Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Înscrierea în învățământul primar: Ministerul Educației anunță modificări aduse calendarului și procedurii

Înscrierea în învățământul primar: Ministerul Educației anunță modificări aduse calendarului și procedurii

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației și cercetării privind modificarea și completarea Calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021. Principalele modificări sau completări vizează aspecte procedurale și de calendar.

Astfel, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2020, inclusiv, pot fi înscriși în clasa pregătitoare până în data de 7 iulie. În acest caz, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal poate să completeze cererea-tip de înscriere online sau să o descarce din aplicația informatică, să o completeze și să o transmită la unitatea de învățământ, împreună cu documentele doveditoare și cu o declarație-tip pe proprie răspundere, cu privire la veridicitatea datelor și informațiilor completate. Transmiterea documentelor la unitatea de învățământ se poate face pe e-mail sau prin poștă. Părintele are posibilitatea să decidă dacă depune direct la unitatea de învățământ cererea-tip de înscriere, respectiv documentele doveditoare. Pentru a putea valida cererea-tip, Comisia de înscriere din școală compară datele completate în cererea-tip cu documentele transmise. Totodată, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020, inclusiv, pot fi înscriși în clasa pregătitoare tot până în data de 7 iulie, la solicitarea scrisă a părinților/tutorilor legal instituiți/împuterniciților legali.

În situația în care copilul a frecventat grădinița în anul școlar curent, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal completează cererea-tip adresată unității de învățământ cu nivel preșcolar pe care copilul a frecventat-o, pe care o poate trimite pe e-mail, prin poștă sau pe care o poate depune direct la sediul unității școlare (grădiniță). Unitatea de învățământ cu nivel preșcolar eliberează recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau de înscriere în grupa mare. Recomandarea eliberată de către unitatea de învățământ se comunică în scris, după caz, pe e-mail/prin poștă, cu confirmare de primire, sau este înmânată direct părintelui/tutorelui legal instituit/reprezentantului legal. În situația în care copilul nu a frecventat grădinița sau s-a întors din străinătate, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal completează cererea-tip adresată CJRAE/CMBRAE, pe care o poate trimite pe e-mail, prin poștă sau pe care o poate depune direct la sediul instituției menționate. În urma unei programări la sediul CJRAE/CMBRAE, respectiv a evaluării dezvoltării copilului, se eliberează recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau de înscriere în grupa mare. Recomandarea eliberată de CMBRAE/CJRAE se comunică în scris, după caz, pe e-mail/prin poștă, cu confirmare de primire, sau este înmânată direct părintelui/tutorelui legal instituit/reprezentantului legal. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

După obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal poate să completeze cererea-tip de înscriere online sau să o descarce din aplicația informatică, să o completeze și să o trimită la unitatea de învățământ, împreună cu documentele doveditoare, inclusiv cu recomandarea înscrierii în clasa pregătitoare și declarația-tip pe proprie răspunde, cu privire la veridicitatea datelor și informațiilor completate. Aceste documente se vor transmite fie pe e-mail sau prin poștă, fie se vor depune direct la unitatea de învățământ, după caz. Pentru a putea valida cererea-tip, Comisia de înscriere din școală compară datele completate în cererea–tip cu documentele transmise. În situația în care părintele optează pentru depunerea cererii-tip și a documentelor de înscriere în clasa pregătitoare direct la unitatea de învățământ, validarea înscrierii se realizează de către un membru al Comisiei de înscriere din unitatea de învățământ, în prezența părintelui.

După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează: a) prima etapă (8 - 20 iulie), în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, folosind aplicația informatică și în baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare; b) a doua etapă (21 - 31 iulie), în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive, conform procedurii elaborate de inspectoratul școlar județean/ISMB.

În perioada 1 - 4 septembrie sunt prevăzute centralizarea și soluționarea, de către inspectoratele școlare, a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. De asemenea, inspectoratele școlare vor soluționa orice alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

În situația transmiterii documentelor pe e-mail, prin poștă, cu confirmare de primire, documentele care au stat la baza înscrierii în clasa pregătitoare vor fi solicitate și în format fizic, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor.

Toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar, indiferent dacă părinții fac parte sau nu din circumscripția respectivă, anunță reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean.

calendar nou primar

Calendarul de înscriere cu modificările aferente

26 mai - 30 iunie - evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 31 decembrie 2020 și eliberarea recomandării pentru înscriere; 4 martie - 7 iulie - completarea și depunerea cererilor tip de înscriere de către părinți, tutore legal, reprezentanți legali online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea; 9 - 15 iulie - procesarea cererilor și validarea de către consiliul de administrație al unităților de învățământ al listei cu candidați admiși în această fază; 25 mai - afișarea programului de evaluare a copiilor și postarea pe site-urile CJRAE/ CMBRAE Și pe site-ul Inspectoratului Școlar a cererilor tip; 3 iunie - transmiterea proceselor verbale cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respectiv recomandarea de înscriere în grupa mare sau în clasa pregătitoare, după caz; 8 iulie - procesarea de către comisia națională a cererilor tip de înscriere cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție; 16 iulie - procesarea cererilor și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor care au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție; 20 iulie afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratul Școlar a copiilor înmatriculați a numărului de locuri rămase libere; 21 iulie - începe a doua etapă de înscrieri comunicarea prin afișare la unitatea de învățământ și pe site-ul IȘJ a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile elaborată de inspectoratul școlar; 22 - 28 iulie depunerea, transmiterea cererii la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua validarea cererilor tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție; 31 iulie - afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare; 14 septembrie - centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Școlar a cererilor copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ, soluționarea de către inspectorat a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar având în vedere cu prioritate interesul educațional al copiilor;

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Daniel Marian

Acum 2 ani

Pentru copii care vor fi inscrisi la clase cu predare in alta limba (germana, maghiara.....) ce se intampla? Mai dau testul? Cand?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus