Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
5°C

Spitalul județean, împărțit în două în fața valului de infecții. ”Ne gândim că această perioadă va fi una lungă. De cel puțin două luni”

Spitalul județean, împărțit în două în fața valului de infecții. ”Ne gândim că această perioadă va fi una lungă. De cel puțin două luni”

De sâmbătă până duminică, numărul de cazuri de sibieni confirmați a fi infectați cu noul coronavirus s-a dublat. Acesta este contextul în care aproximativ 530 de paturi, dintre care 36 de ATI, sunt pregătite la Spitalul județean Sibiu pentru bolnavii cu SARS-CoV-2. Cornel Benchea, managerul instituției, și Florin Grosu, directorul medical, au vorbit despre pregătiri, dotări, lipsuri, dar și despre starea de spirit a personalului medical.

În acest moment, Spitalul județean Sibiu este împărțit în două: zona roșie și, respectiv, cea verde. Zona roșie este cea alocată tratării pacienților infectați cu noul coronavirus. ”Suntem pregătiți și pentru nașterile pe care le vor face, eventual, femeile infectate cu noul coronavirus. Avem dedicate sectoare în cadrul compartimentului Chirurgie, iar secția Neonatologie este pregătită pentru primirea și tratarea nou-născuților. Practic, am acoperit toate sferele de activitate, astfel încât spitalul județean să se descurce cu situațiile care se pot ivi”, a dat asigurări dr. Florin Grosu, directorul medical al celei mai importante instituții medicale din județ, în fața aleșilor județeni reuniți în ședință extraordinară on-line.

Secții mutate la alte spitale

”Zona roșie” este delimitată cu garduri de cea verde, între cele două zone legătura fiind asigurată doar de anumite persoane, brancardieri, care fie transportă medicamente, fie sânge, alte contacte fiind interzise. ”Zona roșie” include spațiile folosite de numeroase secții, care au fost mutate la celelalte spitale din Sibiu, Cisnădie și din Mediaș. Despre aceste schimbări a vorbit Cornel Benchea, managerul Spitalului. ”Am alocat pentru zona roșie, de la Urgență, Chirurgie I și II, Ortopedie, Neurochirurgie și toată clădirea medicală, cu Oncologia și Gastroenterologia I și II, Infecțioasele, Nefrologia, Oftamologia și Dermatologia. Am mutat din acestea clădiri toate «chirurgiile», care sunt preluate de Spitalul Militar. Secțiile Medicală I și II, Gastroenterologia, Endocrinologia și Diabetul sunt mutate la Spitalul CFR, Infecțioasele – la Spitalul Mediaș, iar Nefrologia la Spitalul din Cisnădie”, a descris Benchea.

Cornel Benchea, managerul Spitalului județean Sibiu Cornel Benchea, managerul Spitalului județean Sibiu

”Este interdicție de a se trece dintr-o parte în alta, întrucât nu dorim să ajungă nici asistente, nici infirmiere nici nimic altceva din zona roșie în zona verde”, Cornel Benchea, managerul Spitalului județean Sibiu
Secția Oncologie, ai cărei pacienți au riscuri multiple în cazul infectării cu SARS-CoV-2, a fost mutată în clădirea ORL, care de acum face parte din ”zona verde” a Spitalului Județean. ”Secția de Hematologie, care, la rândul ei, are pacienți extrem de sensibili, a fost mutată în clădirea Maternității, care rămâne clădire ”verde”. Deci, tot ceea ce înseamnă Maternitate, Cardiologie, Neurologie, Radiologie sunt în ”zona verde”. Acolo a fost dusă și Hematologia în locul Diabetului și Endocrinologiei și astfel sunt pacienți care nu vor ajunge să intre în contact cu pacienții din zona roșie”, a mai descris Benchea modul de gestionare a fluxurilor de pacienți în această perioadă de pandemie. În Policlinică a mai rămas deschisă Oncologia și Centrul de transfuzii, mutat tot acolo.

Aproximativ 530 de paturi pentru bolnavii cu SARS-CoV-2

Pentru bolnavii infectați cu noul coronavirus, în acest moment sunt pregătite circa 100 de paturi, a mai anunțat Cornel Benchea, în fața aleșilor județeni: aproape 50 sunt în secția de Boli Infecțioase, care a fost extinsă acum câteva luni și la subsol, iar restul sunt în secțiile eliberate de acum de Oftamologie și Dermatologie. ”În cazul în care se va ajunge la un număr mai mare de bolnavi, dispunem, practic, de 500 de paturi în tot acest pavilion destinat secțiilor Medicală și tuturor chirurgiilor. Din aceste paturi, aproximativ 400 sunt dotate cu oxigen și aer comprimat. Pentru Covid-19, avem dedicat în acest moment un etaj la ATI, cu 12 paturi. În cazul în care vor fi insuficiente urmează să ne extindem și la celălalt etaj, deci să avem 24 de paturi, dotate cu ventilatoare. Vom extinde capacitatea cu încă opt paturi pe culoarul dintre ATI și blocul operator. Deci vom avea 36 de paturi ATI dotate cu toată aparatura necesară”, mai arată Cornel Benchea. Cele opt paturi ATI amintite a suplini capacitatea nu sunt, deocamdată, aduse în Spital. Cu o valoare de aproape trei milioane de lei, acestea au fost comandate, dar ”destul de greu este accesul la ventilatoare și paturi ATI”.

Ture de câte o săptămână. Și izolare, tot atâta

Protecția personalului medical este una din prioritățile pe care a insistat dr. Florin Grosu, directorul medical al Spitalului. Cu un personal medical infectat, Spitalul se închide, a atras atenția medicul sibian. ”Nu doar medicii sunt importanți. Pentru îngrijiri sunt mai importanți asistenții medicali, iar pentru dezinfecție sunt mai importante infirmierele, iar pentru a transporta lucruri – brancardierii”, a arătat Florin Grosu.

La fel ca și spațiile Spitalului, și personalul medical a fost împărțit în două, aferent celor două zone, cea roșie și cea verde. Fiecare astfel de grupe mari de personal medical a mai fost împărțit încă o dată în două, pentru a feri eventualele infecții. Iar pentru personalul medical din zona roșie se încearcă izolarea la ieșirea din tura de câte o săptămână. ”Fiecare tură lucrează timp de câte o săptămână și acoperă toată activitatea, inclusiv serviciul de gardă, în timp ce celălalt grup stă acasă. După o săptămână, se face schimbul: cei care stau acasă vin la serviciu, iar cei de la serviciu merg acasă”, descrie dr. Grosu.

El explică și decizia de a se alege un interval de câte șapte zile. ”Între foarte mulți dintre colegii mei există teama că se pot infecta în spital și se pot duce acasă să își îmbolnăvească familiile. O prietenă de-a mea, din Strasbourg, mi-a spus că toți medicii de acolo au fost infectați. Și, pentru a le proteja familiile, am hotărât să îi păstrăm pe angajați și în Secția de fizioterapie II, care are 30 de paturi. Ulterior au fost mai multe solicitări și doamna președintă a Consiliului Județean ne-a ajutat să le identificăm o parte din cazările necesare. Am ales intervalul de șapte zile, deoarece termenul mediu de contaminare este de cinci sau șase zile, după aceea putem ști dacă unul dintre colegii noștri este bolnav sau nu cât timp este fie la serviciu, fie în izolare. Sistemul în care sunt cazați este de genul carantină. Este foarte important pentru moralul lor să aibă siguranța că nu se duc să își îmbolnăvească părinții și copiii. Și ar trebui ca toată societatea din Sibiu să înțeleagă acest lucru și să participe efectiv, deoarece fără ei nu vom putea lucra deloc. Ne gândim că această perioadă va fi una lungă. De cel puțin două luni”, a mai arătat directorul medical al Spitalului clinic județean Sibiu.

Dr. Florin Grosu, directorul medical al Spitalului județean Sibiu Dr. Florin Grosu, directorul medical al Spitalului județean Sibiu

Lipsesc: măști de înaltă protecție, combinezoane, Kaletra

”Din fericire, vă putem spune că stăm bine față de alte spitale din țară, din ce vedem că apare în mass-media. Dar rămâne foarte mare presiunea pe echipamente de protecție, în special măștile speciale pentru Covid-19 și combinezoane”, a descris Cornel Benchea, managerul Spitalului, situația dotărilor. În ceea ce privește medicamentele, în cazul unora necesarul a mai fost completat, dar există și zone descoperite. ”De exemplu, în cazul medicamentului Plaquienil, de la 1.000 de comprimate am ajuns la 13.000 de comprimate în câteva zile, deci stăm bine. Dar la Kaletra (medicament folosit și în cazul noului coronavirus – n.r.) există o lipsă la nivel mondial”.

În ceea ce privește măștile cu înaltă protecție, speranțele managerului se îndreaptă către producția societății Coramed, din Cisnădie.”Așteptăm acreditarea celor de la Coramed pentru fabricarea de măști FFP2. Dacă avem șansa aceasta, am avea producătorul la noi acasă și nu ar mai fi o problemă cu măștile.

Demisiile: una sigură ”cu tobe”

”Despre starea de spirit a medicilor pot să spun că presiunea mediatică este foarte mare. Eu vin din serviciul de gardă și în sectoarele cele mai prinse, să le spun așa, adică Urgențele, Terapia intensivă și Bolile infecțioase, starea de spirit a oamenilor este bună. Oamenii sunt liniștiți, lucrează liniștit, chiar dacă presiunea care se pune asupra lor este mare. Avem probleme în special în celelalte sectoare care nu sunt afectate în mod direct de infecția cu noul virus corona. Aceste probleme sunt legate mai ales la nivelul personalului auxiliar. Avem probleme cu infirmierele care sunt speriate, ne-ar mai trebui brancardieri și infirmiere care să ne ajute cu dezinfecția. Am angajat tot ceea ce am putut, dar am mai avea nevoie”, descrie Florin Grosu.

În ceea ce privește demisiile din rândul medicilor, dr. Florin Grosu spune că sunt foarte puține. ”În cazul personalului superior medical, sunt excepționale cazurile care au solicitat, din păcate, să plece. Sunt foarte-foarte puțini și nu am avut niciun caz la sectoarele care sunt cele mai importante, respectiv Bolile Infecțioase, Urgențele și Terapia intensivă”, a afirmat directorul medical.

Deocamdată, singura demisie anunțată ”cu surle și trâmbițe” este cea a dr. Valeria Văleanu, șefa Secției Oncologie. Informațiile Turnul Sfatului arată că demisia acesteia a fost generată de faptul că a făcut presiuni să fie acceptată angajarea unui medic în secția pe care o conducea, dar angajarea să fie făcută fără concurs. Fapt în afara regulilor, având în vedere că Oncologia nu făcea parte din categoria zonelor ”roșii”. Totodată, între cazurile de asistente demisionare, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, se găsesc câteva persoane ”care oricum nu făceau nimic”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

sharky

Acum 2 ani

Suna bine... sa speram ca asa este si in realitate nu doar la nivel de declaratii
Raspunde

Valeanu Valeria

Acum 2 ani

În temeiul prevederilor art. 93 alin. (1), ale art. 100 din Constituția României, republicată și ale art. 3 și art. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare, Președintele României decretează: Capitolul III - Domeniul sănătății Art. 16 - În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și alte categorii de personal contractual necesare. Oare e permis in tara asta sa inclaci o ordonanta de urgenta??? Se pare ca da! Spitalul e guvernat de legea bunului plac! Deci minciuni si interprtari rau intentionate! Sectia Oncologie se confrunta cu lipsa de medici! Nu am cerut medic de amorul artei ci pt ca e nevoie reala!
Raspunde

peneleu

Acum 2 ani

puteti scrie si fara dictare de la Grosu si Benchea... Fraza finala e apoteotica: " între cazurile de asistente demisionare, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, se găsesc câteva persoane ”care oricum nu făceau nimic”." mama ei de presa de partid, macar putin efort la limbajul de lemn
Raspunde

Diatri

Acum 2 ani

ptr cadre medicale, isu, politisti: nu folositi masti cu valva. daca sunteti asimptomatici nu faceti decat sa imprastiati virusii !!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

“ contaminați asimptomatici “
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

https://m.mediafax.ro/politic/adrian-onciu-guvernul-orban-a-hotarat-urmeaza-o-perioada-de-sacrificii-uriase-pentru-toata-lumea-cu-exceptia-bugetarilor-19051240 un articol f bun si ideal sa fie citit de toti bugetarii...
Raspunde

Maria N.

Acum 2 ani

Ii dau dreptate 100% d-nei dr. Valeanu, adevarul este ca acest spital a avut în ultima perioadă numai conduceri puse pe criterii politice, fără competente manageriale! Ferească Dumnezeu să avem multe cazuri grave în Sibiu ca spitalul județean este departe de a fi un spital, atât prin aceasta conducere politică cat si prin lipsa unor conditii adecvate pentru actul medical! Practic in afara de mici exceptii tot este o improvizație!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus