Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
24°C

Ciobanii sibieni se contrazic. E criză sau nu?

Ciobanii sibieni se contrazic. E criză sau nu?

Situație dificilă în oieritul românesc! Mulți ciobani sunt pe cale să rămână fără hrană la animale, după ce o mare fabrică de furaje din România și-a redus activitatea din cauza lipsei de materii prime. Seceta din această primăvară i-a determinat pe crescătorii de ovine să-și regândească stocurile de mâncare pentru animale, în contextul în care iarba încă nu a răsărit. Aceste informații circulă în presa dedicată crescătorilor de animale, însă în Sibiu, informațiile sunt contradictorii.

”Să dea Dumnezeu să plouă sau să mai ieftinească furajele, altfel e jale”

Pe de-o parte sunt ciobani care susțin în întregime aceste informații, dar alții, la maxim 50 de kilometri spun că nu se poate vorbi de secetă în județ. ”Nu mai sunt cereale pe piață și care mai sunt s-au și scumpit. Eu personal, am mai avut semănat și mai am ce le da, dar colegii care au cumpărat zic că s-a scumpit porumbul la 80, 90 de bani kilogramul. Anul trecut era 70 de bani. 20 de bani e foarte mult. E foarte mult pentru că nu mai e putere de cumpărare. Mieii au scăzut, 10 lei, nouă lei, a plecat de la 14 lei și a scăzut la 10 lei. După Paști o să scadă mai tare. Cumpărare nu mai este. Nu-i a bună”, spune Vasile Bratu, președintele Asociațiaei crescătorilor de ovine și caprine Mărginimea Rășinari. Ciobanul spune că nu mai e apă în sol, iar oile nu pot fi scoase la pășune pentru că nu a încolțit iarba. ”Da, se simte și secetă. A fost frig, nu a nins. Am dat să semăn porumbul  și pământul e uscat, iese praf. Bălți trebuiau să fie la ora asta. Nu dă iarba. Cine dădea porumb în perioada asta? La 1 Aprilie cine mai dădea porumb la animale? Să dea Dumnezeu să plouă sau să mai ieftinească furajele, altfel e jale. Să încurajeze oamenii să pună lucernă, furaje în pământ. Anul trecut în vremea asta nu mai dădeam porumb, aveam apă la animale, nu mai căram cu cisterna. Acum încarc cisterna cu apă să le dau la animale”, spune Vasile Bratu.

”Deja turmele sunt afară, dacă ieșiți din Sibiu, veți vedea oi pe fiecare deal”

Marius Badea este președintele Asociației Crescătorilor de Animale Avrig, iar din punctul său de vedere situația nu e atât de neagră. ”Rezerva din sol nu e cea ideală nici aici, dar ultima zăpadă ne-a ajutat foarte mult, nu sunt semne. Acum, nu cred că există problema asta în județul Sibiu, dar va trebui să plouă. Dacă nu plouă, apa se epuizează. Deja turmele sunt afară, dacă ieșiți din Sibiu, veți vedea oi pe fiecare deal. Nu au ieșit cele care sunt cu miei. Oile sunt afară, plus că țurcana noastră tradițională, este un animal care umblă, caută iarbă. E un animal extraordinar și tradiția de la Sibiu trebuie păstrată. Medicii veterinari le și pregătesc înainte de pășune sunt o grămadă de chestiuni care se fac. Cu seceta deocamdată nu sunt probleme”, spune fermierul.

”Seceta e mai mare decât pandemia asta”

Nicu Crăciun, președintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Miorița, din județul Neamț, spune că împreună cu colegii săi din Federația Națională a Crescătorilor de Ovine Romovis Sibiu au dat comandă de 3.000 de tone de furaje pentru miei, însă au fost înștiințați de către directorul fabricii că nu vor mai primi furajele comandate întrucât fabrica și-a redus activitatea din lipsă de materie primă. ”Seceta e mai mare decât pandemia asta. Noi în Moldova suntem pregătiți să ieșim cu oile pe pășune undeva de Sfântul Gheorghe, dar anul acesta deja suntem în 3 aprilie și dealurile sunt uscate. Acum trebuia să fie iarba de 3-4 centimetri. De 30 de ani de când am ferma de oi nu am prins așa ceva, să nu fie iarbă în aprilie. Mai avem furaje să ne descurcăm până de Sfântul Gheorghe, după aia nu știu ce o să facem”, a declarat oierul Nicu Crăciun, citat de Agrointel.

”Cei care spun că nu au avut probleme cu pășunea, înseamnă că au avut grijă de ea”

Ing. Ionuț Diaconeasa, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian spune că în Sibiu nu se poate vorbi încă de secetă. ”Seceta afectează în general cultura mare. Fermierii care au în expoatație suprafețe mari de cereale și păioase, ei sunt afectați cel mai mult de secetă”. Legat de pășunat, Diaconeasa susține că acestea trebuie pregătite, pentru a le avea disponibile pentru animale, primăvara. ”Acum, la partea de pajiști și pășini, depinde foarte mult de ce tratamente au făcut la pășuni, de cum le-au întreținut. Fiecare cum le-a întreținut, așa le au acum. Partea cu seceta , într-adevăr e o problemă majoră, dar în partea de sud a țării, mai mult acolo. Cei care spun că nu au avut probleme cu pășunea, înseamnă că au avut grijă de ea, ceilalți țin oile în saivan”, a explicat Ionuț Diaconeasa.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

MM

Acum 2 ani

No, bine...ciobanii sibien se contrazic de cand îi lumea !
Raspunde

Cristian

Acum 2 ani

Deci sa intelegem. Nu e porumb ca va fii seceta nu ca exista la acelasi pret. Nu e iarba ca nu va ploua nu ca exista acum dupa ultimile ninsori. Mieii sunt ieftini si numai putem jongla cu pretul ... Subventia nu mai e ca e deja consumata sau antamata pt.case,fala si BMW-uri... Vaporul cu mioare nu mai pleaca supraincarcat ca s-au prins astia si s-a scufundat lacomul ala de harap..vamesii au inceput sa cante... Ahaaa....greu cu ciobania,la tatzi ni-i greu...
Raspunde

Grigore MANEAi

Acum 2 ani

Domnule cu nume de comuna din imediata apropiere a municipiului SIBIU te informez ca printre ciobani circula urmatoarea expresie-sfat NU TE BAGA LA OI CAND PLOUA CA TE FLOTAI TOT!.Asa stand lucrurile dumneata intelege ce te duce capul. Sa auzim numai de bine sau cum zic ciobanii :DA DOAMNE BINE SI LA VARA CALD!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus