Sâmbătă,
04.07.2020
Parțial Noros
Acum
21°C

Italia, în vremea coronavirusului. Viața continuă, chiar dacă ai nevoie de o declarație și pentru o plimbare, lângă casă

14 Martie 2020 15:24

Italia, în vremea coronavirusului. Viața continuă, chiar dacă ai nevoie de o declarație și pentru o plimbare, lângă casă

Nu mai e de mult timp o știre că un italian s-a virusat. Contorul numărului celor care au luat COVID-19 s-a oprit la estimări generale, cifrele rotunjindu-se la mii. Datele oficiale, se dau o singură dată pe zi, într-un buletin emis la ora 18. După ce Guvernul a emis un decret cu reguli stricte, viața celor care trăiesc în Italia s-a schimbat brusc, dar nu a fost vreme de foarte multe comentarii.

Formular pentru plimbare

Localitățile au fost închise, mișcarea oamenilor fiind puternic controlată. Chiar și pentru o plimbare în interiorul localității de domiciliu există câteva reguli stricte. Există un formular, o declarație pe propria răspundere, în care fiecare cetățean trebuie să o completeze atunci când iese din casă. Trebuie scris dacă mergi la serviciu, la plimbare, la farmacie, cumpărături sau orice altceva. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului de Interne italian, dar și de pe majoritatea ziarelor on-line. Dacă este vorba despre călătorii fixe (de exemplu, pentru a merge la serviciu sau pentru a ajuta un membru al familiei bolnave), se poate folosi același formular care indică exact perioadele. Dacă, pe de altă parte, este vorba despre călătorii diferite, trebuie să fie completat de fiecare dată când se iese din casă.

89049676_247697232921274_357826889504522240_n Plimbările „sunt permise cu condiția să fie limitate la propria zonă și în orice caz pentru o perioadă limitată de timp”, după cum se specifică. Dacă sunt două sau mai multe persoane care se plimbă, trebuie păstrată o distanță de cel puțin un metru. Același lucru trebuie să facă și cei care să își duc câinele la plimbare sau dacă merg la un magazin pentru a face cumpărături sau a merge la farmacie. Sunt situații cel puțin ciudate, în care vecini care se întâlnesc pe stradă, se ocolesc, unul dintre ei traversând strada. De acolo se salută și își urează toate cele bune.

Sport în aer liber. Acolo unde se poate

Sălile de sport au fost închise. La fel și bazinele de înot. Italienii sunt invitați să facă mișcare în parcuri, însă cu măsuri de securitate. Subsecretarul pentru sănătate Sandra Zampa a explicat că se poate face sport în parcuri, însă trebuie evitată formarea de grupuri. „Sportul și activitățile fizice desfășurate în spații deschise sunt permise cu respectarea distanței interpersonale de un metru. În orice caz, trebuie evitate adunările”, a explicat oficialul. Cu toate acestea, unele administrații locale au interzis accesul în parcurile publice, iar cei care vor să facă sport trebuie să găsească alte soluții. De obicei administrațiile locale țin legătura cu cetățenii prin intermediul conturilor de Facebook, astfel că noile reguli sunt la îndemâna tuturor.

Cumpărături cu răbdare

Magazinele s-au închis pe întregul teritoriu al Italiei. Au rămas deschise farmaciile, super-marketurile și punctele de vânzare a ziarelor. Italia rămâne unul din ultimele popoare din Europa care mai citește ziare pe print, însă coronavirusul a pus și aici această problemă: mai e util ziarul pe hârtie în aceste condiții? Restaurantele care pot face livrare la domiciliu pot și ele funcționa mai departe, iar lista acestora se poate găsi, de regulă, pe pagina de Facebook a primăriilor. Majoritatea super-marketurilor sunt pline cu marfă, dar cu număr limitat de cumpărători. Pentru a se evita aglomerația din interiorul magazinelor s-a decis ca accesul să se facă în funcție de capacitatea acestora. Astfel, intră 20-30 de clienți, iar restul așteaptă afară. Fotografii cu oameni care așteaptă încolonați în fața magazinelor sunt tot mai prezente pe paginile de socializare. Același lucru se întâmplă și în cazul farmaciilor, însă regula este mai dură. Intră atâtea persoane câte ghișee sunt deschise, nicio persoană mai mult, restul stau afară, departe unul de altul. Se găsesc măști de protecție și dezinfectanți, însă se vând cu simț de răspundere: două măști pentru fiecare persoană, maxim un dezinfectant.

Există și situația în care producătorii își scot produsele afară, pe masă, alături de un borcan pentru bani. Brutăriile, de exemplu, împachetează pâine de un kilogram în pungi de hârtie, solicitând clienților să depună doi euro pentru fiecare pungă luată de pe masă.

89706563_607856026736065_2726871304551530496_nPentru a călători cu mașina este necesar să fie maxim două persoane și este de preferat ca pasagerul să stea pe unul din locurile din spate.

Fără vizite în spitale

Cel mai greu este pentru familiile care au unul sau mai mulți membri în spital, infectați cu coronavirus. La rândul lor, se află în carantină la domiciliu, iar reîntâlnirea cu cei bolnavi depinde numai dacă rămân sau nu în viață. În cazul persoanelor decedate, sicriele se predau sigilate, iar înmormântarea se face doar în prezența membrilor apropiați din familie: soție/soț și copii. Situația este atât de grea, încât celor rămași acasă nici nu li se mai fac teste. Sunt rugați să apeleze la doctori doar dacă prezintă simptome. Dar nici în această situație nu sunt transportați la spital. Există un sistem de infirmerie la domiciliu, care asigură servicii medicale minime. Cei din sistemul sanitar fac zilnic apeluri către populație să aibă grijă de propria sănătate. Spitalele sunt la capacitate maximă din cauza problemelor create de coronavirus, astfel că o altă boală, un accident, va trece pe planul doi.

Școală pe internet

Chiar dacă școlile sunt închise de trei săptămâni, elevii nu au fost uitați. Ministerul Educației a anunțat directorii de școli că a încheiat protocoale cu principalii dezvoltatori de programe pentru învățământ la distanță, astfel încât cursurile să continue de acasă. ”Puteți accesa: instrumente de cooperare, schimb de bune practici și înfrățiri între școli, cursuri de instruire, conținut multimedia pentru studiu, platforme certificate în conformitate cu regulile de protecție a vieții private, pentru învățarea la distanță. Link-urile diferitelor secțiuni ale acestei pagini vă permit să accesați și să folosiți platformele și instrumentele puse la dispoziția instituțiilor de învățământ în mod gratuit, datorită protocoalelor specifice semnate de Minister”, a anunțat Ministerul. De regulă, acolo unde profesorii au aplicat pentru învățământul la distanță, clasa intră dimineața într-o sesiune video în care li se explică ce au de făcut pe parcursul zilei, se pun întrebări și se predau temele. Acestea se trimit prin intermediul platformelor de învățământ la distanță, Google Classroom, de exemplu. Chiar și profesorul de sport e inclus în această situație nou creată. Se filmează făcând exercițiile care trebuie făcute zilnic, iar copiii execută. Bineînțeles, și în cazul lor, la fel ca în cazul părinților, trebuie să existe o minimă disciplină și responsabilitate.

Copiii sunt chemați să participe la o acțiune comună în întreaga Italie, ca mijloc de a-și petrece timpul. Sunt facă desene cu mesajul ”Totul va fi bine”.

89833592_512743279648644_2748729058840805376_n

Vești proaste: economia se închide

”Inima industrială a Lombardiei, Bergamo și Brescia, se oprește”, anunță Corriere della Sera, astăzi. Mai multe firme importante din industria din nordul Italiei au anunțat că intenționează să diminueze producția sau chiar să o oprească. Una din fabricile care va închide porțile de luni se află și producătorul de oțel Feralpi a președintelui industriașilor din Brescia, Giuseppe Pasini. ”Pur și simplu nu putem continua în aceste condiții, cu teama că se pot infecta secțiile, tensiunea este prea mare”, a spus omul de afaceri, conform Corriere.it. Descurajarea antreprenorilor este aceeași care se resimte și în cuvintele celor care conduc uniunile sindicale „Vrem s-o numim predare? Nu știu, dar cu siguranță că nu poți face altfel. Prea mulți muncitori se tem de siguranța lor și de cea a celor dragi ”, spune secretarul general al CISL din Bergamo, Luca Nieri.

Lamborghini, închidere istorică

Lamborghini au decis să închidă fabrica din Sant'Agata Bolognese, după o decizie istorică. Fabrica va rămâne închisă până pe 25 martie. În istoria Lamborghini, începută în 1963, o oprire atât de prelungită nu a existat niciodată. „Din fericire, nu există persoane infectate printre angajații noștri”, a declarat pentru La Repubblica Stefano Domenicali, directorul general al Lamborghini. ”Decizia noastră este în conformitate cu ceea ce se întâmplă. Evident că până în prezent am respectat întotdeauna deciziile guvernului cu privire la măsurile de prevenire care trebuie luate, dar acum a fost nevoie de o alegere puternică. Lumea se schimbă aici", a mai spus omul de afaceri.

1.266 de persoane au decedat în Italia din cauza coronavirusului

Italia a anunțat, vineri, un bilanț în creștere al epidemiei de coronavirus, cel mai grav de la începutul acestei crize: 250 de morți și 2.547 de cazuri noi de infectare în numai 24 de ore. Numărul total al persoanelor care s-au îmbolnăvit în Italia este de 17.660, dintre care 1.266 au decedat, 1.439 s-au făcut bine , iar 1.328 de oameni sunt în stare gravă și critică. Italia este pe locul doi în lume, după China, ca bilanț al epidemiei, dar este țara care înregistrează cel mai mare număr de cazuri (292,1) la un milion de locuitori.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus