Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

A fost publicat ordinul privind obligativitatea măștii. Care sunt excepțiile

A fost publicat ordinul privind obligativitatea măștii. Care sunt excepțiile

Vineri noaptea a fost publicat ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al MAI privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă. Documentul aduce câteva modificări, faţă de forma iniţială dată publicităţii miercuri: elevii și studenții nu mai sunt scutiți de purtarea măștilor în sălile de curs și s-a introdus ”marja de eroare” la măsurarea temperaturii.

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei. Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun. Măştile nemedicale se spală zilnic, la o temperatură de 60- 90 de grade şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, în funcţie de evaluarea riscului, efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii sau de medicul de medicină şcolară, după caz, pot exista unele excepţii la purtarea măştii de protecţie:

  • angajatul este singur în birou;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);
  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; doar în cazul în care nu se mai află mai mult de 16 persoane în incintă;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă. Triajul epidemiologic constă în: măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C) la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului; observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată); dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul. (sursa Agerpres)

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

SK

Acum 3 ani

De unde sa stie paznicul de la magazin, care e pus sa-ti masoare temperatura, sa calculeze marja de eroare, ca abia stie sa citeasca temperatura de pe display? Autoritatile romane sunt de toata jena! Intotdeauna romanul a vrut sa fie mai catolic decat papa sau "mai ortodox decat patriarhul si mai rege decat monarhul"! Pe de-o parte exagereaza cu strictetea, dar bisericii ii permit sa foloseasca aceeasi lingurita la impartasanie, cu mentiunea sa fie desinfectata dupa fiecare credincios! Hai ma lasi? Sa-l vad eu pe poa ala care sta sa desinfecteze lingurita dupa fiecare fraier! Suntem o natie de cacat!
Raspunde

undoi

Acum 3 ani

Daca guvernul face biserica fericita, biserica indruma oile la vot pt guvernul care i-a facut fericiti :) Daca nu, e invers.
Raspunde

PNLooser

Acum 3 ani

Guvern de handicapati, masuri pe masura initiatorilor!!!!
Raspunde

Biserica, o afacere

Acum 3 ani

Biserica, indiferent de confesiune, in toata lumea civilizata, incet-incet, pierde teren si se duce dracu...
Raspunde

Seifen

Acum 3 ani

Bine ca este permisa folosirea aceeasi lingurite la impartasanie, in rest, sa te fereasca Sfantu' de vreo migrena ori ovulatie la femei...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus