Sâmbătă,
31.07.2021
Partial Noros
Acum
18°C

PSD, USR, UDMR, PMP Pro România și ALDE susțin suspendarea plății utilităților. PNL se opune

PSD, USR, UDMR, PMP Pro România și ALDE susțin suspendarea plății utilităților. PNL se opune

Liberalii au amenințat celelalte partide parlamentare că dacă vor vota un proiect de lege prin care se suspendă plata utilităților pentru persoanele fizice, vor contesta legea la Curtea Constituțională.

Proiectul de lege este depus de PSD, PRO România și ALDE și prevede acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice. Se propune amânarea plății CAS pentru angajatori pe o perioadă de 3 luni și posibilitatea ca persoanele fizice să poată cere amânarea de la plată a serviciilor de utilități (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV). Camera Deputaţilor a început dezbaterea în şedinţă online.

În timpul dezbaterilor USR a anunțat că susține proiectul de lege. Camera Deputaților este forul decizional și după ce va fi adoptată inițiativa legislativă merge la promulgare. PSD a inițiat acest proiect de lege la care ulterior s-a alăturat și USR, PRO România și PMP. "Inițiativa este de salutat și merge în direcția în care merg și alte state. Amânarea la plată a CAS pentru companiile afectate este un lucru foarte bun. Ar fi trebuit pentru toata povara fiscală, dar este un lucru bun", susține deputatul USR Ovidiu Nasui, cita de Hotnews.ro.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că partidul său va ataca la CCR suspendarea plății la utilități. "Reamintesc că peste 95% din măsuri au fost luate deja de guvern, iar majoritatea toxică a PSD și sateliții lor intra pe logica dublei reglementări, tocmai pentru a bloca guvernul să lucreze în plină epidemie de coronavirus. Se încalcă flagrant legea responsabilității fiscal-bugetare, ce obligă inițiatorii să precizeze impactul bugetar și sursa de finanțare”, se arată într-un comunicat al liderului deputaților PNL, Florin Roman

Ce prevede proiectul:

Art. 1. – (1) La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână virarea contribuţiilor de asigurări sociale calculate și retinute de angajator aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020. (Autor: grupul parlamentar al PSD, PRO ROMANIA, USR, UDMR)

La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, virarea contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilităţii instituite la alin.(1), în proporţie de 50% din volumul total scadent.

(3) Facilităţile prevăzute la alin.(1) și (2) se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi. (Autor: grupul parlamentar al PSD)

Art. 2. La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 2201 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020 (Autor: grupul parlamentar al PSD, UDMR)

La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. (Autor: grupul parlamentar al PSD)

Amendamente propuse de USR la dezbaterea generală:

Alin 4 se modifică astfel pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate prevazute la aliniatul 1 Ministerul Finanțelor pune la dispoziția furnizorilor de utilități din Trezoreria statului credite de trezorerie cu dobândă 0 pentru o perioadă de până la 12 luni

alin 5 la expirarea perioadei prevazute la aliniatul 1 furnizorii de utilități își plătesc sumele scadente eșalonat pe perioada menționată la aliniatul 2 pe măsura încasării contravalorii facturilor de la beneficiarii menționați la aliniatul 1

Proiectul de lege face parte din seria inițiativelor legislative depuse de PSD să adoptate în regim de urgență la Senat la începutul săptămânii. Ședința Senatului s-a desfășurat online și durat cinci ore până când senatorii au adoptat toată ordinea de zi. PSD își dorește ca până la sfârșitul săptămânii să adopte proiectele de lege și în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Inspectorul Javert

Acum 1 an

Orce proiect de lege populist este la mare căutare în aceste vremuri .Stau şi mă gândesc cum ar fi dacă patronii nu şi-ar mai plăti angajații,guvernul pensionarii ,bugetarii , medicii ,parlamentarii ...
Raspunde

zzz

Acum 1 an

multumim patidului infractorilor care tocmai au dat foc bugetului tarii, de parca nu era destul cu maritul pensiile din septembrie. niste javre
Raspunde

Toma

Acum 1 an

Marirea pensiilor din septembrie?Cine crede asta este,fie un naiv si optimist incorigibil, fie un idiot sadea!Si fara aceasta pandemie cu stare de urgenta acest fapt era IREALIZABIL!Ati vazut,cred,ca doar pentru marirea salariilor lor si a votantilor lor s-au produs bulversari uriase,preturile au luat-o razna iar maririle le suportam noi!Unde ati vazut in lume marirea cu 40% a veniturilor unui segment de aproape 50% a populatiei unei tari?Promisiunea a fost o mare cacialma a PSD-ului!
Raspunde

Costi

Acum 1 an

Daca nu se mai plătesc, următorul pas va fi falimentul furnizorilor și sistarea utilităților. Bun venit in epoca de piatra dragi comuniști.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Traian

Acum 1 an

In sfârșit o idee bună de când a apărut această epidemie,restul numai praf in ochi!
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 1 an

Domnu' Trăian ,să înțeleg din comentariul dvs.. faptul că dacă PNL -ul ține zeci de mii sau sute de mii de bugetarI care sunt plătiți integral deși ei stau acasă şi nu fac nimica , este o mare prostie ? Dacă da , atunci eu pot spune că suntem ,, gând la gând cu bucurie !!!"
Raspunde

S

Acum 1 an

Adica îți scad veniturile și numai cu 15,1% și nu mai plătești apa și curentul? Populism.
Raspunde

S

Acum 1 an

Dar de văzut cum măcar usr e mai cu picioarele pe pământ spre deosebire de ceilalți care au introdus legea. Deși și acolo trebuia mai nuanțat accesul la creditele alea. Iar scutirile ar trebui sa fie în primul rand pentru noii șomeri și pt venituri pana la o anumita limita, nu pentru oricine. Cine poate plăti și cheltui bani trebuie încurajat sa o facă (pe orice fel de produse și servicii disponibile) , altfel o sa ne adâncim tot mai mult în groapa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus