Duminică,
20.04.2025
Partial Noros
Acum
15°C

Statistică: În Sibiu, la 12 pacienți confirmați cu Covid-19, unul moare. În  Cluj, este un deces la 36 de cazuri

Statistică: În Sibiu, la 12 pacienți confirmați cu Covid-19, unul moare. În  Cluj, este un deces la 36 de cazuri

Sibiul este printre primele 15 locuri la nivel național la raportul dintre persoanele identificate ca purtători ai SARS CoV-2 și decesele provocate de această boală. Ieri, erau în județ 424 de sibieni raportați ca fiind infectați cu acest coronavrus. Dintre aceștia, au decedat 33, iar alți 208 erau declarați ca fiind vindecați și externați din spital. Raportul din statistici, dintre persoanele decedate și cele infectate, arată că la 12,84 de cazuri identificate în județ, apare un deces.

Cu acest raport, Sibiul este pe locul 12 în țară, fiind mai slab chiar decât județul Suceava, acolo unde au fost identificate 3.283 de persoane infectate cu noul coronavirus. La acest număr de cazuri, în județul Suceava au fost 173 de persoane decedate, de unde rezultă un raport de 18,97. La aproape 19 cazuri depistate apare un deces.

”Nu cred că e o cauză organică”

Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Clinic Județean Sibiu, spune că nu s-au făcut până acum statistici la nivel național pentru a se afla cauzele pentru care în unele județe acest raport este mai bun decât în altele. ”Nu cred că există o cauză. Pur și simplu contează ce comorbidități au avut pacienții care au fost infectați, nu cred că e o cauză organică. Ce vă pot asigura este că personalul nostru de la Terapie Intensivă face tot ce poate pentru a salva cât mai multe vieți”, spune doctorul.

Florin Grosu spune că indiferent de ce spun statisticele, oamenii trebuie să fie precauți, pentru că pericolul nu a trecut. ”Noi nu am făcut niciun studiu vis-a-vis de problema aceasta , încercăm să-i ajutăm pe pacienți, încercăm să ne adaptăm în fiecare zi la această situație în care ne aflăm. Dar chiar dacă se va ridica această stare de urgență, oamenii trebuie să respecte izolarea, să respecte distanțarea socială, lucruri care sunt extrem de importante, pentru că a văzut că încă nu am coborât. Suntem încă pe platou și atunci cu cât ne ferim fiecare în parte, cu atât ne va fi mai bine pentru mai mult timp”, a explicat directorul medical al Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Sălaj și Cluj - extremele

Conform datelor analizate din comunicatele prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, județul Sălaj se află în cea mai proastă poziție, din acest punct de vedere. Aici, un pacient a murit de coronavirus la fiecare 5,66 sălăjeni identificați și internați în spital. În acest județ erau 51 de cazuri cunoscute și 9 persoane decedate. Rapoarte slabe se mai regăsesc și în județele Satu Mare, Mehedinți, Galați, Hunedoara, Arad, Bacău, unde raportul este sub zece pacienți decedați raportat la persoanele infectate.

Cel mai bine este poziționat județul Cluj, acolo unde statistica arată că se moare de Covid-19 la fiecare de 36,71 de cazuri. În Cluj erau declarați 14 persoane decedate la 514 persoane internate cu Covid-19.

”La 33 decese, Sibiul ar fi trebuit în mod ideal să identifice cel puțin 2.000 de cazuri”

Statisticianul sibian Valentin Pârvu spune că datele prezentate de Turnul Sfatului arată că nu se fac suficiente teste, iar cauza mortalității mari ține și de faptul că în spital ajung în general doar cazurile grave. ”Studiile au arătat o mortalitate de aproximativ 1%-1.5% într-o populație de simptomatici cu SARS-COV2. La 33 decese, Sibiul ar fi trebuit în mod ideal să identifice cel puțin 2.000 de cazuri, dacă toți simptomaticii ar fi fost identificați pentru testare. În realitate, majoritatea țărilor din Europa, precum și SUA găsesc doar o fracțiune minoră din simptomatici (sub 30%). Doar anumite țări din Asia (Australia, Singapore, Coreea de Sud) au identificat un număr semnificativ mai mare de cazuri prin metode de contact-tracing extinse. În România, județele Cluj, Bihor, și într-o mai mică măsura București și Ilfov sunt exemple de urmat”, susține sibianul Valentin Pârvu, cel care a fost până anul trecut, timp de 15 ani, statistician-șef la Becton Dickinson Diagnostics Division.

Media mondială, mai bună decât a Sibiului

În Italia, o țară puternic atinsă de acest coronavirus, acest raport este de 7,15. De la începutul pandemiei, au fost depistate în peninsulă 221.216 cazuri de Covid-19, în urma cărora 30.911 de pacienți au decedat. În Italia, însă în timpul vârfului pandemiei nu mai erau testate nici măcar rudele persoanelor decedate, acestea urmând a fi luate în evidența spitalelor doar în situația în care starea lor de sănătate se agrava. Doar de câteva zile, în zona de nord a Italiei a demarat un amplu program de testare a populației.

În Spania, raportul este de 8,43. Aici fiind 228.691 de persoane testate pozitiv și 27.104 de persoane decedate. În China, raportul este de 17,89: 82.919  persoane testate pozitiv și 4.633 de persoane raportate ca fiind decedate în urma infectării cu noul coronavirus. În Statele Unite, erau ieri raportate 1,400 milioane de cetățeni infectate cu coronavirus și 83.082 de persoane decedate. Raportul: 16,85. Pe plan mondial, sunt identificate 4,262 de milioane de persoane testate pozitiv și 291.961 de decese. Raportul: la 14,59 de persoane, moare cineva de coronavirus. Un raport mai bun decât cel înregistrat în Sibiu, conform datelor prezentate ieri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Bosi

Acum 4 ani

Reflecta calitatea serviciului medical si incompetenta medicilor din Sibiu .
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

Si pe langa asta, reflecta ceea ce eu tot repet de 2 luni - se fac teste f putine, din cauza asta infectatii sunt depistati tarziu, din cauza asta sunt tratati târziu. Iar asta, in unele cazuri (persoane cu ceva pb medicale), duce la deces. Am spus-o și repet, unii dintre decedati puteau fi salvati. Asadar ramane intrebarea, autoritățile sibiene isi asuma treaba asta??? Dsp, consiliu jud, sp. județean, prefectura, isi asuma? Se face vreo ancheta, plateste cineva macar si simbolic? Am acuzat ani de zile nenorociții din psd si metodele lor comuniste si hotiile grave, dar acum avem pnl la guvernare si fac enorm de multe erori si porcarii, dna si procurorii ce păzesc? Daca imi dati minusuri, e ok, dar veniți cu argumente de bun simt care sa ma contrazică. Situația din păcate si deocamdata e exact cum am expus-o.
Raspunde

dumi

Acum 4 ani

DNA si procurorii nu mai au cazuri de coruptie. Psd nu mai este la guvernare! A dispatut si coruptia!
Raspunde

Cocojambo

Acum 4 ani

Daca isi doreste cu adevarat, sibiul poate fi pe locul 1. Nu sunt greu de recuperat cele 12 locuri
Raspunde

Oigo

Acum 4 ani

Prea mic esantionul ca sa reprezinte ceva semnificativ statistic. Poate in Sibiu s-au infectat un procent mai mare de persoane cu probleme, iar la Cluj s-a intamplat ca acestea sa fie ocolite mai mult. Cand virusul are o raspandire mica, nu in masa, pot aparea diferente de genul asta intre zone geografice. Daca intr-un judet a prins samanta in locuri cu mai multe persoane vulnerabile decat locurile in care a aparut in alt judet, apar genul asta de diferente.
Raspunde

dumi

Acum 4 ani

Cred ca cei din cluj, cu alte afectiunii, au pus indicatore pe ei cu acces interzis pentru covid!
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Pai omul a zis bine: Bihor, Cluj, București-Ilfov. Aici avem cat de cat medicina, in rest praf, la fel de slab ca la Sibiu.
Raspunde

McD

Acum 4 ani

...statistica este valabila si in cazul deceselor din alte motive...cam toti pacientii cu probleme se opereaza la Cluj sau Tg.Mures, oare de ce?...mai exista sanse...
Raspunde

Sanda

Acum 4 ani

Principala cauza majora a deceselor ramane tot nedectarea la timp a cazurilor de infectie.
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

O statistică, care in sine, nu spune nimic. Iar statisticianul întrebat, nu știe nici el să spună nimic, dar își dă cu părerea despre ceva ce nu e de competența lui. Dar bălălăi cu ce rău e în Sibiu și panicarzii cu nu se fac destule teste au sărit degrabă să comenteze mojicește. Și să-i dea dislike lui Oigo, singurul care a încercat niște explicații. Pai ia ziceți băi "deștepților", dacă Italia și Spania au procentul de morbiditate mai mare, ăia au medici și mai incompetenți și fac și mai puține teste? Fiv-ar logica să vă fie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus