Sibienii internați sub suspiciunea de infectare cu coronavirus cer autorităților explicații concrete pentru faptul că stau de aproape o săptămână în spital fără a primi rezultatul testului. Conform ultimei informări primite de la Instituția Prefectului sunt internate 10 persoane, opt adulți și doi copii. În așteptare sunt însă peste o sută de teste, inclusiv cele ale persoanelor care sunt internate deja de șase zile. ”E greu să stai și să nu ai nicio informație. Ne țin fără să ne spună nimic. Așteptăm rezultatul testului pentru coronavirus de săptămâna trecută”, se plâng oamenii. Ceilalți care așteaptă rezultatul sunt în izolare, acasă.
DSP Sibiu susține că problema testelor nu poate fi rezolvată deocamdată din Sibiu, totul depinde de laboratorul aflat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, acolo unde ajuns și probele luate din Sibiu. ”Totul ține de laboratorul de la Cluj și de felul în care fac ei testele. Nu avem nici un control în afara faptului că îi sunăm zilnic și îi presăm, noi nu avem ce să facem sau ce să spunem”, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției, Krisztina Gaal.
Clujul e sufocat de probe
Probele luate din Sibiu de la persoanele suspecte că ar putea fi infectate cu coronavirusul COVID -19 ajung la Cluj, la laboratul de la Spitalul de Boli Infecțioase. Aici ajung însă probe din alte județe din regiune, iar capacitatea de testare a laboratorului este de 70 de probe la fiecare nouă ore.
Prefectul județului, Mircea Abrudan, a anunțat astăzi că urmează să fie deschise alte patru linii de testare. ”La nivelul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde se desfășoară în acest moment toată procedură de testare, pentru toată regiunea, capacitatea maximă de testare este în continuare de 70 de probe/zi, în condițiile în care avem sute de probe care așteaptă să intre în testare din toată Transilvania. Am identificat mai multe aparate care pot prelua testarea, ele sunt în proces de validare. Sunt proceduri foarte stricte privind optimizarea lor, urmând ca în cel mai scurt timp să fie operaționale și să poată crește numărul de testare până la peste 500 de probe pe zi. Așteptăm kiturile pentru aparate, pentru că sunt diferite în funcție de modelul fiecăruia. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase urmează să ajungă încă 1.500 de kituri de testare pentru aparatul pe care îl au în dotare”, a anunțat prefectul.
Liniile de testare au fost găsite la Institutul Oncologic, la Institututl de Medicină Legală și două în institutul de cercetare al Universității de Medicină și Farmacie.
Laborator și la Sibiu
De astăzi va începe amenajarea primului centru de testare pentru noul coronavirus din județul Sibiu și, deocamdată, al șaselea din țară. Tot de astăzi, doi reprezentanți ai Spitalului județean vor pleca la București, pentru un curs intensiv în urma căruia să poată utiliza noua linie de testare.
Noua linie de testare este rezultatul unei donații pe care Fundația Con-A a realizat-o ca urmare a răspândirii noului coronavirus. Iar primele 1.000 de kituri sunt rezultatul donațiilor pe care sibienii și alte companii din Sibiu le-au realizat în urma lansării campaniei ”Un spital + o comunitate”, de către Fundația Comunității.
”Trebuie să le mulțumim sibienilor care au reacționat extraordinar și s-au mobilizat exemplar față de alte județe. Și știu ce spun, căci tocmai am ieșit din videoconferință. Sibiul și Alba sunt singurele județe care au reușit, rapid, să demareze astfel de proceduri pentru crearea de linii de testare pentru noul coronavirus. Vom fi al șaselea județ din țară, din cele 40, în care pot fi făcute astfel de teste”, a Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu.
Tag-uri: Krisztina Gaal , Instituția Prefectului Sibiu , Secţia Boli Infecţioase Copii , Medicină Legală Sibiu , Cornel Benchea , coronavirus , La Spitalul Clinic Județean , Fundația Con , Pentru Sibiu , Mircea Abrudan , Institutul Oncologic , Fundația Comunității
Vizualizari: 8378
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Alex Alex
Acum 8 ore
Ion Mos
Acum 8 ore
Ovidiu Mantea
Acum 9 ore
Florin Sandu
Acum 16 ore
Shobo .