Dattum este un proiect care îmbină inteligența artificială cu cunoștințele de cercetare și medicină ale doctorilor care tratează pacienți bolnavi de coronavirus. Focusul proiectului este de a furniza analize avansate pe date pentru scheme de tratament, experimente medicale și evoluția vaccinurilor. Platforma Dattum este susținută de un consorțiu de afaceri și cercetare format din peste 30 de organizații din toată lumea. Echipa din spate are specialiști pe diverse teme, de la doctori, oameni de branding , IT-iști, până la cercetători în virusologie și experți în dezvoltarea afacerilor la scara mondială. În total, sunt peste 20 de persoane din 13 țări precum: România, Turcia, Franța, India, Marea Britanie, Grecia, Australia, Statele Unite, Elveția, Germania, Letonia, Columbia și Spania. Cu ajutorul și expunerea oferită de Comisia Europeană, echipa crește în fiecare zi cu experți din toate domeniile relevante: cercetare, medicină, dezvoltare de afaceri, IT, etc. Proiectul Dattum a fost declarat printre câștigătorii competiției EUvsVirus și a primit locul doi în cea mai accesată categorie: ”Health and Life”, subcategoria Research pentru contribuția lor semnificativă la modalitatea de analiză a datelor pentru tratamente și evoluție a virusului.
Ideea a pornit de la Sibiu
Una din organizațiile care a pus bazele proiectului Dattum este Transylvania Labs, companie cu sediul în Sibiu și alte doua locații internaționale (Germania și USA). Firma a fost fondată în 2004 și are ca zona de activitate cercetarea și dezvoltarea sistemelor complexe. Transylvania Labs oferă servicii și dezvoltă produse în sectorul IT folosind tehnologii de inteligentă artificială, blockchain, big data, sisteme enterprise, sisteme de securitate cibernetică, etc.
Eveniment pan-european de tehnologie
Între 24 și 26 aprilie, proiectul Dattum a participat la evenimentul de tip hackathon EUvsVirus desfășurat sub patronajul comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel . Evenimentul este organizat și susținut de Parlamentul European prin Comitetul Regional și Comitetul Economic și Social.
Pe perioada celor 3 zile, la eveniment au participat peste 20 de mii de persoane și 700 de parteneri industrial din 30 de țări. EUvsVirus a fost cel mai mare eveniment de acest tip din lume. Competiția s-a desfășurat pe 6 categorii principale : Health & Life, Business Continuity, Social & Political Cohesion, Remote Working & Education, Digital Finance, Other Topics și un total de 37 de subcategorii. Conform statisticilor, 42 % dintre participanți au activat la categoria Health & Life.
În total, au fost depuse 2.160 de soluții. Dintre acestea, 117 soluții inovatoare de sprijinire a redresării în urma pandemiei de coronavirus au fost declarate câștigătoare în diversele categorii.
După 3 zile de deliberări din partea juriului, echipa Dattum a aflat ca este printre câștigători, proiectul a primit locul doi în cea mai accesată categorie: ”Health and Life”, subcategoria Research pentru contribuția lor semnificativă la modalitatea de analiză asupra tratamentelor și a evoluției virusului.
Cum funcționează Dattum
În cel mai simplist mod de prezentare, platforma Dattum strânge date de la spitalele care tratează pacienți cu Covid-19 și le integrează într-un program informatic avansat. Datele sunt prelucrate și analizate de algoritmi de inteligență artificială pentru a identifica corelații între evoluția stării pacienților și medicația administrată în contextul vârstei, a condițiilor medicale anterioare și a altor factori critici. Prin documentarea și analiza cazurilor anterioare platforma facilitează coordonarea între mai multe centre medicale, oferă suport decizional doctorilor și contribuie la personalizarea unor scheme de tratament eficiente.
Până acum, în platformă se regăsesc date preluate de la spitale din Scoția, Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Elveția. Pentru a obține acces la varianta gratuită a platformei, o organizație trebuie să contribuie cu minim 20 de cazuri documentate temeinic pe o perioada de 14 zile. Organizațiile existente validează calitatea informațiilor venite de la membrii noi și decid dacă aceștia întrunesc condițiile necesare pentru a fi acceptati pe platformă.
Pe lângă varianta gratuită, disponibilă exclusiv membrilor consorțiului, în viitorul apropiat, produsul va oferi și o variantă plătită care va integra numeroase statistici, analize și predicții. Aceasta soluție va scurta timpul de alegere al unui tratament corect cu până la 90% și va oferi suport decizional contextual secțiilor care tratează pacienții cu COVID-19.
Tehnologia din spatele succesului
Din punct de vedere tehnic proiectul inovează prin integrarea celor mai avansate tehnologii actuale din inteligență artificială, blockchain și medii avansate de procesare. Astfel proiectul
îmbină următoarele elemente:
- un motor de inteligență artificială bazat pe platforma OpenFabric;
- elemente de procesare scalabilă și securizată bazate pe Amazon Hybrid Cloud;
- un mediu de stocare descentralizat, în conformitate cu regulamentul GDPR, ce folosește Hyperledger Fabric;
În perioada 22-25 Mai, toate echipele de pe podium au fost invitate să participe la un eveniment final organizat de Consiliul de Inovare European. Autorii proiectelor câștigătoare vor fi, de asemenea, invitați să se alăture platformei EIC COVID, care va fi lansată la sfârșitul lunii mai, pentru a facilita conectarea cu utilizatorii finali și pentru a facilita accesul la investiții, parteneriate și alte modalități de finanțare din întreaga UE.
Reprezentanții companiei Transylvania Labs au menționat că planifică ca în următoarea perioadă să propună partenerilor lor adăugarea de noi membrii în consorțiu. În acest context, urmează să lanseze invitații către Universitatea Lucian Blaga, Spitalul Județean Sibiu și alte organizații și companii locale sau regionale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: universitatea lucian blaga , Parlamentul European , Comisiei Europene , Consiliul Europei , Spitalul Județean Sibiu , marea britanie , Statele Unite , Spitalul Clinic Judeţean , Comisia Europeană , Comisie Europene , Din România , Consiliului European , Consiliul European , Mariya Gabriel , Alex Butean , Virus Hackathon , Comitetul Economic , Amazon Hybrid Cloud , Business Continuity , Comitetul Regional , Digital Finance , Hyperledger Fabric , Inovare European , Other Topics , Platforma Dattum , Political Cohesion , Proiectul Dattum , Remote Working , Transylvania Labs
Vizualizari: 3633
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Unul
Acum 12 ore
Tulnicul de mucava
Acum 12 ore
Unul
Acum 12 ore
Canaris
Acum 12 ore
Olingpia Gafosdea