În urmă cu 10 ani, omul de afaceri Ilie Carabulea devenea doctor după ce a realizat o lucrare în care a detaliat cum s-a inspirat din ”activitatea socială” a furnicilor atunci când a dezvoltat compania Atlassib. Foarte pe scurt, felul în care furnicile comunică între ele pentru a obține cel mai bun traseu, despre cum se atenționează atunci când întâlnesc un pericol a fost esențial pentru el pentru a aplica asta într-un program informatic și pentru a dezvolta compania. Nu era nevoie să intre cu toată flota într-o groapă. Era suficient s-o pățească un singur autocar, pentru a schimba traseul, asta ar fi concluzia la un nivel minimalist. Furnicile l-au ajutat pe Carabulea în afaceri, la fel cum l-au ajutat și în educație, devenind doctor inginer.
După 10 ani, furnicile nu ne mai pot ajuta în niciun fel, pentru că la nivel macro, oamenii trebuie neapărat să se dea fiecare cu capul de pragul de sus pentru a înțelege în ce situație se află.
Italienii pot fi iertați pentru că au ignorat știrile, așa sărace cum erau, ce veneau dinspre China. Era vorba de alt continent, altă mentalitate, era strict treaba lor cum se descurcă cu coronavirusul.
Spaniolii și francezii nu mai au nicio scuză. Chiar și cu graniță comună cu Italia, în cazul Franței, nu s-au pregătit deloc pentru ce urma să vină și statistic urmează aproape pas cu pas același scenariu ca în cazul italienilor. Se lovesc constant de aceleași lucruri de care s-au lovit italienii. Multe puteau fi evitate, inclusiv multe vieți puteau fi salvate. Dacă...
Noi, românii, am avut șansa pe care în viață nu o are nimeni. Am avut ocazia de a avea un glob fermecat în care am văzut viitorul. Mai mult decât atât, îl puteam corecta. Autoritățile noastre au avut nu unul, ci patru, cinci șabloane care confirmau un tipar extrem de clar. Puteam, poate prima dată în istorie, să învățăm din greșelile altora și nu am făcut-o. Ba mai mult, am inventat și altele.
Spre deosebire de italieni, francezi, nemți, noi reușim să ne dăm cu stângul în dreptul din cauza intereselor politice, a unui sistem plin de sinecuri, a lașității multora dintre noi, din cauza ipocriziei și a lipsei de competențe a majorității celor care ocupă funcții esențiale în stat. Am stat până când a devenit prea târziu, întârziind achiziția de articole și substanțe pentru protecție. Am lenevit, în loc să împrospătăm sistemul medical acolo unde e vulnerabil. Am pierdut timpul aiurea atunci când trebuia să ne reorganizăm spitalele. Am descoperit târziu că DSP-urile sunt infectate în primul rând cu incompetenți și habarniști. Coronavirusul nici nu mai contează. Vom descoperi în curând că noi, românii, nu vom avea suficienți medici cărora să le închinăm ode de mulțumire. Un alt șablon aplicat până acum în China și Italia. Mulți dintre ei sunt acum în căutare disperată de concedii medicale. Alții sunt prinși în certuri infinite, instituționale, în cel mai pur stil românesc. Cei care rămân pe baricade vor fi considerați fraieri de majoritatea colegilor, pentru că la noi societatea merge pe principiul scapă cine poate. Un principiu absolut necunoscut furnicilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: În România , Ilie Carabulea , Fie Germania , În Italia , coronavirus , Coronavirus România , China Shanghai International A
Vizualizari: 9124
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Q
Acum 1 oră
Persida Caineni
Acum 1 oră
Revolutia tacuta
Acum 1 oră
Uncas
Acum 1 oră
Sdfsd