Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-6°C

Interviu cu Vasile Spinean, directorul schimbat al CJAS. Urmează intrarea în politică și alegerile?

Interviu cu Vasile Spinean, directorul schimbat al CJAS. Urmează intrarea în politică și alegerile?

Vasile Spinean și-a încheiat săptămâna trecută mandatul la conducerea Casei Județene a Asigurări de Sănătate, cu un an mai devreme decât era prevăzut, după ce a primit pe neașteptate o informare de la București că a fost eliberat din funcție. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Vasile Spinean despre activitatea la conducerea CJAS Sibiu, despre motivele politice care s-ar afla în spatele demiterii, dar și despre un viitor ce ar putea fi legat de politică.

Cum ați primit vestea că sunt eliberat din funcție? Au fost semne, nemulțumiri legate de activitatea dvs.?

Privitor la nemulțumiri, cred că ar trebui să luăm în analiză rezultate. Evaluarea activității președintelui director general al Casei de Asigurări Județene este atât de ritmică și atât de exigentă încât excede oricărui dubiu privitor la posibilitatea de a face o poză extrem de reală la momentul evaluării. Activitatea președintelui director general este evaluată trimestrial și impactează în mod direct salariul, adică nota primită la evaluare mărește sau micșorează salariul. În cei trei ani cât am fost președintele CJAS Sibiu nu am avut niciodată o evaluare mai jos de 4,85 din 5, însemnând că la cei mai bine de 120 de indicatori care se evaluează, 99% dintre ei au fost cu 5 și unul la sută a fost 4 sau ceva de genul. Deci, privitor  la nemulțumirea pe activitate, nu știu dacă ar putea cineva argumenta în vreun fel...

Atunci, poate aveți o altă afinitate, coloratură politică să-i spunem, și era un moment potrivit pentru guvernare să mai schimbe niște oameni în teritoriu.

Nu știu ce vreți să spuneți prin ”era un moment potrivit”.

Suntem în plină pandemie, stare de alertă, sistemul medical este pus la încercare...

Da, pandemia este un moment bun să schimbăm niște directori ca să-i protejăm să cumva să se infecteze (râde. n. r.). Da, a fost o decizie pe care am primit-o ca atare pentru că este un ordin semnat de autoritatea mea tutelară, cu care eu am semnat contractul de management. Așa au gândit că este bine. Cert este că în aceeași zi au încetat mandatele tuturor președinților directori generali, doar că mai mult de zece dintre colegii mei care erau directori în data de 19 sunt și astăzi în funcții, pe data de 22.

Asta ce înseamnă?

Asta înseamnă că sunt mulți veniți, puțini aleși.

Din perspectiva unui cetățean al Sibiului, care poate o dată pe an apelează serviciile instituției publice pe care ați condus-o, se vede o îmbunătățire? Ce lăsați în urmă?

Cu siguranță, în cei trei ani, am urmărit câteva obiective concrete pe care le-am și enunțat la prima conferință de presă pe care am făcut-o. Unul dintre aceste obiective a fost acela de transparentizare a instituției, motiv pentru care, în toată această perioadă, au fost puse pe site, oferite publicității, au fost date prin toate mijloacele mass-media, toate activitățile la nivelul Casei. Mă refer aici la activități în zona contractării de servicii medicale, activități în zona decontării de servicii medicale, vizite efective în teren... aici v-aș da exemplu cabinete de genul celor din Iacobeni, sau cabinetul medical de la Râul Sadului, ori Alțâna, în care am călcat personal să văd efectiv cum se întâmplă activitatea și cât de mulțumiți sunt asigurații. Am fost și prin farmacii atunci când au fost probleme de funcționare a sistemului de informativ. Trebuie să fii aproape de oameni, să le înțelegi problema și să încerci împreună cu ei să găsești soluții. Pe toate acestea am reușit să le facem și sunt tare măndru de ele, la fel cum sunt mândru că am contribuit la sudarea colectivului Casei, o mare familie în care fiecare știe ce are de făcut.

Ca-n orice mare familie există și nemulțumiri, nerealizări. Ce nu ați reușit să faceți la conducerea CJAS?

Activitatea Casei de Asigurări este o activitate cu caracter repetabil, adică nu prea se întâmplă lucruri spectaculoase. Sigur, atunci când îți faci o analiză pe buget îți dai seama dacă ai făcut lucrurile bine sau rău. Atunci când îți faci o analiză pe funcționarea centrelor de permanență, spre exemplu, îți dai seama dacă ele sunt eficiente sau nu. Când analizăm activitatea spitalelor ne dăm seama dacă ele fac ceea ce noi ne așteptăm să facă sau nu. Întotdeauna am încercat, și zic eu că am reușit, să intervenim operativ, să nu lăsăm răul să crească. N-aș putea spune că aș fi avut niște realizări deosebite că s-ar fi reflectat în indicatorii de evaluare a președintelui și automat aș fi zburat de acolo că sunt incompetent sau neprofesionist. Adică pe argumente care chiar țin de activitate, ceea ce tot clamăm în spațiu public, profesionalism, competență, transparență, multe dintre ele rămân la nivelul de deziderate.

Pe de altă parte am auzit spunând-se că ați cumulat și pensia și salariul în această funcție.

Este adevărat. Eu sunt militar de formație. Eu am părăsit sistemul militar foarte devreme, în contextul în care România adera la NATO, avea loc un proces amplu de transformare și în cadrul acestui proces statul român a gândit că sunt oameni care pot să facă lucruri și în altă parte. Și atunci a oferit oportunitatea, foarte devreme dacă ar fi să discutăm ca și vârstă, iar la 41 de ani eu am părăsit sistemul militar. Evident că pensia militară este potrivit faptului că am plecat foarte devreme de acolo. Dar pentru mine este o onoare că am făcut parte din Armata Română. Nu vă ascund că dacă ne uităm la țările pe care le numim civilizate și la care ne raportăm în ce privește democrația și valorile sociale, cum sunt Statele Unite, ca să dau un exemplu, vedem că militarii sunt foarte ”exploatați” în segmentul civil al societății, atunci când ei își pun serviciile la dispoziția societății. Nu văd sub nicio formă posibilitatea unui blam sau a unei afirmații de genul ”acela face nu știu ce”. Profesioniștii sunt profesioniști oriunde, nu contează ce culoare are haina pe care o poartă.

În ideea aceasta, ce faceți de acum înainte? Vă gândiți să intrați în politică, doar se apropie vreo două rânduri de alegeri?

Eu am un crez. Politica trebuie înțeleasă ca un mijloc, nu ca un scop. Politica trebuie să fie mijlocul care ne dă oportunitatea de a îndeplini obiectivele.

Atunci vă întreb ce obiective aveți în perioada următoare, ca să-mi dau seama dacă intrați în politică.

Cu siguranță în perioada imediat următoare îmi propun să-mi petrec mai mult timp alături de familie. Nu că aș fi fost până acum foarte departe, dar prioritățile mele au fost altele. Cât privește ce se întâmplă peste câteva luni, pot să vă spun că nu am încă vârsta la care să-mi iau bastonul și să plimb prin Piața Mare printre porumbei.

Dacă vine un partid și vă spune că ar vrea să fiți pe liste la următoarele alegeri?

În măsura în care ceea ce își dorește acel partid politic să facă este reziliant cu ceea ce gândesc eu că ar trebui să se întâmple, orice discuție poate fi purtată. Eu nu-mi fac niciun fel de griji că la nivel local nu există lideri în absolut toate partidele care să-și asume candidaturi, să le și merite și să le valorifice. Dar eu nu sunt șlefuit ca om de partid, mai degrabă ca om de echipă. Cred că atunci când fac parte dintr-o echipă merit să fiu acolo și acea echipă merită ca eu să fac parte din ea. Trebuie să fie un merit reciproc și o anumită compatibilitate, nu o întâmplare.

Citește și:

http://www.turnulsfatului.ro/2017/12/16/interviu-cu-vasile-spinean-directorul-cas-sibiu-vin-pacienti-din-cele-mai-neasteptate-zone-ale-tarii-pentru-tratament-la-sibiu/

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

vivi dragan

Acum 2 ani

ALT PESEDIST CARE NU SE MAI SATURA DE BANI PUBLICI.
Raspunde

vasile

Acum 2 ani

col, Spinean Vasile, nu esti membru PSD ? Nu partidul te-a pus Sef la Spitalul Judetean ? Nu de alta dar intr-o campanie electorala te-am vazut cum imparteai fluturasi in Ocna Sibiului, pe str. Alamorului, in cartierul romilor.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

In astia 3 ani psd a condus țara. Cu evaluarea aia e ca si cum Dragnea i-a evaluat pe Dancila sau Valcov, sau Dancila l-a evaluat pe Teodorovici. Evident ca iei nota 9.50 sau ma rog, 10 din 10. Dl Spinean e unul din protejatii lui Cindrea, om cu relatii si influență mare inca, aici in Sibiu si la comuniști (psd). Ori credeti ca a ajuns el director la judetean (plecand din Polisano distributie) asa pe performante? Si apoi la cjas... Turnator, informator, pupincurist, 3 dintre cele mai importante calități ale dlui spinean de care vad ca nu menționați in articolul asta, articol scos tot prin relații pile si interese. Succes la psd, va doresc ca aici in Sibiu sa ajungeti de la 9 la 1.9%, iar la nivel național, sa intrati toti in puscarii, unde ca e locu. Nenorocitilor.
Raspunde

R

Acum 2 ani

Spini, n-a curaj sa dai un concurs si sa te angajezi in mediul privat, sa ne arati cat de profesionist esti.
Raspunde

Oanta

Acum 2 ani

Hai mai du-te si acasa ma bosorogule...nu te mai satura dumnezeu nici pe tine..
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Pai tu crezi ca mai poți lucra vreo zi la privat, dupa ce ai stat ani la stat? La privat se merge pe munca si performanta, la stat se merge pe partid, pe frecat buha, pe mimat ca muncesti, pe plecat acasa vineri la 1, pe multe alte cacaturi pe bani publici, asigurati evident de mediu privat. Stai tu pana ajung cei ca spinean sa lucreze la privat după atatia ani de stat la stat pe bani mulți si funcții aranjate.
Raspunde

costinel

Acum 2 ani

Cumulator de pensie speciala de lux + salariu de bugetar de lux (baban, de nabab)! Cum de va mai rabda pamantul, nesatulule!
Raspunde

Toma

Acum 2 ani

Te-ai potrivit in functia avuta ca nuca in perete!Din pacate,asta e soarta Romaniei:oameni lipsiti de valoare pusi in functii de mare raspundere.Iar despre profesionalismul din armata,mai bine i-ai lasa pe altii sa vorbeasca! Poti spune ce ai lasat in urma?In afara unor venituri personale care sa ajunga pentru cateva generatii?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Turnul Blatului

Acum 2 ani

Ziarul a ajuns un depozit de dejectii. Comentariile reflectă nivelul cititorilor. Putea fi oricine la CJAS, tot era înjurat. Spineanu rămâne demn și nu se jenează de statutul lui. Măcar este om. Hai, injurati, slugi ale "libertății de exprimare"!
Raspunde

fanel

Acum 2 ani

Pensionar la 41 de ani, pensie speciala! Apoi, cocotat tot la buget pe functie de conducere si salariu de lux! Cumulam pensia speciala cu salariu de lux! Asta in conditiile in care Romania se imprumuta zilnic pe pietele internationale pentru plata pensiilor si salariilor ( presiunea este a celor 300.000 de pensii speciale si a celor 1.5 mil de bugetari)! Adica amanetam viitorul copiiilor nostri, imprumutandu-ne sa platim aceste pensii si salarii! La 41 de ani nu cred ca te da nimeni afara, nu te trimite nimeni acasa ! Poate incerca sa vada cum sta treaba in mediul privat! Sa se impuna si acolo, si acolo e nevoie de manageri profesionisti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus