Vineri,
14.08.2020
Cer Senin
Acum
16°C

Cum să te motivezi pentru a învăța! 20 de sfaturi de la un psiholog

05 Mai 2020 14:36

Cum să te motivezi pentru a învăța! 20 de sfaturi de la un psiholog

 1. Nu amâna. Just do it!
Oricât de multe citate sau postări motivaționale ai citi, dacă nu vei începe TU să înveți, nu se va întâmpla nimic.

A începe e cel mai greu lucru, dar este cea mai importantă parte. Gândește-te care sunt cauzele pentru care tot ai amânat să înveți serios. Și elimină-le. Dacă nu știi cum să începi sau nu ai chef, încearcă să îți setezi o alarmă timp de 20-25 de minute. Faci o pauză. Și continui. Te va ajuta să îți depășeși plictiseala și amânarea și te poate încuraja să-ți finalizezi sarcinile. 

 1. Pregătește-ti biroul/camera de studiu
Este foarte important să ai un spațiu al tău, personal, liniștit, luminos și curat, unde poți studia în maximă concentrare. Aerisește cât de des poți. Asigură-te că nu există dezordine sau lucruri/persoane care te pot întrerupe din studiu (ne vedem după examen).
 1. Învață organizat și structurat !
Împarte materiile/conținutul pe zile și ore. Când vezi cât ai de învățat și zilele trec foarte repede poți să te simți copleșit și mai ales nemotivat.

Soluția este să îți împarți disciplinele pe zile sau pe părți ale zilei. Personal, am avut întotdeauna o planșă mare pe perete cu numărul zilelor până la examen pe care le tăiam în fiecare seară. Și un program cu ce trebuia fac în fiecare zi de Luni-Duminică. (ex luni 8-12 română, 14-18 mate, etc)

Fă-ți o rutină, un program pentru studiu pe care să îl respecți. Astfel nu doar tu ci și prietenii și familia îl vor cunoaște și nu te vor deranja în timpul programul. Fii sigur că e program serios și eficient pe care îl vei respecta.

Gândește-te cu ce dorești să începi prima dată. Anumite materii, anumite lecții. Personal, recomand să începi să înveți (cu ce e mai greu) acolo unde crezi că ai nevoie de mai mult studiu. Dacă ești mai puțin pregătit la mate, începi cu mate. Cu cât vei dedica mai mult timp disciplinei (sau conținutului) care nu te avantajează acum cu atât vei cunoaște mai mult și motivația îți va crește. Refuzul și frica de un examen se va transforma în siguranță și încredere. Am văzut tineri care erau convinși că vor lua o notă mică la mate, dar s-au ambiționat foarte mult, au învățat mai mult la mate și în final au obținut cea mai mare notă la mate. Echilibrează timpul, nu dedica doar unor materii, să nu zici la final ”nu am mai avut timp să învăț”. Nu lăsa pe ultimele zile. Dacă vei o problemă medicală (ex gastrică) și te împiedică să înveți în fix alea 2 zile?

 1. Nu gândi magic
Nu există calcule matematice și nici ghicitori pentru ce pică la examen. În fiecare an, primesc zeci de întrebări „dl psiholog ce pică anul ăsta la română?”. Habar n-am. Poate pica orice, chiar și ce a picat anul trecut, fie poezie, fie proză. Pana mea. Dacă subiectele se extrag la întâmplare, nu există nicio predicție. Nu gândi ca o ghicitoare, nici nu crede ce-ți zic alții, fie ei profi. Ce zic eu, pregătește-te astfel încât: ORICE SUBIECT va fi TU VEI ȘTII ! Maxim!

                       5.  Scrie și afișează o fișă mare cu toate motivele pentru care vrei să ai rezultate bune

 Scrie ce obiective ți-ai propus, recomand să te gândești chiar la notele pe care dorești să le ai la examen. Pune întotdeauna o notă mult mai mare decât așteptările tale. Crești șansele să o vezi pe listă. Dacă până acum ai fost de 8.50 la română, pune la examen 9.00. Poți. Sau 9.25. Vei reuși. Cu cât ridici ștacheta cu atât crește probabilitatea de a obține acea notă. Pentru că te motivează.

Scrie pe listă toate motivele pentru care vrei să înveți, legate de succesul tău, admitere, viitorul tău, scrie cum te vei simți după, cât de mândru vei fi tu și familia/prietenii tăi.

Scrie o listă cu minim 5 lucruri pe care le-ai face imediat ce termini cu examenele. Libertateee..

Dacă citești lista asta de mai multe ori zilnic vei fi foarte motivat. Poți să adaugi oricând alte idei.

 1. Nu uita de recompensă
Deci, după fiecare capitol învățat cu greu sau după orice obiectiv îndeplinit oferă-ți o recompensă. Nu exagerată. Nu joint. Poate fi o ”ciocolată” (una, am zis) sau o melodie super preferată atunci când te afli în mijlocul unei sesiuni de studiu.

Dacă ai terminat deja, e seara fă o plimbare afară sau stai împreună cu prietenii (chiar și pe zoom/skype/discord) până pe 16 mai, pentru a te destresa .

 1. Învață cu prietenii
Apropo de prieteni. Dacă ai prieteni buni și sunt sigur că ai, poți învăța în grup. Un grup nu trebuie să fie mai mare de 4 persoane, motivați, concentrați să învețe (și desigur unul mai deștept decât toți). Avantaje: îți vei demonstra cât de bine ai învățat și te ajută să schimbați idei, să ai o altă perspectivă sau altă metodă de studiu. Și chiar să vă încurajați reciproc.
 1. Asigură-te că ai învățat corect
Mulți tineri îmi zic ”am citit de 4 ori lecția asta”. A citi nu înseamnă a învăța. A învăța nu înseamnă a înțelege și a înțelege nu înseamnă a învăța. Personal recomand metoda RICAR (răsfoire, întrebare, citire, amintire, recapitulare). După ce crezi tu că ai învățat fă o pauză de câteva ore și încearcă să îți amintești ce ai învățat. A doua zi la fel. Fără să deschizi caietul/cartea amintește-ți ce ai învățat ieri. Dacă ai probleme înseamnă că nu ai învățat corect. Apare ILUZIA ÎNVĂȚĂRII. Identifică ce metodă e okey pentru tine. Fă exerciții de memorare și de concentrare.
 1. Învață de dimineață!
Dacă poți să te trezești la 8 sau la 7 ar fi ideal (și 6). Dormi noaptea. Schimbă-ți stilul de somn. E doar o iluzie că ”poți mai bine învăța noaptea”. Cel mai bine este să înveți la primele ore dis de dimineață. Și dacă până acum ai pierdut nopțile e timpul să le păstrezi pentru odihnă. Serialele sunt tot pe Netflix și după iunie.
 1. Fă pauze dese și scurte.
Nu te ambiționa să înveți mai mult de 1h fără pauză. Să crezi tu că crește concentrarea. Vei obosi, scade randamentul. Dimpotrivă, pauzele dese (chiar 10-15 minute) sunt extrem de eficiente.
 1. Nu sta în pijama toată ziua, nu învăța în pat, nu mânca în timp ce înveți 
 1. Elimină orice îți mănâncă timp
Dezactivează-ți datele mobile și ideal: dezactivează-ți conturile de socializare (facebook, instagram, snapchat), TikTok. Poți păstra whatsapp să comunici cu colegii. Scoate abonamentul de la Netflix.

Poate crezi că te poți abține fără să le folosești în exces, dar în ultimul timp se pare că mulți dintre voi au abuzat de net până la dependență. Apropo. Uită de jocurile video. Lasă-le pentru iulie-august. Youtube-ul e bun doar dacă îl folosești în pauze sau seara înainte de somn pentru muzică de relaxare.

Vei avea suficient timp să stai pe net după examene. Examenele se dau o singură dată în viață. Cu cât reziști mai mult cu atât scade dorința de a folosi telefonul și te vei simți încâtat că poți să înveți fără stres. Cu cât înveți mai mult scade stresul tău.

 1. Elimină persoanele negative
Nu mai vorbi cu persoanele care te descurajează, care sunt anxioase, care fac scenarii groaznice sau care te îndeamnă să faci orice altceva doar să nu înveți. Îmi amintesc de un super elev care a obținut 9.75 la examene și pentru că a făcut un gest cam extrem, și-a dat seama că prietena/relația lui e o piedică înainte de examen pentru succesul lui. Ce a făcut? S-a despărțit :) A funcționat.

Fii atent. Dacă ai tu frici maxime și gânduri intruzive (filme) care nu te lasă să dormi, să te concentrezi, dacă ai alte probleme psihoemoționale recomand o consiliere psihologică online. Sunt o serie de super psihologi drăguți care te pot ajuta acum.

 1. Alimentează-te sănătos (legume și fructe) și consumă multă, multă apă. Nu fuma (chiar nu te relaxează, dimpotrivă îți afectează atenția și concentrarea).
 1. Fă exerciții fizice, fă mișcare, nu sta mult timp fix la birou. Fă flotări sau genoflexiuni. Fă yoga sau pilates. Meditează sau roagă-te. Și Dumnezeu vreau să înveți.
 1. Discută doar cu prietenii care te încurajează, prietenii și rudele care te susțin, te înțeleg și te ajută. Îți dau o stare de bine după ce vorbești cu ei.
 1. Spune-le părinților să se abțină de la critici inutile și certuri, amenințări și țipete sau scenarii dezastroase care nu au deloc scopul de a te motiva. Dacă nu înțeleg, trimite-i la psiholog. Părinții își iubesc copiii dar nu știu întotdeauna cum să le arate asta. Grijile lor sunt exagerate, au intenții bune dar metode greșite. Poate au nevoie și ei de o pauză.
 1. Nu te descuraja
Zilele nu sunt la fel. Chiar dacă într-o zi vei fi mai demotivat, mai obosit, mai sătul de învățat și examene. Nu te descuraja. Oricât de greu ar fi. Depune efort și dacă nu simți, continuă să studiezi și dacă e greu și nu ai motivație. Așa vei reuși.
 1. Trezește-te în fiecare dimineață cu gândul că ceva minunat urmează să se întâmple.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus