Vineri,
20.05.2022
Acum
0°C

3.276 de teste Covid-19 realizate, până acum, la Spitalul județean: maximul zilnic a fost de 197

3.276 de teste Covid-19 realizate, până acum, la Spitalul județean: maximul zilnic a fost de 197

În acest moment, Spitalul județean Sibiu are la dispoziție 1.700 de kituri de testare pentru SARS-CoV-2, achiziția acestora fiind ”greoaie și problematică”.

Consiliul Județean Sibiu anunță un bilanț al primei luni de testare pentru Covid-19, de la punerea în funcțiune a primei linii moleculare (3 aprilie 2020), cea donată de Fundația Con-A. ”De la punerea în funcțiune a liniei de testare până în 3 mai 2020 au fost realizate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu 3.276 teste, maximul zilnic fiind de 197 teste, iar media zilnică a fost de 110 teste. Pentru testare a fost folosit algoritmul stabilit de către Ministerul Sănătății, dar au fost făcute și teste suplimentare finanțate de către Consiliul Județean Sibiu și din donații”, anunță autoritățile județene într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Trei medici primari și un biolog ”cu experiență” operează aparatura, procesul de testare fiind îmbunătățit după dotarea laboratorului de la Sibiu cu un extractor automat pus la dispoziție de către Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ din București. ”Achiziția kiturilor de testare continuă să fie greoaie și problematică, pentru că, deși sunt disponibili suficienți bani pentru cumpărare, cererea este mult mai mare decât oferta. Astăzi avem disponibile kituri complete pentru aproximativ 1700 de testări, iar alte kituri care vor asigura aproximativ 3400 de testări se află în diferite faze de achiziție”, mai arată reprezentanții CJ Sibiu.

După jumătatea acestei luni, tot la Spitalul județean Sibiu urmează să fie montată o linie ”automată completă de testare”, care va avea o capacitate de 400 de teste pe zi. ”Această achiziție este posibilă din fondurile Ministerului Sănătății cu o finanțare de 10% a Consiliului Județean Sibiu. Valoarea atribuită este 105.000 lei +TVA, respectiv 124.950 lei, iar termenul de livrare este 15 mai. Echipamentul este produs de BIO-RAD, Modelul CFX96 Touch, și va fi furnizat de distribuitorul autorizat Bio Rad din România, firma Dialab Solutions”, mai arată reprezentanții autorităților județene pentru Turnul Sfatului.

Pentru testele rapide urmează elaborată strategia

În cadrul celei mai mari unități medicale din județ a fost instalat și un aparat de testare rapidă, pe bază de anticorpi, achiziționată din donațiile realizate prin intermediul campaniei ”O comunitate pentru Sănătate”, derulată de Fundația Comunitară Sibiu. ”Aparatul a fost instalat la spital, personalul a fost instruit pentru a-l utiliza și este în curs de elaborare strategia de testare pe bază de anticorpi, aceasta nefiind stabilită la nivel național. În continuare, însă, pentru următoarea perioadă principala metodă de prevenție și control a pandemiei o va constitui distanțarea socială însoțită de respectarea cu strictețe a regulilor de igienă personală. Fiecare dintre noi se poate proteja și ne poate proteja respectând din proprie inițiativă măsurile recomandate de specialiști și autorități”, arată reprezentanții CJ Sibiu.

”Prima suspiciune de infectare cu Covid 19 în județul Sibiu, a fost înregistrată în data de 24 februarie 2020. În acel moment județul Sibiu nu avea capacitate de testare, iar primele teste au fost făcute la Cluj și Timișoara, ceea ce a făcut ca rezultatele să fie disponibile într-un timp mai îndelungat decât ar fi fost de dorit”, comunicat CJ Sibiu

Citește și Primul echipament de testare rapidă Covid-19, instalat la Spitalului județean. Din donații

Încă două linii de testare moleculară pentru Covid-19 la Sibiu. ”După 15 mai discutăm de instalare”

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus