Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
2°C

Scenarii în caz coronavirus la Sibiu. Directorul medical al Spitalului județean: ”Primul pas este extinderea Secției de infecțioase”

Scenarii în caz coronavirus la Sibiu. Directorul medical al Spitalului județean: ”Primul pas este extinderea Secției de infecțioase”

Doctorul Florin Grosu, directorul medical al Spitalului clinic județean de urgență Sibiu, spune că pregătiri speciale pentru o eventuală epidemie de coronavirus nu au fost făcute, existând deja scenarii create pentru situații deosebite. În acest moment, printre principalele mesaje ale conducerii instituției medicale către sibieni este acela de a respecta carantina instituită.

”Spitalul este în carantină, iar în afară de acest lucru, în acest moment, noi nu am implementat măsuri speciale. Avem o serie de măsuri care pot fi implementate în momentul în care suntem informați de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu că este necesar. Există așa-numitele Plan alb și, respectiv, cel roșu, cu măsuri certe, oamenii sunt antrenați să acționeze în cazul în care sunt activate aceste măsuri. Sunt scenarii oficiale care pot fi declanșate în orice moment în cazul în care vin mai mulți pacienți. Spitalul județean este unul de urgență, se poate adapta în funcție de solicitări”, descrie dr. Florin Grosu, pentru Turnul Sfatului.

Fost șef al secției de Radiologie din cadrul spitalului cu peste 1.000 de paturi spune că estimări referitoare la eventualul număr de pacienți cu coronavirus pe care i-ar putea primi cea mai mare unitate medicală din județ nu pot fi făcute. ”Nu pot să fac estimări de acest genul acesta. Dar avem scenariile de intervenție, în momentul în care autoritățile constată agravarea situației, spitalul este pregătit procedural. Primul pas este extinderea Secției de Boli Infecțioase și avem spații demult alocate care nu sunt folosite. Au fost amenajate, inițial, pentru gripă, dar se pot extinde și pentru altceva. Spitalul, care este de urgență, se poate adapta și poate primi pacienți, evident, în limita numărului de paturi pe care îl avem. Acum, de exemplu, nu putem să scoatem pacienții din Secția de oncologie”, descrie Florin Grosu situația.

El spune că, în acest moment, nu sunt probleme nici cu stocurile de materiale specifice. ”În momentul actual, avem materiale suficiente. Suntem în permanentă legătură cu factorii decizionali, cu DSP-ul, care este în contact cu Ministerul Sănătății, astfel încât dacă este nevoie de o suplimentare, materialele vor fi suplimentate automat”, susține Grosu.

Spitalul județean are jumătate din paturile de terapie intensivă din oraș Spitalul județean are jumătate din paturile de terapie intensivă din oraș

Mai greu cu carantina

Spitalul județean este în carantină, dar orice vizitator poate observa faptul că – în ciuda unui număr crescut de personal de pază – numeroși însoțitori ai pacienților nu respectă interdicțiile instituite în acest moment. ”Respectarea carantinei și a indicațiilor date de personalul medical ar ajuta foarte mult la derularea lucrurilor într-o ordine normală. Când toți sunt disciplinați, lucrurile merg mult mai bine”, face un apel și directorul medical al Spitalului clinic județean de urgență Sibiu.

94 de paturi la terapie intensivă

În municipiul Sibiu, în acest moment, în spitalele de stat sau private există 94 de paturi în secțiile de terapie intensivă (cu posibilitatea adăugării altor patru paturi la Pediatrie) și 81 de aparate de ventilație mecanică.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu are, în total, 45 de paturi pentru secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) , în trei locații. 24 de paturi sunt în secția ATI 1, șase paturi la ATI Neurologie și 15 paturi la ATI Ginecologie. Toate paturile sunt dotate cu aparate de ventilație mecanică. Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin" Sibiu dispune de 10 paturi la secția de Terapie Intensivă (TI), secție dotată cu patru aparate de ventilație mecanică și un aparat mobil de ventilație mecanică (de transport). Spitalul General C.F. Sibiu dispune de trei paturi pentru compartimentul ATI și un aparat de ventilație mecanică. Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu este dotat cu 16 paturi cu șase ventilatoare funcționale, dar în caz de nevoie se mai pot suplimenta cu alte patru, în total instituția poate beneficia de 10 ventilatoare. Spitalul European Polisano beneficiază de un total de 20 de paturi la Secția de Terapie Intensivă, împărțite în cele două clinici de pe strada Izvorului și de pe strada Constituției. Toate paturile Polisano sunt dotate cu aparate de ventilație mecanică. (Raluca Budușan)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

hop

Acum 2 ani

noi nu sintem in China....unde cetetenii sint responsabili ,cit priveste masurile ce se iau la acest spital sint egale cu 0,ne mintim ca ne place ,asa facem de 30 de ani ,adevarul este ca sintem in FUNDUL GOL ,
Raspunde

pacient

Acum 2 ani

radem în hohote de secția infecțioase... Se internează cu coronavirus și pleacă cu clostridium !!! Secția de infecțioase trebuie demolată, conducerea schimbată, mentalitatea actualizată etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioan Popescu

Acum 2 ani

Cei de la smurd vad ca stau pe telefon...
Raspunde

Bobby

Acum 2 ani

Aduceti cat mai multe aparate de ventilatie mecanica ! Asta e singura solutie ca sa scapam, oricum toti o sa fim infectati la un moment dat , sper sa nu ajunga dintr-o data sute de persoane la spital. Stati izolati, invatati de la italieni !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus