Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

Soluție de primar sibian pentru criza economică la bugetari: ”eu reduc fondul de salarii cu 25%. Punct! Ce tot atâtea alte calcule”?

Soluție de primar sibian pentru criza economică la bugetari: ”eu reduc fondul de salarii cu 25%. Punct! Ce tot atâtea alte calcule”?

Varianta trimiterii în șomaj tehnic a câte unei jumătăți din angajați pe câte o jumătate de lună, propusă de Guvern pentru bugetari, este ineficientă pentru primării, consideră Cristin Magheru, primarul comunei Cîrța. El spune că există o variantă mult mai simplă, pe care tocmai o aplică: impunerea unui procent pentru reducerea fondului de salarii din primării.

”Eu am patru funcționari, trei angajați personal-contractual și doi aleși (primarul și viceprimarul – n.r.). Premierul ne cere acum să facem calcule, să dăm șomaj tehnic, calcule interminabile. Păi, eu cum să îi dau jumătate de lună liber contabilei, când o să am cu siguranță nevoie de ea și în acea perioadă? Da, cei care au și contabil-șef și subalterni și așa mai departe, ar putea să trimită acasă câte 15 zile jumătate din oameni. Dar, la noi, alta e abordarea. Eu nu vreau să îi trimit acasă, le-am spus tuturor funcționarilor că vor avea 2.500 de lei, net, în mână, lunar. În acești bani sunt incluse și bonurile de masă, în valoare de 345 de lei pe lună. Urmează ședința de Consiliu local, în care voi propune această reducere. Există cadrul legislativ, doar trebuie să modificăm indicelui de salarizare. Consiliul local, dacă nu este de acord, nu are decât să plătească el. Dar dacă ar fi și Ordonanță de Guvern, ar mai comenta cineva? Să se pună restricție pe fondul de salarii, pentru reducerea cu cât e nevoie”, spune Cristin Magheru, primar al comunei Cîrța de 20 de ani. Plafonarea salariilor la 2.500 de lei, net, în cadrul administrației locale a comunei Cîrța ar însemna o reducere a fondului de salarii cu 25%.

”O ordonanță foarte, foarte simplă”

În loc ca administrația centrală să lucreze la tot felul de formule și scenarii complexe, primarul Cristin Magheru așteaptă altceva: o estimare a impactul crizei economice asupra bugetului și stabilirea unui procent clar pentru reducerea fondului de salarii. ”Cel mai simplu pentru țara asta, ca să ieșim din situația asta deloc favorabilă, ar fi ca domnul premier și domnul președinte să zică așa: «care va fi impactul nimicitor asupra economiei? Scăderi de 20%? De 25%? Bun, 25%!» Iar premierul să ceară tuturor primarilor, prin urmare, să reducă fondurile de salarii cu 25%. Nu mă interesează câți angajați, ce pile, ce mișmașuri. La atât reduci cheltuielile și pa, la revedere. Primarii care vor să țină 100 de angajați, să îi țină pe salariul minim pe economie dacă numai așa se vor încadra în plafonul de salarii. E o situație care poate fi rezolvată printr-o ordonanță de guvern foarte, foarte simplă”, mai spune primarul.

Exemplul de la Dumbrăveni: n-au vrut consilierii

O plafonare a salariilor a încercat să promoveze și primarul din Dumbrăveni, Emil Dârloșan. ”Eu aș fi dorit să îngheț salariile la toți angajații din Primărie la nivelul lunii decembrie 2019 (la nivelul de dinainte de majorarea salariului minim de economie, în funcție de care se indexează și salariile din administrație – n.r.). Nu știm ce ne rezervă viitorul, iar eu consider că salariile din administrație sunt destul de bune. Cu angajații am purtat discuții, le-am dat voucherele de vacanță și am stabilit să înghețăm salariile la nivelul lunii decembrie, deoarece suntem într-o situație cu totul și cu totul deosebită. În funcție de cum decurg lucrurile, urma să mai discutăm de salarii în viitor. Dar, consilierii locali nu au fost de acord”, arată primarul orașului Dumbrăveni. Motivarea consilierilor locali în respingerea acestei propuneri a fost că ”înghețarea salariilor” ar fi fost ilegală, din moment ce acestea ar fi trebuie indexate conform creșterii salariului minim pe economie încă de la începutul acestui an.

După ședința Consiliului local Dumbrăveni din ultima zi a lunii martie 2020, în care a fost respinsă această propunere, primarul a revenit cu un nou proiect, în cadrul unei ședințe extraordinare de la începutul lunii aprilie, în care a propus – la fel – înghețarea salariilor la nivelul lunii decembrie, cu câteva excepții, printre care și angajații SMURD. ”Diferența salarială între cei de la SMURD și cei din alte servicii este destul de mare, iar ei sunt acum în prima linie. Bineînțeles, cei din Consiliul local nu au fost de acord nici cu asta și asta e. Noi ne-am bugetat salarii, dar nu mai știm ce încasăm. Decât să le fi făcut mai mari, fără să le putem plăti, mai bine le țineam la nivelul la care au fost”, mai arată primarul Emil Dârloșan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Tudor

Acum 2 ani

Om hotărât. De asta arata Cârta așa de bine. Alte primarii de comune au mai mulți angajați cu salarii mai mari, și realizări/ investitii mult mai puține. Sa nu vb. de ce e la Sibiu, că ne întrebam de unde au salariile astea (tocmai mărite) in instituțiile publice. Răspunsul ar putea fi, din lipsa investițiilor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

George

Acum 2 ani

Un primar fantastic!!! Logica de fier.... beton. Ar fi foarte frumos daca ar pleca acasa toti angajații si ar ramane el sa se ocupe de tot pentru 2500 de lei cu bonuri cu tot!
Raspunde

Parerea mea

Acum 2 ani

Adevarul este urmatorul:bugetarii se targuiesc pe bani publici,pe care si i-au acordat cu mare lejeritate si in mod sigur NEJUSTIFICAT!Auzi colo;2500 lei net in mana redus cu 25%!Voi stiti cati pensionari (ingineri,profesori,medici,maistri,contabili,muncitori) care au muncit o viata nici nu pot gandi la o asemenea suma?Voi ati fost o masa electorala pentru PSD iar banii pe care-i luati sunt de la bunicii si parintii vostri! PS-L-as intreba pe domnul Magheru cati din fostii sai colegii de la Marsa isi castiga astfel salariile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 2 ani

"primarul comunei Cîrța" ... ce sa mai atata ? Acolo primarii sunt alesi pe cate oi au in ograda .
Raspunde

Adrian Miclaus

Acum 2 ani

O solutie pe cat de simpla, pe atat de eficienta! Felicitari domului Primar! La fel se poate adopta solutia si la toate ministerele si la orice ordonator de credit.
Raspunde

Muc the little, reloaded

Acum 2 ani

Money rules everything around me! E un vers dintr-un cântecel .... Asadar, nimic nou sub soare...
Raspunde

rafila

Acum 2 ani

oare a citit cineva al 27-lea amendament la constitutia statelor unite?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus