Duminică,
15.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Fermierii sibieni: Sunt probleme, nu vom trece toți peste criză. Dar nu ne plângem

Fermierii sibieni: Sunt probleme, nu vom trece toți peste criză. Dar nu ne plângem

Atmosfera apocaliptică prezentată de fermierii din sudul țării nu este însușită și la Sibiu. Dacă în Giurgiu sau Ialomița crescătorii de bovine anunță falimentul, după ce procesatorii nu au mai plătit pentru lapte din luna ianuarie, sibienii sunt mult mai calmi. ”O bună parte din lactate se ducea în pizzerii, în restaurante. Sunt probleme, nu vom trece toți peste criză. În HORECA, peste 30% nu vor mai deschide. Dar nici nu poți lua presiunea de la tine și să o muți pe altul, pentru că nu e fair-play. Dacă ești o echipă, și mie așa îmi place să cred, că toți tragem la aceeași căruță, nu poți trei să stea și doi să tragă, pentru că nu e corect. Nu putem numai să ne plângem și să dăm vina pe un procesatorul care nu a putut vinde, sau pe magazine că nu au avut clienți. Trebuie să avem o bună înțelegere una cu alții”, a declarat Nicolae Stîngă, președintele Bovisib, asociația fermierilor din Sibiu.

În sudul țării, fermierii au anunțat că vor fi nevoiți să arunce laptele, deoarece fabrica de procesare la care furnizau laptele nu i-a mai plătit de luni bune. ”Procesatorul care îmi preia laptele nu ne-a mai dat banii din luna ianuarie, care a fost ultima lună achitată. Oricum dădeam litrul de lapte cu 1,55 lei, acum am primit notificare că trebuie să-l dau cu 1,10 lei. Asta în contextul în care oricum, nu am primit banii nici pe laptele furnizat până acum. Directorul general al firmei procesatoare m-a sunat și mi-a spus că nu a primit banii de la 30 de spitale și penitenciare, aceste instituții nu mai primesc bani de la bugetul statului, ca atare a renunțat la 60% din producție și a rămas cu 40%”, a declarat pentru Agrointel.ro fermierul Ștefan Muscă, reprezentantul cooperativei Fermierii Patrioți din România.

”Răul nostru durează până în mai, iunie”

O altă problemă semnalată de presa de specialitate se referă la faptul că din cauza închiderii școlilor, o bună parte din producția de lapte nu s-a mai dus către elevi. ”Problema este că în momentul în care s-au închis școlile mi-a picat 30% din producție. Producția unei fabrici de lapte a fost echilibrată, între școli, piața tradițională, hipermarketuri, spitale, penitenciare, școli militare. În momentul în care mi-a picat o piață care era profitabilă, ce însemna 40%, costurile au rămas aceleași, în condițiile acestea am rămas pe pierdere cu restul de producție. În momentul în care intri pe pierdere clar că cheltuiești mai mult decât încasezi, asta a condus la întârzieri de plată”, a spus Mircea Mitroi, director general Lactate Natura cu sediul în Târgoviște.

Sibienii așteaptă ca perioada mai bună din punct de vedere al desfacerii să înceapă din luna iunie. ”La noi, teoretic, de la sfârșitul lui decembrie, până prin ianuarie, perioada era mai rea, acum răul nostru durează până în mai, iunie și sperăm că pe urmă va scădea puțin. Sperăm să înceapă să plătească. Sunt unii care nu au putut deschide până la data de 15 mai. Noi ne-am putut mișca, am putut face culturile, ce să zicem de ceilalți, dacă noi ne plângem că ne-a scăzut consumul? Depinde cum privim și dacă vrem să aruncăm cu noroi, o putem face de trăsnește, dar dacă vrem să punem umărul, este loc”, explică Stîngă.

Sprijin cu bani de la Comisia Europeană

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat săptămâna trecută că autorităţile române au primit acceptul Comisiei Europene (CE) pentru utilizarea a 80 de milioane de euro, bani rămaşi neutilizaţi din fondurile europene puse la dispoziţia României pentru sectorul agricol, ca scheme de sprijin pentru fermierii şi procesatorii afectaţi de criza provocată de noul coronavirus, scrie Agerpres. "Am primit acceptul CE să folosim cele 80 milioane de euro, bani rămaşi din măsuri care nu au fost accesate, ca o schemă de sprijin, sumă forfetară de până la 5.000 de euro pentru fermieri şi până la 50.000 de euro pentru un procesator. În paralel, avem un fond de creditare prin care Ministerul Agriculturii plăteşte 50% din dobândă şi un fond de garantare prin care garantăm 90% din volumul împrumutului", a spus Oros, scrie Agerpres. Ministrul Agriculturii a precizat, totodată, că statul va veni, în următoarele două săptămâni, cu un set de măsuri prin care vor fi susţinuţi financiar fermierii care angajează muncitori zilieri sau sezonieri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Alzara 1918

Acum 4 ani

Economia de piață -varianta pandemic -românească : datirită creșterii producției de lapte și scăderea desfacerii pe piață prețul laptelui la dozator a crescut de la 3,5 lei la 4,10 lei ( prin eliberarea a 0, 85 L cu 3,5 lei !)
Raspunde

marius

Acum 4 ani

eu l-as face cascaval...
Raspunde

Carla

Acum 4 ani

Pacat ca ce-i mai bun si autentic se duce pe apa sambetei, mai bine cumparam de la straini...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus