Vineri,
19.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Sibiu-Boița: Autostradă și drum paralel lărgit la cel puțin trei benzi, în același timp

Sibiu-Boița: Autostradă și drum paralel lărgit la cel puțin trei benzi, în același timp

Documentele Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov arată că proiectul de lărgire a drumului național 7 între Veștem și Boița la trei sau patru benzi de circulație pe sens continuă în această perioadă, fiind lansate mai multe licitații, inclusiv pentru reamenajarea sensului giratoriu de la Veștem. Toate aceste proiecte, dacă își găsesc destui constructori interesați, ar trebui să se desfășoare în paralel cu lucrările de construcție la autostrada Sibiu-Pitești, mai exact lotul 1, care leagă Sibiul de Boița. În plus, DRDP încearcă de câțiva ani să atribuie și modernizarea sensului giratoriu de la Veștem, o nouă licitație fiind în desfășurare.

Reprezentanții DRDP au declarat pentru Turnul Sfatului proiectul de lărgire a DN 7 la trei benzi și patru benzi este în desfășurare, pentru o mai bună gestiune a lui și pentru a putea găsi mai ușor constructori el fiind împărțit în două sectoare: Boița – Tălmaciu și Tălmaciu – Veștem. De la Veștem la Sibiu drumul are deja patru benzi.

”CNAIR SA are în desfășurare un proiect de lărgire a DN7, tronsonul din județul Sibiu, pe traseul Boița – Tălmaciu – Veștem. Acest proiect a fost împărțit în doua loturi: Boița – Tălmaciu (km 251+475 – km 254+315), tronson ce urmează să fie lărgit la 4 benzi și Tălmaciu – Veștem (km 256+675 – km 258+950), tronson ce va fi lărgit la 3 benzi prin construirea unei benzi în plus pe sensul Vâlcea – Sibiu. Menționăm că pe cele doua tronsoane sunt vizate doar traseele din afara localităților, în intravilan nefiind posibilă lărgirea din cauza clădirilor.

Din păcate pentru tronsonul Tălmaciu – Veștem, deși a fost scos la licitație în același timp cu celălalt lot, nu s-a prezentat niciun ofertant iar procedura urmează să fie reluată în perioada imediat următoare”, explică Horia Stancu, directorul DRDP Brașov, la solicitarea Turnul Sfatului.

Horia Stancu Horia Stancu

Dintre cele două sectoare de drum menționate mai sus, cel mai avansat este cel care pleacă de la ieșirea de pe Valea Oltului, fiind deja încheiat un contract de proiectare și execuție. Cu toate acestea, birocrația pare să îngreuneze foarte mult turnarea astfaltului.

”Pentru tronsonul Boița – Tălmaciu, CNAIR SA a încheiat un contract de proiectare și execuție cu firma GEIGER Transilvania SRL în data de 19.06.2019, în valoare de 21.141.709,97 de lei fără TVA. În data de 01.11.2019 a fost emis ordinul de începere pentru întocmirea Proiectului Tehnic care este în faza de avizare la Comisia Tehnico-Economică a CNAIR SA, după care urmează să ajungă la Ministerul Transporturilor care va emite Autorizația de Construire. Totodată a fost întocmită documentația aferentă emiterii unei Hotărâri de Guvern pentru exproprierile necesare executării lucrărilor, documentație care a fost introdusă pe circuitul de avizare a comisiilor interministeriale, fără acest aviz nefiind posibilă emiterea Autorizației de Construire”, mai spune conducerea DRDP Brașov.

Cu toate acestea, reprezentanții instituției se feresc să-și asume vreun termen de execuție, spunând că multe proceduri nu mai țin de gestiunea lor.

”Tocmai din motivele amintite mai sus, adică mai multe proceduri care se desfășoară în paralel, independente de structura CNAIR SA, ne este greu să precizăm orizonturi de timp pentru emiterea tuturor actelor necesare pentru începerea lucrărilor în teren. Ținem să precizăm însă că interesul CNAIR SA este ca lărgirea DN7 să fie realizată cât mai repede pentru că suntem conștienți de problemele de trafic din zona respectivă”, concluzionează directorul Horia Stancu în răspunsul transmis Turnul Sfatului.

sens giratoriu vestem

Important de menționat că de când ne aflăm în pandemie provocată de noul coronavirus DRDP Brașov a lansat o nouă licitație pentru amenajarea și modernizarea sensului giratoriu de Veștem, practic legătura între cele două tronsoane de drum național menționate mai sus. Proiectul a mai fost licitat și în trecut, fără succes.

”Pentru resistematizarea intersecției se propune reamenajarea sensului giratoriu astfel încât circulația în calea inelară a sensului giratoriu să se desfășoare pe trei benzi de circulație, banda de la marginea giratoriului fiind destinată autovehiculelor care efectuează viraj la dreapta pe cele trei direcții de mers, respectiv Brașov-Sibiu, Sibiu – Rm. Vâlcea și Rm. Vâlcea – Brașov, calea inelară fiind destinată selecției direcțiilor de mers pentru autovehiculele care efectuează viraj la stânga în sensul giratoriu”, scrie în caietul de sarcini.

Licitația are o valoare de 2,7 milioane de lei și a fost lansată în 18 martie, termenul inițial de 8 aprilie fiind mult depășit.

Surse din piață au explicat pentru Turnul Sfatului că, în mod paradoxal, șansele să vedem aceste proiecte de infrastructură implementate au crescut de la apariția pandemiei de coronavirus. Dacă înainte firmele de construcție se ferea de astfel de lucrări, considerate insuficient de profitabile raportat la volumul de muncă, criza din domeniul construcțiilor care se prefigurează ar putea determina firmele să privească altfel aceste lucrări.

Cât privește lotul 1 al autostrăzii Sibiu-Pitești, acesta este în lucru, fiind și cel mai avansat de pe întreg traseul mult așteptatei autostrăzi.

Șantier autostradă Sibu-Boița, 25 aprilie 2020 Șantier autostradă Sibu-Boița, 25 aprilie 2020

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Local2

Acum 2 ani

Oh daa...die große sächsische Metropole!
Raspunde

Adrian

Acum 2 ani

Alooo cred ca faceți o confuzie ,este vorba de lotul 1 al autostrăzii Pitesti Sibiu, nu de lotul 5.
Raspunde

Pop

Acum 2 ani

Nu este Lotul 5,este lotul 1!
Raspunde

McD

Acum 2 ani

..situatia din sensul giratoriu de la Vestem nu se rezolva cu inca o banda creata in giratie, trebuie construite trei benzi noi de deplasare cu iesire la minim 200m inainte de giratie, care sa nu intre deloc in giratoriu, pe toate directiile: Sibiu-Talmaciu , Avrig -Sibiu, Talmaciu-Avrig, in acest fel se poate decongestiona sensul giratoriu...si facuta o legatura din giratoriu cu vitoarea autostrada Pitesti-Sibiu (acest nod rutier nu este prevazut in proiectul portiunii Sibiu-Boita!!!)...cred ca totusi amenajarea nu va fi gata inaintea portiunii de autostrada Sibiu-Boita!!
Raspunde

Talmaciu

Acum 2 ani

Va dati seama cat trafic o sa fie descarcat prin Talmaciu im conditiile in care orasul nu suporta mai mult de o banda pe sens ?
Raspunde

ms

Acum 2 ani

^ lotul 1 Sibiu-Boita este ocolitoarea orasului Talmaciu.....asadar aceasta problema se va rezolva in aprox un an si jum....Porr este un constructor serios si momentan lucreaza f bine ( de fapt finalizarea proiectului depinde de stat - relocari la timp,avize la timp,plati la timp )
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus