Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Sibieni, blocați în spital. ”Așteptăm rezultatul testului pentru coronavirus de săptămâna trecută”

Sibieni, blocați în spital. ”Așteptăm rezultatul testului pentru coronavirus de săptămâna trecută”

Sibienii internați sub suspiciunea de infectare cu coronavirus cer autorităților explicații concrete pentru faptul că stau de aproape o săptămână în spital fără a primi rezultatul testului. Conform ultimei informări primite de la Instituția Prefectului sunt internate 10 persoane, opt adulți și doi copii. În așteptare sunt însă peste o sută de teste, inclusiv cele ale persoanelor care sunt internate deja de șase zile. ”E greu să stai și să nu ai nicio informație. Ne țin fără să ne spună nimic. Așteptăm rezultatul testului pentru coronavirus de săptămâna trecută”, se plâng oamenii. Ceilalți care așteaptă rezultatul sunt în izolare, acasă.

DSP Sibiu susține că problema testelor nu poate fi rezolvată deocamdată din Sibiu, totul depinde de laboratorul aflat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, acolo unde ajuns și probele luate din Sibiu. ”Totul ține de laboratorul de  la Cluj și de felul în care fac ei testele. Nu avem nici un control în afara faptului că îi sunăm zilnic și îi presăm, noi nu avem ce să facem sau ce să spunem”, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției, Krisztina Gaal.

Clujul e sufocat de probe

Probele luate din Sibiu de la persoanele suspecte că ar putea fi infectate cu coronavirusul COVID -19 ajung la Cluj, la laboratul de la Spitalul de Boli Infecțioase. Aici ajung însă probe din alte județe din regiune, iar capacitatea de testare a laboratorului este de 70 de probe la fiecare nouă ore.

Prefectul județului, Mircea Abrudan, a anunțat astăzi că urmează să fie deschise alte patru linii de testare. ”La nivelul  Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde se desfășoară în acest moment toată procedură de testare, pentru  toată regiunea, capacitatea maximă de testare este în continuare de 70 de probe/zi, în condițiile în care avem sute de probe care așteaptă să intre în testare din toată Transilvania. Am identificat mai multe aparate care pot prelua testarea, ele sunt în proces de validare. Sunt proceduri foarte stricte privind optimizarea lor, urmând ca în cel mai scurt timp să fie operaționale și să poată crește numărul de testare până la peste 500 de probe pe zi. Așteptăm kiturile pentru aparate, pentru că sunt diferite în funcție de modelul fiecăruia. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase urmează să ajungă încă 1.500 de kituri de testare pentru aparatul pe care îl au în dotare”, a anunțat prefectul.

Liniile de testare au fost găsite la Institutul Oncologic, la Institututl de Medicină Legală și două în institutul de cercetare al Universității de Medicină și Farmacie.

Laborator și la Sibiu

De astăzi va începe amenajarea primului centru de testare pentru noul coronavirus din județul Sibiu și, deocamdată, al șaselea din țară. Tot de astăzi, doi reprezentanți ai Spitalului județean vor pleca la București, pentru un curs intensiv în urma căruia să poată utiliza noua linie de testare.

Noua linie de testare este rezultatul unei donații pe care Fundația Con-A a realizat-o ca urmare a răspândirii noului coronavirus. Iar primele 1.000 de kituri sunt rezultatul donațiilor pe care sibienii și alte companii din Sibiu le-au realizat în urma lansării campaniei ”Un spital + o comunitate”, de către Fundația Comunității.

”Trebuie să le mulțumim sibienilor care au reacționat extraordinar și s-au mobilizat exemplar față de alte județe. Și știu ce spun, căci tocmai am ieșit din videoconferință. Sibiul și Alba sunt singurele județe care au reușit, rapid, să demareze astfel de proceduri pentru crearea de linii de testare pentru noul coronavirus. Vom fi al șaselea județ din țară, din cele 40, în care pot fi făcute astfel de teste”, a Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Koronaaaa

Acum 2 ani

No ce atâta grabă... Doar sunt în Ardeal.. Vai de voi
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Suntem mult sub capacitatea de testare a altor tari , numarul de infectati de la noi din tara(acum 184) este cu mult departe de realitate....
Raspunde

Avem de toate

Acum 2 ani

întrebaţi-o pe doamna Cîmpean, în cazul ei a mers mai repede. Sau pe domnul Cazan, şi la el s-au mişcat repede. Sau chiar pe domnul Bibu.
Raspunde

mihai

Acum 2 ani

Asta e din serialul cu Turcan care spunea ca "in fata virusului suntem toti la fel". Ca in fata altor probleme oricum nu sunt la fel cu muritorii. Dar vad ca nici in fata virusului nu reusesc sa fie la fel
Raspunde

gheorghe

Acum 2 ani

cum nu toti suntem egali in fata legii si a bolii ?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Când România avea 7 centre de testare , Ungaria avea 37 ...
Raspunde

jrc

Acum 2 ani

stimati redactori TS, va e greu sa puneti in acest tip de articole un link catre site-ul Fundatiei Comunitare? poate sunt cititori care inca nu au donat si vor sa doneze. le usurati astfel munca. poate nu a ajuns la ei informatia cu site-ul unde pot sa doneze. multumesc.
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Dupa ce sistemul de sanatate a fost devalizat zeci de ani tocmai de cei care lucreaza in acest domeniu,acum se asteapta donatii din partea firmelor sau persoanelor fizice.Ce ar fi ca din furturile sau spagile din sistem care au fost prezente si dupa marirea substantiala a salariilor,sa fie facute aceste donatii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus