Vineri,
07.05.2021
Innorat
Acum
14°C

Directoarea spitalului închis de Covid-19: ”nu se poate concluziona că închiderea spitalului se datorează incompetenței”

Directoarea spitalului închis de Covid-19: ”nu se poate concluziona că închiderea spitalului se datorează incompetenței”

Din cei șase pacienți internați în Spitalul CF Sibiu, doi s-au infectat cu SARS-CoV-2. Până vineri, patru angajați ai spitalului erau confirmați pozitiv în urma testelor pentru Covid-19. Acum spitalul este închis pentru dezinfecție. Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, managerul spitalului, dr. Liliana Coldea, spune că decizia de închidere a fost luată pe baza protocoalelor în vigoare.

Săptămâna viitoare vor fi testați și restul angajaților din spitalul cu 67 de paturi, iar în funcție de aceste rezultate se va decide momentul în care se deschide spitalul. Tot săptămâna viitoare, managerul Spitalului CF, dr. Liliana Coldea, este așteptată să preia conducerea Spitalului clinic județean Sibiu, în urma promovării concursului organizat în acest sens și la care a fost singura care s-a înscris.

Reporter: Care a fost cauza care a dus la această decizie, de a fi închis spitalul (de exemplu și la Spitalul județean au fost descoperite infecții, dar nu s-a ajuns la o astfel de decizie)? Dr. Liliana Coldea: Decizia de a închide temporar Spitalul pentru dezinfecție terminală a fost comună DSP Sibiu și Spital General C.F. Sibiu conform procedurilor recomandate de medicii epidemiologi în cazul în care în Spitalul de sprijin este depistat un caz Covid 19 pozitiv. Spitalul General C.F. Sibiu este un spital de sprijin (adică nu tratează pacienți Covid 19 pozitivi), Spitalul Clinic Județean Sibiu este un spital de suport (adică tratează pacienți Covid 19 pozitivi).

Câte persoane au fost testate până acum din rândul angajaților și pacienților și care sunt rezultatele? Au fost testate nouă persoane din rândul personalului medical conform recomandărilor DSP Sibiu (cinci teste negative, patru teste pozitive – două asistente medicale și două infirmiere); doi pacienți Covid 19 pozitivi, ”contacții” pacienților la prima testare au fost negativi (trei testări negative).

Câți angajați ai Spitalului și câți pacienți sunt afectați de această decizie? Angajații nu sunt afectați de această decizie (lipsa de remunerare de exemplu) pentru că discutăm de 48 ore care se suprapun peste două zile libere.

Ce se întâmplă cu angajații în această perioadă și ce se întâmplă cu pacienții (în ce spitale sunt duși)? Cei patru pacienți pe care i-am avut internați au fost transferați în siguranță în ziua de 24 aprilie 2020 (vineri – n.r.) în alte unități spitalicești (trei pacienți au fost transferați la Spitalul Cisnădie și un pacient la Spitalul de Boli Pulmonare Sibiu). Așa cum am precizat mai sus, acțiunea de dezinfecție se desfășoară în două zile libere, în concluzie angajații spitalului își vor desfășura activitatea conform graficelor stabilite.

Lista acțiunilor de dezinfecție S-a început acțiunea de dezinfecție terminală a spitalului conform indicațiilor medicului epidemiolog efectuată de infirmierele angajate ale spitalului. În saloane, dezinfecția s-a efectuat astfel: • Pasul 1 – nebulizarea aerului cu soluția Nocolise utilizând aparatul Nocospray cu închiderea încăperii timp de 30 minute sau se va utilize lampa UV (timpul de acțiune este cel recomandat de producător). Ferestrele închise, nu trebuie să existe personae în încăpere • Pasul 2 – Incidin OxyFoamS – prin pulverizare, nediluat de la distanţa de 30 cm, se şterg suprafetele cu ajutorul unui şerveţel de hârtie, se lasă să se usuce, timp de 15 minute Sau • Şerveţele Medipal – se utilizează un şerveţel pentru a dezinfecta suprafaţa. Se șterg toate suprafețele, se insistă asupra celor de contact frecvent. • Pasul 3 – dezinfecţie cu Mikrozid a suprafetelor – timp de acţiune 15 minute • Pasul 4 – nebulizarea aerului cu soluția Nocolise utilizând aparatul Nocospray cu închiderea încăperii timp de 60 minute • Pasul 5 – dezinfecţie prin ştergere cu laveta de unică folosință, cu soluţie deClorom (1 tabletă la 1 litruapă). PAVIMENTUL – Terralin 0,5% (5 ml la 1 litru apă) urmat de pulverizare cu Clorom (1 tb la 1 litru apă). Sursa: dr. Liliana Coldea

În așteptarea rezultatelor

Când aproximați că va putea fi reluată activitatea spitalului pe care îl conduceți? Luni, 27 aprilie 2020, se va face testarea întregului personalului medical. În funcție de rezultatele primite se vor lua următoarele măsuri și împreună cu DSP vom decide care sunt variantele optime și sigure pentru redeschiderea spitalului.

Ancheta epidemiologică a generat concluziile care să indice cum s-a produs răspândirea coronavirusului în Spitalul CF? Anchetele epidemiologice sunt în curs de desfășurare, deci nu putem face la acest moment afirmații legat de modul de infectare cu coronavirus.

Considerați că la această situație a contribuit și lipsa echipamentelor de protecție (cele de înaltă protecție au fost distribuite săptămâna trecută)? Spitalul a avut în permanență echipamente de protecție (combinezoane, botoșei, bonete, cagule, măști, protecție încălțăminte, viziere, etc.) încă de la începutul stabilirii protocolului semnat între managerii de spitale privind stabilirea spitalelor suport sau sprijin. Informația pe care o dețineți că echipamentele de înaltă protecție au fost distribuite săptămâna trecută este falsă și nu există termenul de ”echipamente de înaltă protecție”. Spitalul a achiziționat de la începutul pandemiei echipamente de protecție și biocide în valoarea totală de 122.935,71 lei (se poate verifica în SICAP), iar angajaților spitalului li s-au distribuit aceste materiale de protecție imediat.

”Am destule cunoștințe și experiență”

Această situație apare în contextul iminentei dumneavoastră numiri – ca urmare a promovării concursului aferent – în fruntea Spitalului județean. Considerați că vă afectează în vreun fel capacitatea profesională această situație? Mai pe românește spus: dacă s-a ajuns la închiderea Spitalului CF pe care îl conduceți, din cauza Covid-19, cum veți reuși să administrați situația la Spitalul Județean Sibiu, care este principalul spital Covid-19 din județ? Spitalul General CF Sibiu are un număr redus de paturi comparativ cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar după semnarea protocolului de colaborare între spitale a funcționat doar secția de Medicină Internă, deci nu se poate concluziona că închiderea spitalului se datorează incompetenței managerului așa cum se deduce din întrebarea dumneavoastră. Și în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, de exemplu, a fost închisă secția de Gastroenterologie și efectuată dezinfecție terminală unde un număr crescut de personal medical a fost depistat Covid-19 pozitiv. Activitatea mea managerială este de peste opt ani de zile, consider că am destule cunoștințe și experiență pentru a manageria și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Există deja comunicate de presă emise de formațiuni politice locale care cer reluarea concursului pentru șefia Spitalului județean. Cum răspundeți unor astfel de opinii? Dacă există comunicate din partea unor formațiuni politice care cer reluarea concursului pentru funcția de manager pot spune că în spital nu facem politică, principalul obiectiv al unui manager este creșterea calității serviciilor medicale acordate pacienților. Acesta ar trebui să fie și obiectivul tuturor formațiunilor politice în domeniul sănătății și prin pârghiile pe care le au chiar să facă acest lucru. Deciziile luate de un manager de spital în contextul actual se bazează pe reglementări legislative care obligatoriu trebuie respectate, care au stat la baza elaborării de protocoale și proceduri în cadrul spitalului care au fost aduse la cunoștința personalului și implementate. Nu cred ca este oportună asocierea mea ca persoană care conduc în prezent Spitalul General C.F. Sibiu cu câștigarea unui concurs de ocupare a funcției de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Concursul a fost public, a fost stabilit un calendar al examenului, deci putea să se înscrie la concurs orice persoană care întrunea condițiile de participare la concurs.

Citește și Se închide spitalul condus de viitorul manager al Spitalului Județean

Sursa foto principală: Facebook / Liliana Coldea

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Cosmin

Acum 1 an

Primul articol scris de dumneavoastră în care ma agera spitalului poate spune adevărul, după ce în repetate rânduri, chiar și în acest articol faceți atacuri discrete la persoana. Ce comunicate de presa exista pentru repetarea examenului, și pe ce motive, puteți exemplifica domnule Deleanu? Ați crezut ca spitalul a fost ticsit de pacienți? Doar 4,trimisi din spitalul județean și spitalul militar, fără a fi prelavate în prealabil test pentru covid, deci.....,
Raspunde

CFR

Acum 1 an

Pixu proceduri in spitalul CF. Jeg, mizerie zici ca e un spital din lumea a treia. Ne-au imbolnavit pe majoritatea de aici. Penelista Daniela Campean a avut primul serviciu de jurista la spital aici la CFR. Acum fratia merge mai departe si dir. Coldea o sa ajunga la spitalul din subordinea Danielei Campean. O sa faca praf totul si acolo. Astia de la PNL zici ca sunt prosti gramada toti. Noi ne bucuram ca scapam de creatura asta, ca pleaca din spital de la noi. O sa facem chef imediat ce iese de pe poarta, o sa vada cei de la spitalul judetean, din pacate o sa vada si pacientii sibieni pe pielea lor cine si ce face aratarea asta.
Raspunde

Cfr Rapid

Acum 1 an

Am deschis deja sampania ca pleaca asta de la noi. Un om mai jalnic ca manager nu cred ca puteau gasi liberalii. Dsp nu stiu cum a dat autorizatie de functionare spitalului CF. e dezastru. Nu intamplator a aparut Covid. Dar o tine in brate Campean. Sunt ca surorile, dar surorile dezastru.
Raspunde

SingurEu

Acum 1 an

Poza face cât o mie de cuvinte. Nu că aveam vreun dubiu privind incompetența locală dar.... îmi depășește (sub)așteptările Femeia emană mult "profesionalism".
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Doamne ce trio va fi la coducerea spitalului judetean : Daniela, Liliana si Florin.
Raspunde

PSD = PNL = USR

Acum 1 an

Multa mizerie in absolut toate partidele politice...De fapt, toti care s-au apucat de politica sunt ratati profesional sau falimentati in afaceri. Un om onest nu coboara atat de jos...
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Apel pentru doctorii si restul personalului medical din judetean: de 30 ani ati cam tăcut si ati format in spitalul ala bisericuțe, poate acum e momentul sa va uniți si sa ieșiți sa protestanți daca nu va convine personajul de la cfr. Si e bine sa o faceti acum, inainte, si mai ales cat aveti asul in maneca (covidul), nu cand e prea târziu.
Raspunde

pacient

Acum 1 an

Nu este jegos spitalul , cladirea este veche , nerenovata . Cei care vad numai jeg si vor o tara ca afara ar tb sa stie ca Noi nu avem resursele celor din afara .Tb sa ne multumim cu ce avem si cine vrea "ca afara " sa mearga la privati si sa plateasca.
Raspunde

Darius

Acum 1 an

Dar domnisoara isi face propria acheta? Da propria concluzie??? Prefectura ce pazeste? DSP? In cazuri similare au fost demisi astfel de manageri incompetenti, nu avansati in functie!(Probabil ca serveste bine partidul)
Raspunde

Cucu

Acum 1 an

Daca la acest trio "dezastru" Daniela, Liliana si Florin il mai adaugam si pe Robert, marioneta PNL, cercul dezastrului e inchis si pregatit sa nimiceasca sanatatea sibiana
Raspunde

sindicalist

Acum 1 an

ce pretenți să ai de la așa incompetent. a înlăturat profesioniști ca să dominie un incult, corupt și zero demnitate bacteriile sunt la ele acasă în spitalul cfr, mizeria e la loc de cinste, totul e ca și individa care își spune manager MIZERIE
Raspunde

Don Balon

Acum 1 an

E o regula ca sefii sa fie de cele mai multe ori pusi pe criterii de incompetenta! Nu vad de ce ar fi aici altfel.
Raspunde

sindicalist

Acum 1 an

VREM SPITAL CA AFARĂ ATÂTA TIMP CÂT SALARIUL INDIVIDEI ESTE PESTE SALARIUL UNI MEDIC DIN AFARĂ
Raspunde

Erlkonig

Acum 1 an

pai nu ai, alea 4 spitale regionale, făcute de leviutz si veorica pe bani europeni?
Raspunde

ion

Acum 1 an

rușine d-na câmpean, rușine pnl sibiu ați îngenuncheat medicina sibiană, rușine domnule budescu nu știu unde te mai poți ascunde, ești cel care cu știință ai făcut toate murdăriile și pentru ce da iuda pentru ce trei bani, săpun etc. rușine................................
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus