita la rang cu viena sau münchen.
Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

Mergi ma la scoala si mai invata sa scrii !
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

Mai bine ia-ti o carte de gramatica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus