Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Colegiul Farmaciștilor: Nu farmaciile sunt de vină pentru scumpirea măștilor

Colegiul Farmaciștilor: Nu farmaciile sunt de vină pentru scumpirea măștilor

Colegiul Farmaciștilor din România reacționează la propunerea legislativă pentru plafonarea prețului medicamentelor și alimentelor de strictă necesitate, printr-o scrisoare adresată ministrului sănătății Nelu Tătaru. Aceștia atrag atenția asupra faptului că scumpirile din ultima lună, în mod special la măști sau la medicamentele cu paracetamol, nu sunt din cauza farmaciilor comunitare, aceste prețuri pornind de la producători. Totodată, farmaciștii spun că, dacă nu se face diferența între medicamentele ce pot fi eliberate pe rețetă și cele care se eliberează fără prescripție, pacienții cu boli cronice riscă să nu-și mai găsească medicamentele în farmacii.

Colegiul Farmaciștilor din România reacționează la o propunere legislativă pentru plafonarea prețului medicamentelor și alimentelor de strictă necesitate care se află înregistrată la Senatul României sub numărul B116 pe 2020. Farmaciștii au trimis o scrisoare către ministrul sănătății, Nelu Tătaru, în care arată că adoptarea acestei legi va genera riscuri foarte mari asupra sănătății publice prin adâncirea lipsei medicamentelor esențiale pentru pacienți și chiar închiderea unor farmaceutice.

Există riscul ca bolnavii cronici să nu-și mai găsească medicamentele

În scrisoare farmaciștii spun că, dacă nu se face distincția clară între medicamentele RX (medicamente care pot fi eliberate doar pe bază de rețetă) și medicamentele OTC (cele care se eliberează fără prescripție), bolnavii cronici riscă să nu-ți mai găsească medicamentele în farmacii. Aceștia menționează că 3.000 de medicamente de acest fel au fost retrase de pe piața din România, din cauza prețului mic, față de restul țărilor din Uniunea Europeană, 700 dintre acestea, doar în ultimii trei ani. „În cazul medicamentelor RX prețurile sunt stabilite strict și aprobate de către Ministerul Sănătății conform OMS nr. 368/2017 - Normele privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, în baza unor formule de calcul și cote graduale de adaos maximal prevăzute în Art. 19 (adaosul comercial de farmacie) și Art. 20 (adaosul de distribuție calculat asupra prețului de producător). Prin urmare, prețul medicamentelor RX este deja plafonat adaosul maximal fiind stabilit de actul normativ sus amintit și neputând fi depășit de către producător și nici de distribuitori sau farmacie. Din acest motiv medicamentele RX nu au suferit nicio modificare de preț datorată stării de urgență, prețul la care face referire Decretul fiind o valoare constantă, iar intervenția autorităților asupra acestor prețuri ar fi un demers care nu este justificat. Mai mult, un număr semnificativ de medicamente au fost retrase de către producător de la comercializarea pe teritoriul României din rațiuni economice (numărul de medicamente retrase până acum depășind 3.000 din care aproximativ 700 numai în ultimii trei ani). O scădere suplimentară a prețului acestor medicamente care se găsesc din ce în ce mai greu sau lipsesc de pe piața din România (un exemplu foarte sonor fiind produsul Euthyrox), va duce ca aceste medicamente care se adresează în general bolilor cronice, să fie retrase de pe piața internă”, se arată în scrisoare.

Prețurile la măști și mănuși pleacă de la producători

În ceea ce privește medicamentele care pot fi vândute fătă rețetă, aici prețul se stabilește liber, în condițiile concurenței de piață, dar farmaciștii consideră că proiectul de lege nu este necesar întrucât există acte normative în vigoare care permit autorităților abilitate să verifice și să sancționeze abuzurile. Totodată, aceștia avertizează că impunerea unui plafon de adaos pe tot lanțul de distribuție, fără a preciza modul în care va fi defalcat între distribuția angro și farmacii, va genera dezechilibre grave între cele două segmente, iar multe dintre farmacii vor fi în pericol de a fi închise. „Cu privire la medicamentele OTC și dispozitivele medicale, propuse ce pot fi eliberate fără prescripție medicală în farmacii, considerăm că intervenția autorităților este de dorit în mod specific asupra acelor produse care au legătură cu starea de urgență, și anume medicamentele OTC incluse în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății, numărul 487/2020 respectiv dispozitivele medicale de protecție – măști, mănuși, etc precum și unele suplimente alimentare. De la aceste categorii de produse sunt și unele care au suferit modificări de preț în ultimele săptămâni ajungând să coste și de 10 ori mai multe decât anterior (de exemplu măștile de protecție) sau de două, trei ori mai mult (ex. medicamentele cu Paracetamol). Subliniez faptul că aceste scumpiri nu se datorează farmaciilor comunitare, acestea practicând aceleași adaosuri ca și anterior. Cu toate acestea, în mod nemeritat, colegii noștri sunt cei cărora li se aduc reproșuri pentru situația descrisă. Este necesară verificarea urgentă a motivelor pentru care prețurile au crescut la anumite produse. În situația în care aceste creșteri nu se datorează scumpirii materiei prime, ambalajelor sau a transportului sau atunci când aceste scumpiri sunt nejustificate față de majorările care stau la baza noului preț, trebuie intervenit printr-un act normativ sau prin soluții legislativ deja existente pentru a împiedica astfel de majorări și împotriva celor care le introduc. Considerăm că proiectul de lege în discuție nu este necesar întrucât există acte normative în vigoare în acest moment care permite autorităților abilitate să facă verificări și să sancționeze abuzurile practicate de către comercianți care în mod nelegal au mărit prețurile”, transmit farmaciștii.

În continuare ei vorbesc despre pericolul creat de impunerea unui plafon de adaos pe tot lanțul de distribuție fără a preciza modul în care acesta va fi defalcat între distribuția angro și respectiv farmacii, situație care va genera dezechilibre grave între cele două segmente în defavoarea farmaciilor.

„Preturile nu au crescut de la farmacii, prețurile au crescut de la producători și degeaba plafonează în farmacii. Trebuie văzut la începutul lanțului de distribuție, nu la final. Dacă legea intră în vigoare, multe dintre mici se vor închide, pentru că nu vor mai avea din ce să-și plătească cheltuielile. Totodată, există riscul ca pacienții să nu mai găsească tratament pentru bolile cronice” este și reacția Feliciei Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu.

Citește în întregime Scrisoarea Colegiului Farmaciștilor din România.

Foto arhivă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Soimarul

Acum 4 ani

Oricum aveti profituri uriase. Nu mai plangeti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus