Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Comparație: Cum sunt ajutați românii, spaniolii, italienii și germanii în plină criză Covid-19

Comparație: Cum sunt ajutați românii, spaniolii, italienii și germanii în plină criză Covid-19

România a anunțat că va cheltui 30 de miliarde de lei, peste 2% din PIB, pentru măsuri care să ajute românii să treacă peste criza provocată de noul coronavirus. Ratele pot fi amânate, firmele pot face împrumuturi cu dobândă subvenționată, o parte din șomajul tehnic e suportat de stat. În Germania, ajutorul se măsoară în sute de miliarde de euro, iar lucrurile sunt mult mai concrete: de exemplu, s-au virat câte 9.000 de euro în conturile firmelor cu până la cinci angajați. Italia a creat un program de ajutor pentru mediul economic, însă în ultimele zile, pe fondul înăspririi situației, a decis să fie mai pragmatică cu cei loviți crâncen de criză: localitățile pot oferi vouchere de până la 50 de euro de familie pentru achiziția de alimente. În Spania, în funcție de regiune, ajutorul poate consta în amânarea utilităților, până la subvenționarea de către stat a platei chiriei.

România macro

Pachetul de măsuri anunțate de Guvern pentru a ajuta companiile și agajații afectați de pandemia de coronavirus depășește 30 de miliarde de lei, adică peste 2% din PIB. Doar alocarea bugetară pentru șomajul tehnic este de aproximativ 4 miliarde de lei și poate acoperi până la un milion de angajați, anunță șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Până acum au fost suspendate peste 200 de mii de contracte de muncă, însă deocamdată nu există nicio plasă de siguranță pentru familiile care nu vor mai avea într-o lună, două un loc de muncă.

Măsurile de până acum

Guvernul a anunțat că va plăti șomajul tehnic pentru angajații din companiile care au fost afectate de criza coronavirus. Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizaţiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

O altă facilitate se adresează celor care au credite: ei își pot amâna ratele cu până la sfârșitul anului, iar dobânda din această perioadă urmează să fie redistribuită pe perioada creditului. De asemenea, o serie de taxe au fost amânate, de asemenea, însă sincronizarea dintre diferitele autorități ale statului nu s-a făcut așa cum se aștepta toată lumea.

Spania, atenția la cei cu venituri mici

În situația în care valul de coronavirus a închis foarte multe societăți comerciale, guvernul s-a axat pe de-o parte pentru ajutorarea acestora, dar și pentru a menține la suprafață pe cei care oricum avea și înainte de criză venituri mici. Fiecare autoritate locală este ajutată de un sistem bine pus la punct de asistență socială, format din Biserică, Crucea Roșie și alte ONG-uri. Acestea mențin legătura cu toate persoanele care sunt considerate categorii vulnerabile. ”Ca să fie clar, în această categorie de familii sau persoane vulnerabile, intră familiile cu mai mult de trei copii sau persoane în întreținere, familiile monoparentale, familiile cu persoane cu handicap etc. Bineînțeles, ajutorul este acordat în funcție de veniturile obținute”, explică Emilian Marcu, român stabilit în Spania.

Cei care nu cred că mai pot plăti utilitățile în această perioadă, prin decizia furnizorului (NATURGY se numește în Spania cel mai important), poți să nu plătești timp de 6 luni facturile de curent electric, gaz și apă. ”După cele 6 luni, timp de alte 12, plătești eșalonat datoriile acumulate. Este practic un credit fără dobândă”, explică Emilian Marcu. O altă societate privată, Consum, care este unul dintre cele mai mari lanțuri de Supermarketuri, oferă credit de 120 de euro pentru fiecare elev care ar fi beneficiat de masă gratuită la școală. ”Poți cumpăra pe baza cărții de identitate, alimente”, este explicat sistemul. Caietul, din comunitățile rurale de la noi.

De asemenea, guvernul spaniol lucrează acum la un program care să ajute persoanele care nu pot plăti chiria. ”Asta ar însemna ca în funcție de profilul economic al familiei statul plătește el chiria, de la 100% până la 20%”.

Totodată guvernul a deblocat 20  de miliarde de euro pentru a garanta eventuale împrumuturi făcute de firme, după ce foarte  multe societăți au închis în urma decretului de instituire a stării de alertă. ”Sunt doua lucruri aici: angajații intră intr-o formulă nouă de șomaj tehnic. Guvernul a alocat bani pentru a susține acest val de șomaj. Pe de altă parte, mulți dintre patroni erau autonomos, echivalentul PFA în Roânia. Ei au primit dreptul de a intra în șomaj, calculat în funcție de impozitele plătite în anii anteriori”, explică Stelian Marcu. Toate actele se fac on-line. ”Toate instituțiile de stat care lucrează cu publicul au sistat orice contact fizic cu cetățenii. De exemplu, dacă vrei să intri în somaj, intri online pe site, îți faci o programare și te sună un funcționar. El are acces la toate actele tale, de la cartea de muncă, la bilanț economic și la situația economică a fiecărui membru al familiei. Totul se rezolvă în acest fel. Primești o informare pe email ca ești OK și atât”, explică Stelian Marcu.

Italia – 600 de euro pe lună pentru independenți

Italia, cea mai afectată țară europeană de pandemia de coronavirus, a realizat un program economic, intitulat ”Cura Italia”. S-a decis amânarea plăților scadente până la 30 aprilie 2020 și suspendarea plății contribuțiilor sociale și a impozitelor cu reținere la sursă până la 31 martie pentru firmele din turism. Totodată, autoritățile acordă credite pe 12 luni companiilor, în condiții avantajoase. În plus, se va suplimenta fondul de garantare pentru IMM-uri pe o perioadă de un an.

Familiile care au unul sau doi membri ai familiei care încă lucrează beneficiază de un ”voucher de baby-sitter”, în valoare de 600 de euro, prin care pot angaja persoane care să rămână acasă cu copiii în această perioadă în care școlile sunt închise. Ajutorul ajunge la o mie de euro pentru familiile în care există doctori, asistente, infirmiere sau alt tip de personal implicat în lupta directă cu coronavirusul.  În plus, ”partitele IVA”, PFA-urile de la noi, primesc în funcție de obiectul de activitate un ajutor de 600 de euro pe lună, pentru perioada în care Italia se află în stare de urgență. Intră aici majoritatea obiectelor de activitate a căror funcționare este întreruptă acum, prin decret.

Pentru operatorii din sectoarele cele mai afectate de criză, fără vreo limită a cifrei de afaceri, plata contribuțiilor și reținerile angajaților din martie și aprilie sunt suspendate. Nu amânate, suspendate. Sectoarele vizate sunt: ​​turism-hotel, spa, transport de călători, catering și baruri, cultură (cinematografe, teatre), sport, educație, parcuri de distracții, evenimente (târguri / conferințe), săli de jocuri și centre de pariuri.

Într-o ajustare recentă a programului, s-a decis alocare de bani pentru toate comunitățile, astfel încât familiile aflate în dificultate să primească alimente de până la 50 de euro în această perioadă. Încă nu există reguli clare, rămâne la latitudinea fiecărei localități să împartă acest ajutor după cum consideră de cuviință. „Cei care au băncile de alimente încă deschise vor folosi acele structuri pentru distribuirea alimentelor, în alte situații, serviciile sociale vor distribui tichetele de cumpărături, iar pentru persoanele în vârstă care nu au posibilitatea să iasă, voluntarii vor avea grijă”, a anunțat ministrul Economiei. Acești bani de până la 50 de euro pe familie va fi acordat până la data de 15 aprilie 2020.

Este important de știut faptul că toate aceste programe sunt valabile în limita unei sume alocate. Pot exista situații în care persoane fizice sau juridice să nu se mai califice la niciun ajutor pentru că fondurile s-au terminat.

Statul German îți bagă bani în cont

Pe lângă măsurile luate de aproape toate statele de a amâna plata taxelor, guvernul federal al Germaniei a decis ajutorarea firmelor cu 158 de miliarde de euro. ”Mai concret, s-au virat câte 9.000 de euro în conturile firmelor cu până la cinci angajați și 15.000 de euro pentru firmele cu până la zece angajați. Peste aceste sume virate de guvernul federal, fiecare land mai pune ceva peste. Spre exemplu, landul Hessen, unde sunt eu, a ridicat sumele la 10.000 și, respectiv, 20.000 de euro. Aceste sume sunt nerambursabile. Virarea acestor bani se face prin intermediul unei bănci anume, care primește numai on-line cererile. Cererile, adică declarații pe proprie răspundere că firmele respective nu mai au încasări în această perioadă. Este un ajutor imediat, care să gestioneze acum problema, să ajute firmele mici să reziste în următoarele trei luni”, spune Nicolae Soare, contabil în landul Hessen din Germania.

Este doar un exemplu de intervenții active în sprijinirea mediului economic german, arată Nicolae Soare. Un alt exemplu este cel al sprijinul dat firmelor care sunt obligate să oprească activitatea din cauza instituirii carantinei. Aceste firme trebuie să dovedească volumul de încasări estimat sau realizat într-o perioadă similară și vor primi, la fel, în conturi, sumele de care sunt văduviți din cauza măsurilor luate pentru stoparea răspândirii noului coronavirus.

În plus, se acordă împrumuturi cu dobândă subvenționată, pentru acest lucru alocându-se 614 miliarde de euro. "Nu există o limită superioară a creditului oferit de KfW (banca de dezvoltare deţinută de stat), acesta este cel mai important mesaj", a afirmat ministrul german Finanţe, Olaf Scholz. "Ne vom reîncărca armele dacă va fi necesar", a adăugat ministrul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

... un cisnădian

Acum 4 ani

In Germania nu e chiar asa cum ați descris dvs. Se dau ajutoare firmelor care nu mai au încasări, DAR numai din momentul în care conturile sunt goale și ajung în incapacitatea de plată. E posibil chiar ca și o parte din averile private ale deținătorilor firmelor sa fie întâi folosite. Mai intervine și faptul că totul durează f mult. Asa cum ai descris dvs. sună de parcă cineva împarte cadouri...
Raspunde

Sibianca in Germania

Acum 3 ani

"În Germania, ajutorul se măsoară în sute de miliarde de euro, iar lucrurile sunt mult mai concrete: de exemplu, s-au virat câte 9.000 de euro în conturile firmelor cu până la cinci angajați. " Este fals ceea ce sustineti! Firmele trebuie sa depuna un fel de cerere, care poate fi trimisa incepand de astazi si banii vor fi virati in contul firmelor apoi. Nu primeste nimeni by default in cont 9000 de euro. Sumele vor putea fi primite incepand de astazi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus