Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Efectele pandemiei asupra pieței imobiliare din Sibiu

Efectele pandemiei asupra pieței imobiliare din Sibiu

Ca majoritatea sectoarelor economiei, piața imobiliară se resimte din cauza izolării sociale, însă efectele nu sunt iremediabile.

Cele mai noi date din piața sibiană, colectate de portalul Analizeimobiliare.ro, arată o scădere a numărului de cumpărători în luna martie de 45% față de luna februarie 2020 și de 44% în comparație cu aceeași lună martie a anului 2019.

1

Scăderea s-a accentuat și în primele zile din luna aprilie, ajungând la minus 70 de procente față de anul anterior.

2

Declinul pieței se reflectă și în încrederea dezvoltatorilor imobiliari, aceștia renunțând în mare măsură să-și mai promoveze proprietățile, în așteptarea unui reviriment. Astfel, numărul apartamentelor și al caselor scoase la vânzare de particulari în municipiul Sibiu a scăzut în martie 2020 cu 3% față de luna anterioară și cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ulterior, în săptămâna 30 martie – 5 aprilie scăderea a ajuns la minus 37% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019.

3

Lucrurile devin și mai interesante când vine vorba despre prețuri. Deși a scăzut clar numărul tranzacțiilor și al imobilelor scoase pe piață, prețurile se pare că au rămas neschimbare sau chiar au crescut ușor.

Datele Analizeimobiliare.ro arată că prețurile apartamentelor din Sibiu se situau, în medie, la 1000 de euro pe metrul pătrat util în luna martie, adică o creștere de 1,2% față de luna februarie și 15,9% față de aceeași perioadă a anului 2019.

4

Trendul ascendent a continuat și în prima săptămână a lunii aprilie, metrul pătrat util în municipiul Sibiu ajungând la 1010 euro.

5

Reporterul Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere și unui agent imobiliar din Sibiu.

”Vă pot spune că dezvoltatorii imobiliari importanți din Sibiu, printre care se numără și New Concept Living, își continuă munca pe șantiere într-un ritm normal, din dorința ca termenele stipulate în antecontractele semnate până în acest moment să fie respectate. Avem în lucru trei șantiere mari în trei zone diferite ale orașului: Industrial Est, zona de nord-est a Sibiului și intrarea în Cristian, unde va lua naștere cel mai mare proiect imobiliar din Sibiu. Toate acestea se vor desfășura conform planurilor inițiale și nu vom fi afectați de situația actuală”, a declarat Silviu Marin, director de vânzări în cadrul New Concept Living.

Cât privește scăderea tranzacțiilor, Silviu Marin crede că banii există în continuare în piața, clienții fiind reticenți din cauza condițiilor sociale.

”Din punct de vedere al numărului de tranzacții, piața a scăzut puțin și asta doar datorită faptului că trebuie să respectăm izolarea impusă de autorități. Opinia mea este că banii nu au dispărut din piață, iar dorința de achiziție pentru persoanele care aveau aceasta intenție înca există. Momentan însă această dorință este ușor înfrânată de teama de a interacționa cu cei din jur și  de a nu se supune riscului pandemiei actuale”, explică Silviu Marin.
Nu în ultimul rând, Silviu Marin vede și o parte bună în această criză pe care o traversăm.

”Orice criza aduce cu sine multe oportunități, iar clienții și investitorii curajoși cu siguranță vor fi atenți la acestea și le vor fructifica aceste oportunități la maximum. Situația actuală va schimba trendul în privința achizițiilor viitoare printre români. Izolarea la domiciliu impusă de autorități va determina mai mulț clienți să-și îndrepte atenția spre apartamentele mai spațioase, cu terase mai mari sau cu grădină. În privința caselor, cred că vom înregistra o cerere mai mare pentru casele cu spațiu verde în oraș, dar și în zonele limitrofe”, concluzionează directorul de vânzări al New Concept Living.

Silviu Marin Silviu Marin

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

31 comentarii

sibianul realist

Acum 3 ani

Nu-i plangem pe cei cu proprietati imobiliare. Nu pierd niciodata. Ca nu castiga cat ar vrea asta e cu totul altceva!
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 ani

Articol platit, manipulare grosolana la care eu zic ca nici cu 6 clase nu mai musca. Preturile erau umflate cu pompa la Sibiu si inainte de feb, acum cu ce se întâmplă vom asista in curand la o reducere masiva de preturi. De ce? e f simplu, mulți oameni in Romania dar si in judet si oraș isi vor pierde locurile de munca si din păcate definitiv, nu temporar. Multi din cei care nu isi vor pierde locul de munca vor avea salarii si venituri diminuate, nici la bugetari situatia care va urma de acum si in urmatorii 2-3 ani nu va fi roz. Multi nu isi vor mai putea plati ratele, bancile si executorii vor interveni. Economia stătea f rau oricum, de acum va sta si mai rau intr-o tara nepregătita pt criza, ca România. Eu estimez ca preturile la imobiliare, cel putin in zona de apartamente noi si vechi vor scadea cu 25-35% la case cu 15-20% si la terenuri cu 10%. (opinie personala, ramane sa vedem in acest an si la anu daca am dreptate sau greșesc). Însă eu doresc tuturor sanatate si sa treaca cu bine peste toate. Sărbători fericite!
Raspunde

Nemilosu

Acum 3 ani

Ce sa masori trenduri si indicatori pe o piata in care jucatorii n-au voie sa iasa din casa?? Asta se poate masura la 3-4 luni DUPA ce se iese din carantina. Dupa iesire, vor fi o gramada de tranzactii amanate sau arvunite. Iarasi nu are rost sa masurati ceva, ca nu are relevanta. Nu aia va fi piata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@@@

Acum 3 ani

Dar daca cei intorsi acasa din strainatate vor dori sa cumpere? Legea cererii si a ofertei. Cerere mare, preturi umflate. Ca de obicei la Sibiu!
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

in august sept pretul mediu va fi in Sibiu cam 500euroi m.p mai vedem
Raspunde

asz

Acum 3 ani

Agentul asta de vanzari face declaratii asa cum facea si Basescu inainte de criza din 2008 ("... ca Romania nu va fi afectata ...").
Raspunde

Lentzi

Acum 3 ani

Parerea specialistului in imobiliare e atat de utopica si total neadaptata situației actuale incat ai senzatia ca articolul a fost scris anul trecut. Baiatul viseaza cu ochii deschisi. Va fi o cadere imobiliara certa, iar preturile se vor adapta realitatilor economice viitoare. E prematur sa vedem situatia roz. Si Slava Domnului are de unde sa scada preturile! Articol statistic bun, previziunile insa irealiste.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Obs

Acum 3 ani

Prețurile nu sunt făcute după câți bani ai tu in buzunar, exista niște costuri și normal o marja de profit. Dacă nu ai bani sa cumperi, stai in chirie , prețuri mici nu veți mai vedea in imobiliare , oricâte frustrări veți acumula! Din păcate acum toți aveți timp liber și acces la internet , brusc ati devenit specialiști in economie și analiști imobiliari, in loc sa comentați aiurea pe aici, mai bine gândiți-va cum sa va cresteti veniturile!! Paste fericit tuturor!
Raspunde

Va mai trece multă apă pe Cibin...

Acum 3 ani

Multă vreme de acum încolo economia, în ansamblu ei, va suferii. Cine se mai gândește la schimbarea locuinței acum? Ce Bancă se angajează să mai crediteze acum?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

4fools

Acum 3 ani

Domnule analist, înainte de a avansa teorii si studii de piața , ar trebui sa va puneți la punct cu limba romană!!! “Va suferii”???? Și îți spun eu ca toate bancile creditează fără probleme, dacă ești solvabil, dacă toată viața ai stat pe forumuri sa comentezi aiurea și ai venit de 1500 lei/ lunar, vei sta in chirie la cămin de nefamiliști ... Sunteți penibili, apostolii apocalipsei imobiliare , care va bucurați se cada piața, dar ori uitați, ori habar nu aveți, arunci când scad prețurile construcțiilor , cresc chiriile, ori voi toți comentacii de aici sunteți chiriași :))) Grija cand cumpărați mielul, are dinti doar jos:)) Pa!!
Raspunde

Forseti

Acum 3 ani

Stefan ce inseamna reviliment?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

4fools

Acum 3 ani

Ăștia sunt adunătura de postaci șomeri de pe TS, analfabeți și veșnic frustrați ! Visează la apartamente cu 500 euro mp , dar nici așa nu ar avea bani sa le cumpere.
Raspunde

Jak

Acum 3 ani

Oameni buni in 2,3 luni nu se va mai gasi nimic datorita crizei dar si mai rau datorita secetei cat despre imobiliare vor fi scaderi foarte mari de preturi poate chiar prabusiri asa ca banii trebuiesc chibzuiti cu atentie
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

The economist

Acum 3 ani

WOW , so deep! In baza căror analize și informații ati ajuns la aceste concluzii , maestre? La ce universitate predați , va rog dacă mai aveți liber la cursuri , as vrea sa particip și eu! Sa stați flexat , sa prindeți prăbușirea pieței , poate așa nu veți mai fi nevoit sa dormiți in parc... V-a tâmpit statul in casa pe toți, dezlipiți-va dreq de Antena 3 și puneți mâna și munciți , nu va veni nicio apocalipsa , dimpotrivă , crizele crează oportunități și întăresc economiile, e un mod natural de selecție a pieței , cine se adaptează și inovează merge mai departe , inaptii falimenteaza!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

The economist

Acum 3 ani

Și apropos , formularea corecta e “ nu se va mai găsi nimic din cauza crizei “ nu datorită crizei ! Aici se vede educația aleasa pe care o aveți , domnule analist:)
Raspunde

Ileana

Acum 3 ani

Amatori.....vom vedea ce se va întâmpla și cât de "usor" crescute vor mai rămâne prețurile?! Lipsește fundația pentru ce se speră că urmează, banii vor avea o valoare mult mai apropiată de adevăr în acest domeniu. În plus......amatori !
Raspunde

Santa klaus

Acum 3 ani

Zeci de mii de angajați din Sibiu sunt in șomaj tehnic, alți șomaj definitiv, magazine închise , cine se mai gândește la imobiliare , plus noii de apartamente care erau goale în Sibiu ținute pentru investiții de diverse persoane , plus câteva mii de apartamente care erau pentru închiriat iar acum rămân goale cine mai sta in chirie cu șomaj tehnic sau veniturii reduse. Vor rămâne miiii de locuințe goale în Sibiu în următoarele lunii , lumea tine banii de mâncare care este din ce in ce mai scumpă. Urmează o criza alimentară .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

realistul

Acum 3 ani

Nu fi asa de prppstios! Multe apartamente sunt inchiriate de studenti. Chiar mii de angajati nu sunt in somaj, poate in somaj tehnic. Iar investitorii straini au toate motivele sa reia prodiuctia.
Raspunde

Imobiliare

Acum 3 ani

Bullshit, preturile o sa scadă. Deocamdată le țin sus scăzând oferta insa nu o sa le convină la infinit of că scade marja de profit și nu vor mai putea face investitii. Multi or să dispară pt ca au datorii mari pe termen lung și nu le vor mai putea plăti. Sa nu uitam că totul tine de cerere, cine cumpără acum ia teapa clar. În sfârșit a venit momentul adevărului că prea și-au luat-o in cap cu preturile.
Raspunde

realistul

Acum 3 ani

ASta cam asa e!
Raspunde

Vasile

Acum 3 ani

Am si eu o intrebare. Oare acest baiat, Silviu Marin ce vechime are pe piata imobiliara? Dar agentia asta New Concept Living de ce vechime are? Erau in domeniu in 2008-2009? Eu personal cred ca are experienta in imobiliare doar de 2-3 ani, perioada in care a vazut doar cresteri de preturi. De aceea nu isi poate imagina o scadere a pietei imobiliare.
Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

Am vazut ca pe luna martie ei zic ca sunt 1270 de cumparatori dar pe site-ul http://www.ancpi.ro/index.php/presa-3/statistici sunt in total 914 vanzari pe luna martie. Sunt curios de unde au aceste date ..
Raspunde

Stelian

Acum 3 ani

Baiatul asta ori nu are experienta, ori incearca sa tina preturile sus cu articole fanteziste pentru oameni mai "nepriceputi" sa zicem. "Orice criza aduce cu sine multe oportunități", asta e gogonata rau, e ca si cum ai numi penthouse o mansarda pe strada 9 Mai, partea dinspre Constitutiei. Apropos, in zona aia am vazut o casa vai de steaua ei pe care se cere 120.000 euro. Cu cat suntem mai visatori, cu atat mai dureros va fi impactul cu realitatea, iar articolele de mana a 3-a nu ajuta deloc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus