Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

Variante de sprijin pentru restaurantele și cafenelele din Sibiu. Ce se cere, ce se poate

Variante de sprijin pentru restaurantele și cafenelele din Sibiu. Ce se cere, ce se poate

Scutiri de taxe, anulări de abonamente de parcare, crearea posibilității de distanțare a meselor la terase sunt propuneri înaintate administrației locale sibiene, de către consilierii liberali. Administrația locală arată că unele reduceri de taxe nu sunt aprobate, pentru anul în curs, de către Ministerul Finanțelor.

Faptul că autoritățile centrale anticipează o posibilă relaxare a restricțiilor din vara acestui an, ceea ce ar putea duce la redeschiderea teraselor orașului, i-a determinat pe consilierii liberali să propună forului legislativ local mai multe măsuri pe care ei le consideră a sprijini afacerile locale. ”Având în vedere situația dificilă a restaurantelor și cafenelelor din municipiul Sibiu, grav afectate de pandemia de coronavirus, vă propunem următoarele măsuri: 1. scutirea acestora de la taxa aferentă ocupării domeniului public pe parcursului anului 2020. Menționăm că această măsură a fost adoptată și în alte municipalități din țările membre UE, precum Vilnius (Lituania); 2. Anularea abonamentelor de parcare pe anul 2020; 3. În situația în care își vor relua activitatea după reluarea restricțiilor, vă solicităm să analizați posibilitatea ca distanțarea meselor pe domeniul public să fie făcută pe suprafețe cât mai mari față de cele deținute anterior, la distanțe de doi metri una de alta, pentru a putea fi menținut numărul de mese”. Acesta este conținutul adresei semnată de consilierul local Adrian Bibu (PNL), alături de ceilalți patru aleși liberali, și înaintată comisiei de specialitate a Consiliului local Sibiu.

Adrian Bibu este la a doua adresă semnată alături de colegii lui liberali pe teme economico-sociale din Sibiu, în contextul Covid-19 Adrian Bibu este la a doua adresă semnată alături de colegii lui liberali pe teme economico-sociale din Sibiu, în contextul Covid-19

Anularea unei taxe, refuzată de Ministerul Finanțelor

Propunerile liberalilor vin în contextul în care, în prima jumătate a lunii martie, taxa de ocupare a domeniului public de către proprietarii de terase a fost redusă la jumătate, iar pe perioada stării de urgență - care se va încheia săptămâna viitoare – a fost suspendată. Totodată, hotărârea Consiliului local Sibiu a fost ca după încetarea stării de urgență, taxa respectivă pentru terase să fie menținută la jumătate încă trei luni (până la jumătatea lunii august, ca urmare a încetării stării de urgență din 15 mai).

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, arată pentru Turnul Sfatului că referitor la modalitatea de calculare a taxei de ocupare a domeniului public a fost formulată o solicitare către Ministerul Finanțelor. ”Am solicitat Ministerului introducerea în Codul Fiscal a unui articol care să acorde posibilitatea autorităților locale de a modifica această taxă, în anul în curs, pentru o anumită perioadă, venind astfel în sprijinul operatorilor economici grav afectați de criză. Până în prezent nu am primit un răspuns, dar sper să fie pozitiv”, spune Astrid Fodor.

Până acum, Ministerul a răspuns negativ la o altă solicitare a Primăriei Sibiu referitoare la modificarea impozitelor și taxelor locale. ”În prima adresă ne-am referit la taxa pentru eliberare/vizare autorizație pentru alimentația publică, solicitând să poată fi calculată în funcție de numărul de luni de activitate efectivă. Răspunsul Ministerului Finanțelor a fost, din păcate, negativ”, mai arată Astrid Fodor.

În ceea ce privește acordarea unor facilități proprietarilor de terase, în sensul de a-și păstra numărul de mese prin utilizarea unui spațiu mai larg din domeniul public, primarul Sibiului spune că există variante. ”În ceea ce privește extinderea teraselor, după ridicarea restricțiilor pentru asigurarea distanței minime între mese, sunt în legătură cu reprezentanții proprietarilor de terase. Această soluție este discutată și am acceptat-o în principiu. Putem aplica această extindere dincolo de frontul clădirii, în funcție de solicitarea fiecărui proprietar, dar cu condiția ca extinderea să nu se facă cu terase tip structură închisă”.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, arată că a trimis mai multe adrese pe teme fiscale Ministerului Finanțelor Primarul Sibiului, Astrid Fodor, arată că a trimis mai multe adrese pe teme fiscale Ministerului Finanțelor

”Solicitarea referitoare la anularea abonamentelor de parcare - nu îmi este foarte clar ce se dorește. Voi solicita domnului consilier mai multe detalii pentru a clarifica. Precizez că, în principiu, susțin fiecare măsură legală care poate ajuta mediul economic, în speță HoReCa, unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia Covid”, Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Discuții, deocamdată

După 15 mai 2020 vor fi eliminate o parte din restricțiile instituite pentru a limita răspândirea noului coronavirus, însă autoritățile centrale nu au, deocamdată, un plan clar stabilit în ceea ce privește restaurantele și terasele. Potrivit unui document aflat în lucru la nivel guvernamental și publicat de profit.ro la finele săptămânii trecute, redeschiderea afacerilor din domeniul HoReCa va fi făcută în trei etape. Într-o primă fază, imediat după 16 mai, ar putea fi deschise terasele care asigură o distanță de minim doi metri între mese, mese cu cel mult opt locuri. Aceste localuri vor putea primi cel mult 200 de clienți o dată. Restaurantele care nu dispun de terase vor putea livra mâncare în sistem ”take away”, cu respectarea distanțării sociale între clienți.

În cea de-a doua etapă, estimată pentru 1 iunie, pe lângă terase, restaurantele și cafenelele ar putea primi clienți și în interior, dar cu limitarea capacității la jumătate față de maximul prevăzut prin avizul de securitate la incendiu. Păstrarea distanțelor între mese și a numărului maxim de clienți la o masă este menținută.

Cea de-a treia etapă, estimată pentru jumătatea lunii iunie, depinde, la fel ca și primele faze, de evoluția infecțiilor Covid-19 la nivel național, evoluție care ar putea genera din nou înăsprirea restricțiilor.

În toate fazele negociate între administratorii din HoReCa și autorități sunt prevăzute și o serie de măsuri sanitare obligatorii pentru angajați (măști, mănuși, verificarea regulată a temperaturii), dar și amplasarea de dozatoare cu gel sanitar, igienizarea spațiilor de lucru în mod regulat, păstrarea distanței sociale etc.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

R

Acum 2 ani

Reduceri la preturile din meniu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iooo

Acum 2 ani

Bravo! Asta a fost singurul comenatriu pe care ai putut sa-l debitezi? Daca te deranjeaza preturile, nu te obliga nimeni sa mergi la terasa. Si oamenii acestia au o afacere care trebuie sa aduca profit pentru a rezista pe piata. Si mie imi este dor de o cafea la terasa, si cand se da voie, o sa ma duc, indiferent de pret.....apoi mai vedem :)
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Clujul cum procedeaza ? Decizile luate in Cluj trebuiesc transpuse si in Sibiu . Apropo , in Cluj , proiectul Metrou/tren metropolitan a intrat in linie dreapta !
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

... scuze "Deciziile "...
Raspunde

Sibian la care i a ajuns

Acum 2 ani

Vor spatiu gratis ca sa ne faca bucuria sa ne vanda o limonada cu 20 lei. Dar ce ar fi daca nu le este rentabil, sa ramana centrul fara toate incropelile lor?
Raspunde

BuMBum

Acum 2 ani

Are asta mic niste ideei..de-ti sta mintea in loc..Vad ca acum pe sfarsit de restrictii devine si omuletul vocal, ca la inceput de pandemie..el saracul s-a autoizolat temator ca ar putea sa-l raspandeasca pe Covidut dupa ce s-a pupat cu Turcan, care s-a pupat cu Orban...care a pupat in ... principiu pe toti ca sa nu mai fie somer si sa fie si el ca tot omul..premier. Are micutul multe exemple de succes si cu siguranta o sa creasca mare-mare ca masina lui.... si nu o sa ramana mic-mic precum afacerile lui esuate si pe 0 (zero) sau cu datorii pe la fratii lui ..frati care in principiu nu prea produc una de-un leu...dar ce face omul cand nu e capabil, se duce la maicuta lui “Politichia” si se ascunde dupa fusta..si pozeaza in micutul rusinat..cu intentii bune... Sper sa-i iasa tot ce-si doreste..sau..NU
Raspunde

Ioan

Acum 2 ani

Adrian Bibu a intrat in campanie???(ori cum tot ***** ne va distruge orasul)
Raspunde

Serios?

Acum 2 ani

Care o fi legătură între parcare și cafeaua de la terasă? Înțeleg daca cereau reducerea abonamentului pentru aprovizionare(și ăla săracu e de 5 lei și se plimba că zmeii pe pietonala) ...dar pentru că Pnl și pentru "Că Cazan" și-a făcut parcare gratuita pentru electrica de ce nu ar avea roata lumea parcare gratuită nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus