Marţi,
16.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

A fost semnat contractul pentru lărgirea drumului din cartierul Arhitecților: în vară încep lucrările

A fost semnat contractul pentru lărgirea drumului din cartierul Arhitecților: în vară încep lucrările

Strabag este firma căreia Consiliul Județean Sibiu i-a atribuit contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de lărgire a DJ 106C, care leagă Sibiul de Cisnădie. Lărgirea ar urma realizată pe o porțiune de puțin peste trei kilometri, între limita cu Sibiu și podul peste Seviș.

Oferta celor de la Strabag a fost mai bună decât a sibienilor de la Total NSA și Terra Building, care au mai depus ofertă pentru lucrarea respectivă, a stabilit comisia de licitație a Consiliului Județean Sibiu. Contractul semnat cu cei de la Strabag are o valoare de 15,21 de milioane de lei, fără TVA, cu 754 de lei mai mică decât valoarea estimată înainte de atribuire.

Contractul implică atât proiectarea, cât și execuția și asistența tehnică necesară pentru modernizarea drumului județean pe o porțiune de aproximativ trei kilometri prin amenajarea a trei benzi (km 1+176 – km 4+350) și pentru reconstruirea podului peste Seviș la patru benzi. ”Valoarea contractului este de 15.211.130, 76 lei fără TVA, din care 219.800 lei fără TVA pentru servicii de proiectare, 29.900 lei fără TVA pentru servicii de asistență tehnică, 14.961.430, 76 lei fără TVA pentru lucrări de execuție. Durata derulării contractului este de nouă luni, Consiliul Județean Sibiu estimând că cel târziu la începutul lunii iunie vor demara lucrările de execuție”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către reprezentanții instituției județene. Primele trei luni ale contractului sunt rezervate proiectării, restul de șase luni fiind alocate execuției.

Proiectul are drept scop fluidizarea circulației în zona cartierului Arhitecților, acolo unde în afară de drumul județean în discuție nu mai există o altă cale de legătură directă cu Sibiul (în afara drumurilor de pământ). ”Situația traficului din zona Cartierului Arhitecților a devenit obiectivul de investiție numărul unu din programul de investiții al Consiliului Județean Sibiu în acest an, astfel că am alocat cu prioritate resurse financiare din bugetul propriu pentru a rezolva o problemă cu care se confruntă zi de zi foarte mulți cetățeni. Am încredere că firma de construcții care a luat acest contract va face o lucrare de calitate, așa cum ne dovedește pe alte două drumuri județene care se află în plin proces de modernizare și mă refer la DJ 107 B Slimnic-Păuca și la DJ 142 Valea Viilor-Motiș”, a declarat președinta Daniela Cîmpean, potrivit comunicatului amintit.

Ce ar trebui să rezulte?

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI – prealabilă proiectului tehnic) a fost finalizată în toamna anului trecut. DP Cons SRL, din Cluj Napoca, a realizat respectiva documentație, prin care se propune acoperirea șanțurilor pentru a face loc unui drum lărgit.

Potrivit prezentării realizate în octombrie anul trecut de către reprezentantul firmei care a întocmit DALI-ul de lărgire a drumului județean, acesta va ajunge să aibă trotuar pe partea cartierului Arhitecților, apoi pistă de biciclete de doi metri, separată de carosabil. Prin acoperirea actualelor șanțuri de pe marginea drumului, carosabilul va putea fi extins la trei benzi de circulație, dintre care două pe sensul de mers către Sibiu. Un trotuar tot de 1,5 metri lățime va fi amenajat și pe partea dreaptă a DJ 106C (sensul de mers dinspre Sibiu, partea cu Cimitirul municipal).

”Se va interzice virajul la stânga pe anumite sectoare de drum și vor fi amenajate două sensuri giratorii pentru întoarcere”, a explicat Dan Lazan, din partea DP Cons. Practic, DJ 106C se intersectează în acest moment cu 27 de străzi pe partea stângă (sensul de mers înspre Cisnădie) și alte 14 drumuri pe partea dreaptă. Cum pentru aceste străzi laterale nu există benzi de stocare sau accelerare, virajul la stânga urmează a fi interzis pentru a nu bloca circulația. Cei care vor dori să intre pe o stradă conectată la sensul opus de mers vor trebui, prin urmare, să folosească două sensuri giratorii, propuse a fi amplasate la intersecțiile cu străzile Nicolae Ghica-Budești și Ion Berindei. Ambele străzi se află în cartierul Arhitecților. Prin intermediul giratoriului propus pentru str. N. Ghica-Budești, autoritățile județene au în vedere o legătură cu DN1: mai precis, pe str. Ghica-Budești să se ajungă în capătul prelungirii bd. Mihai Viteazul (zona Troiței), iar de acolo, mai departe, prin investiții realizate de Primăria Șelimbăr să fie prelungit drumul până în DN1. Referitor la acest plan, unul dintre participanții la discuții a atras atenția asupra faptului că str. Ghica-Budești este prea îngustă pentru a permite două sensuri de mers. În plus, la dezbaterea publică din octombrie anul trecut, participanții din cartierul Arhitecților au propus ca sensul giratoriu de la intersecția cu str. N. Ghica-Budești să fie mutat mai aproape de Sibiu. Toate aceste detalii vor fi stabilite în cadrul proiectării tehnice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

ionela

Acum 4 ani

Totusi eu nu inteleg de ce trebuie intreg judetul (orase ca Sibiu, Medias, Agnita, Avrig, comune ca...) sa se CHELTUIASCA pentru rezolvarea problemei generate de o singura localitate: Cisnadie... Si, tare: drum judetean cu trotuar, piste de biciclisti, alo Agnita, Avrig, aveti asa ceva? In perioada "de șase luni fiind alocate execuției" cum va fi "fluidizarea circulației în zona cartierului Arhitecților"?
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Serios? "intreg judetul sa se CHELTUIASCA"? N-ai prea ajuns pe la orele de romana, asa-i?
Raspunde

Mafia

Acum 4 ani

Pentru ca din aprobarile de ansambluri rezidentiale de pe Calea Cisnadiei isi suge PNL Sibiu bani la negru pentru partid. Evident ca, in schimb, d-na Campean isi protejeaza sursa de bani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus