Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
9°C

În loc de anticipate, vom avea alegeri amânate. Coronavirusul lasă primarii în funcție

În loc de anticipate, vom avea alegeri amânate. Coronavirusul lasă primarii în funcție

Alegerile locale vor fi mutate la toamnă, cel mai probabil, din cauza crizei provocate de noul tip de coronavirus. În Franța, alegerile locale au rămas suspendate între cele două tururi, din aceeași cauză. În Italia, în acest an, trebuia să se desfășoare un referendum ce propunea reducerea numărului de parlamentari. Organizarea lui nu mai este însă acum o prioritate.

Liberalii iau în calcul amânarea alegerilor

Premierul Ludovic Orban analizează ca variantă de lucru amânarea organizării alegerilor locale, din cauza stării de urgență declarată de către președintele Klaus Iohannis, susțin surse apropiate PNL. Astfel, alegerile locale ar urma să fie organizate în luna septembrie, concomitent cu alegerile parlamentare, care ar deveni astfel alegeri anticipate.

Întrebat într-o conferință de presă, organizată de la Vila Lac, Ludovic Orban a declarat că încă nu se pronunță în legătură cu o eventuală amânare a localelor. „Am convenit asupra datei de 28 iunie după discuțiile cu liderii politici, urmând să vedem care sunt evoluțiile și eventual să luăm altă decizie. Deocamdată e prematur să ne pronunțăm dacă amânăm sau nu alegerile, pentru că este greu de anticipat dacă e un virus sezonier, când va fi atins un vârf, în funcție de evoluții vom lua deciziile potrivite”, a declarat Orban.

Criza epidemiei de coronavirus ar face imposibilă desfășurarea campaniei electorale pentru alegeri în luna mai sau iunie, mai ales că autoritățile nu știu cât va dura perioada de restrângere a activităților publice, pentru că nu este clar pe ce durată se va întinde prezența virusului în România.

Sâmbătă - parlamentare, duminică - locale

Valentin Ivan, primarul comunei Sadu și președinte al Asociației Comunelor din România, filiala Sibiu, susține că cel mai corect ar fi amânarea alegerilor locale și organizarea lor în același week-end în care se vor organiza și cele parlamentare. ”Prin evoluția lucrurilor, cred că este inevitabilă amânarea alegerilor locale. Această decizie nu știu dacă poate veni la inițiativa cuiva sau la propunerea cuiva, este, cred eu, o consecință corectă a actualei stări de fapt. Eu zic că trebuie să avem maturitatea să o tratăm ținând cont de situația actuală. Constituțional, există prevederea ca în stare de urgență, perioada de mandat se prelungește până la validarea noilor alegeri și validarea noilor aleși”, a explicat primarul.

valentin Ivan

Liderul primarilor de comune din județ spune că este nevoie în acest an atât de alegeri locale, cât și de parlamentare. ”Organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare și a celor locale este cea mai bună soluție, în aceleași secții, pentru a intra într-o perioadă de normalitate, dat fiind faptul situației pe care o avem noi. E nevoie de legitimitatea unei puteri politice cu majoritate consolidată. Există varianta de a se organiza sâmbătă și duminica, alegeri parlamentare sâmbătă și locale duminică”, a mai spus Ivan.

Toate partidele susțin amânarea alegerilor

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâa trecută că amânarea alegerilor locale reprezintă „o opţiune”. „Vom vedea cum decurg lucrurile. Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa. A fost un fiasco forţarea alegerilor locale în acest context, s-a şi anulat turul doi din Franţa. Cred că mai avem timp să discutăm aceste lucruri, să vedem în ce parte se îndreaptă... Este o opţiune şi amânarea alegerilor locale”, a spus Ciolacu, la B1TV, potrivit Agerpres.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat marți că alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie. „Războiul contra epidemiei de coronavirus este tot ce contează acum/grija faţă de oamenii afectaţi direct şi indirect/măsurile pentru asigurarea serviciilor de sănătate, pensii, salarii, educaţie - în această perioadă de criză! Alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie, acum nu este timp de bătălii politice şi campanii electorale - totul trebuie să fie despre Războiul contra Epidemiei de coronavirus - şi despre măsuri contra crizei economice!”, a scris Ponta pe Facebook.

UDMR consideră că alegerile locale ar trebui amânate cu şase luni, în condiţiile în care prioritatea momentului este protejarea sănătăţii populaţiei şi reducerea efectelor provocate de epidemia de COVID-19, a declarat miercuri preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. „Prioritatea numărul unu trebuie să rămână sistemul de sănătate al oamenilor şi încercarea de a întârzia răspândirea virusului, ca să nu putem presiune prea mare pe sistemul sanitar, pe instituţiile statului. Nu ne rămâne altceva decât să respectăm indicaţiile specialiştilor şi deciziile autorităţilor. Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, economia - ce facem cu întreprinderile mici şi mijlocii, fiindcă acolo este baza, şi cât de repede trebuie să iasă Guvernul cu nişte măsuri şi după aceea putem să ne gândim şi la alegerile locale, dar nu în iunie”, a argumentat liderul UDMR.

Liderul PMP, Eugen Toma, a precizat că sănătatea publică ar trebui să afie acum prioritatea zero, nu alegerile. "Sănătatea publică trebuie să rămână prioritatea zero pentru țară ți în cazul în care situația se va complica în următoarele săptămâni, orice decizie luată de Guvern cu privire la alegeri sau alte măsuri ce au drept obiectiv protejarea vieții noastre, poate fi luat. Nu văd de ce într-o situație excepțională nu s-ar lua si această măsură", a spus Tomac.

Și liderul USR, Dan Barna, este de părere că alegerile locale ar trebui amânate dacă situația scapă de sub control. ”Este una dintre alternativele care trebuie avute în vedere în funcție de ce se va întâmpla și cum va evolua situația în următoarele săptămâni. Există posibilitatea asta, trebuie luată în calcul și este o decizie firească, aș spune", a spus Barna.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

cetateanul turmentat

Acum 3 ani

eu cu cine votez?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus