Miercuri,
22.09.2021
Partial Noros
Acum
7°C

Cum se desfășoară slujbele și înmormântările pe perioada stării de urgență

Cum se desfășoară slujbele și înmormântările pe perioada stării de urgență

Biserica se alătură în rugăciune pentru ca omenirea să treacă peste această perioadă în care, întreaga lume, se confruntă cu un număr mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus. De asemenea, Biserica susține măsurile impuse de starea de urgență, iar reprezentanții acesteia trimit o serie de noi informații cu privire la modul în care se vor desfășura evenimentele religioase. Sunt informații ce țin de Sfânta Liturghie, de Spovedanie, înmormântare sau parastas. Nu în ultimul rând, preoții vor avea grijă ca enoriașii care au nevoie de ajutor să-l primească, prin voluntarii parohiilor.

Contextul creat de îmbolnăvirile cu noul coronavirus și măsurile impuse de starea de urgență decretată în România au dus la modificarea unor rânduieli cu privire la evenimentele religioase. În acest sens, reprezentanții Bisericii Ortodoxe fac precizări cu privire la modul în care se vor desfășura, pe întreaga perioadă a stării de urgență Sfânta Liturghie, spovedania, înmormântarea sau parastasul. Totodată Înaltreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului face apel la rugăciune și uniune. „Cu dragoste părintească, va adresăm rugămintea, ca în fiecare zi la orele 12:00 să se tragă clopotele tuturor bisericilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului, ca semn de împreună rugăciune. Preoții și ieromonahi sunt rugați ca la momentul de rugăciune personală, să rostească și rugăciunea alcătuită special pentru această epidemie, iar credincioșii să fie îndemnați ca în comuniune cu păstorii lor sufletești să rostească rugăciuni la vreme de boală, precum și alte rugăciuni de suflet folositoare la vremea de necazuri și ispită. Recomandăm, de asemenea, Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului pentru toată lumea, dar mai ales pentru monarhi și monarhii”, transmite ierarhul.

Mai jos puteți citi toate măsurile luate de Biserică, în această perioadă

Sfânta Liturghie

Se va oficia în exteriorul bisericii și la orele cele mai potrivite pentru fiecare unitate bisericească, respectându-se numărul impus de autoritățile abilitate9 maxim 100 de participanți) și a distanței de 1 metru între persoane (eventual se vor așeza scaune). Rânduiala Sfintei proscomidiei poate fi făcută la Proscomidiar, înainte de începerea Sfintei Liturghii.

Pangarul pentru lumânări și pomelnice va fi organizat în afara bisericii, iar responsabili vor avea în dotare toate elementele de igienă necesare și vor respecta cu acrivie toate măsurile de prevenție a riscului de contaminare.

La intrarea în incinta bisericii se va organiza un punct (sau după caz mai multe) pentru igienizarea credincioșilor.

Membrii Consiliului Parohial vor fi implicați în organizarea slujirii liturgice și în respectarea tuturor normelor impuse de autorități.

Credincioșii care se împărtășesc vor fi îndrumați să păstreze distanța corespunzătoare unii față de ceilalți, cu răbdarea și evlavia cuvenită față de Sfânta Euharistie.

Spovedania

Spovedania este un act liturgic individual și se poate săvârși în interiorul bisericii.

Credincioșii care doresc să se spovedească vor intra doar câte unul, pe rând, în locașul de cult, după ieșirea celui mărturisit anterior.

Preoții duhovnici vor organiza o programare personală a credincioșilor pentru Taina Spovedaniei, pe ore, pentru evitarea aglomerației.

Înmormântarea

În cazul în care decedatul este depus acasă:

- slujba înmormântării se va oficia în curtea casei, în aer liber, cu participarea familiei și a rudelor apropiate: - deplasarea la cimitir se va face doar cu mijloace au auto, fără opriri.

În cazul în care decedatul este depus la capelă:

- slujba se va oficia în fața capelei sau la cimitir cu participarea familiei și a rudelor apropiate respectând toate normele sociale și de igienă impuse.

Parastasul

Slujba parastasului se va oficia în exteriorul bisericii (sau la cimitir) cu respectarea prevederilor menționate la slujba înmormântării.

Alte îndrumări

În situația de urgență în care ne aflăm, preoții parohi sunt îndrumați să amplifice lucrarea filantropică a Bisericii, mobilizând Consiliul Parohial, comitetul Parohial și grupurile de voluntari ai Parohiei, pentru a identifica și sprijinii persoanele izolate și nedeplasabile spre a le oferi alimente și obiecte de igienă, în colaborare cu autoritățile locale. Deplasarea preotului la domiciliu credincioșilor se va face doar în caz de necesitate, la solicitarea acestora și exclusiv la cei bolnavi, pentru administrarea Sfintelor Taine a Spovedaniei și Împărtășaniei, cu respectarea condițiilor speciale impuse. Slujbele ocazionale (hamuri, târnosiri, resfințiri, sfeștanii etc.) se suspendă pe toată durata stării de urgență.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

vorbe-n vant

Acum 1 an

normal, era ca articolul sa aiba semnul P de la publicitate. intre 2 spovedanii cum se dezinfecteaza biserica?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 1 an

"Spovedania Spovedania este un act liturgic individual și se poate săvârși în interiorul bisericii. Credincioșii care doresc să se spovedească vor intra doar câte unul, pe rând, în locașul de cult, după ieșirea celui mărturisit anterior." Ca la farmacie ... Daca intrati mai multi deodata se numeste gangbang .. mai stati naibii acasa si lasati prostiile astea ca deocamdata nici vaccin nu exista , apai altceva ...
Raspunde

Misu

Acum 1 an

Cand e momentul sa ajute material sau financiar spitalele,biserica DĂ.....comunicate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus