Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Un preot din Sibiu vrea să transforme o șură veche într-un spațiu cultural

Un preot din Sibiu vrea să transforme o șură veche într-un spațiu cultural

Comunitatea din Gușterița nu este străină de dăruirea cu care preotul Alexandru Ioniță organizează activități pentru tinerii din zonă și încearcă să le ofere un viitor mai bun. Prin intermediul asociației Dia.Logos, găsește modalități prin care să țină comunitatea unită și, mai ales, să le demonstreze tinerilor că există și o altă viață în afară de cea despre care învață acasă – de multe ori una fără posibilități, educație sau chiar părinți care să-i îndrăgească. De această dată, preotul încearcă să creeze un spațiu cultural pentru tinerii din comunitate, indiferent de etnia lor, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, a ales o șură veche de 100 de ani pe care o va moderniza.

Asociația Dia.Logos și Asociația Dono lucrează în această perioadă la crearea unui centru educațional, cultural și social pentru copiii din comunitatea Gușterița, prin transformarea șurii din curtea Parohiei Gușterița într-un „mic Palatul Copiilor”.

„Nu există nicio instituție în cartierul acela cu peste o mie de familii. Nu au un leagăn, un loc în care să facă o activitate. Nu au posibilități copiii și trebuie să meargă peste Podul Gării ca să poată să facă ceva interactiv, orice. Acest mic Palat al Copiilor va fi un spațiu cu activități multiple de muzică, pictură, dans, film și o bună parte din clădire e prevăzută pentru domeniul social. Mulți copii nu au condiții acasă și într-un sfert de șură sunt două băi mari și un holișor, un loc în care copiii și oamenii în vârstă să se spele să își spele hainele și chiar să primească ceva haine dacă au nevoie. Totul gratuit”, spune preotul Alexandru Ioniță.
Lucrările avansează vertiginos, însă este nevoie de forță de muncă, materiale de construcție și bani. „Oamenii pot dona către asociația noastră impozitul pe venit sau putem face contracte de sponsorizări. Avem însă nevoie și de materiale de construcții și de voluntari care să pună umărul la modernizarea acestui spațiu, atât de necesar comunității din Gușterița. Sunt mulți tineri care au nevoie de îndrumare, au nevoie să vadă că viața este și altfel decât așa cum este la ei acasă, că pot mai mult și că beneficiază de ajutor dacă au nevoie.”

„Proiectul acesta încearcă să adune oamenii”

Preotul explică faptul că acest proiect are menirea de a atrage oamenii. „Nu aveam nici pentru parohii o sală până acum. Așadar, duminica dacă vrem să rămânem împreună la o masă, o parte, sau să organizăm ziua cuiva din comunitate, nu există o sală mai mare în care să se desfășoare ceva frumos. În jurul clădirii sunt 3000 metri pătrați, putem să facem un loc de joacă, va fi un loc în care se pot desfășura multe feluri de activități. Fete de 14-15 ani vor avea ocazia să vadă că se poate trăi și fără să facă copii de mici și să se mărite. Aici mulți copii sunt ținuți în case, mai ales în această perioadă, rămân fără mâncare, ce să mai zic de lipsa de internet, computere. Proiectul acesta încearcă să adune oamenii, să unească și mai mult această comunitate și oamenii să se ajute între ei”, spune pr. Alexandru Ioniță.

Șura Culturală va fi formată la parter dintr-o sală multifuncțională pentru cursuri gratuite de muzică, teatru, limbi străine, ateliere creative, vizionări de filme educaționale, iar la mansardă va fi un spațiu dedicat organizării de ateliere gratuite de pictură și lucru manual pentru copiii cartierului, lipsiți de astfel de oportunități. Părintele Ioniță Alexandru, unul dintre cei doi preoți parohi ai Parohiei Ortodoxe Gușterița, a început în 2019 consolidarea clădirii existente a șurii, prin forțe proprii.

Dacă doriți să contribuiți în vreun fel la acest proiect, puteți face acest lucru fie donând bani, fie prin voluntariat sau materiale de construcții. Mai multe detalii veți găsi și pe pagina de Facebook a proiectului.

Asociatia DIA.LOGOS

CIF: 35724057

Cont în LEI: RO51BTRLRONCRT0332170001

Banca Transilvania

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Jan

Acum 4 ani

Un preot inimos dar cu enoriasi nu prea harnici ... darurile oamenilor si cei doi la suta pe impoyit va fi un dar ptr proiectul preotului cre are vocatie de la Dumnezeu
Raspunde

Guster

Acum 4 ani

O fi preot inimos dar, se refera mai mult la romii din cartier nu la copii comunitatii cum zice el. Cartierul nu mai este unul rau famat cum scoate in evidentat preotul respectiv. El se ocupa de romii din comunitate si vrea scoala si gradinita privata pentru ei si copii preotilor (doi preoti, nas si fin, amandpoi au 9 copii).
Raspunde

Alexandru Ioniță

Acum 4 ani

Mulțumesc celor doi comentatori! Pe doamna sau domnul „Guster” - ce nume fain v-ați ales - o/îl invităm să ne cunoască și să cunoască proiectul direct, nu prin diferite medii sau intermediari. Din perspectiva unui om cu Job bun, care se urcă în mașina proprie și pleacă zilnic spre birou, sau aleargă pe dealul Gușteriței cu căștile pe urehi și ochelarii de soare pe ochi, cartierul este ideal. Sunt case pe aici, ca într-un sat, nu dai nas în nas cu multă lume, ca pe Mihai Viteazul... Dar tocmai asta face posibilă viața în paralel. Cei care locuiesc pe str. Ceaikovski sigur nu merg prin Record și nu cunosc situația în care trăiesc romii săraci de acolo, așa cum mulți din cei care locuiesc în „Panoramic Garden” nici nu știu că există biserica noastră în cartier... Din perspectiva preotului care primește zilnic oameni la poartă, care cer ajutor, care nu are acces la interfonul caselor și blocurilor celor blindați în confortul propriu și care e străduiește să „sudeze” o comunitate, Gușterița este de fapt cartierul care merită atât de multe investiții, pe cât de multe nevoi și potențial are. După părerea preotului, în OAMENI stă marele potențial, dar oamenii nu se lasă adunați în jurul unui proiect, decât foarte greu. Șura Culturală Gușterița va fi în același timp un proiect social și cultural. Se va adresa familiilor defavorizate - inclusiv cu 2 dușuri și mașină de spălat pentru numeroasele familii fără astfel de posibilități - cursuri de alfabetizare pentru adolescenți care nu prea știu ce este școala, dar și ateliere de arte plastice, muzică, dans, șah, vizionări de filme, seri culturale, pentru toți copiii comunității. Mulțumim tuturor celor care au înțeles despre ce este vorba și sprijină proiectul Șurii Culturale Gușterița! Este un proiect pentru comunitate și așteaptă să fie realizat de comunitate!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus