Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Efectul NATO: Al doilea mare obiectiv militar din Sibiu care intră în renovare într- o săptămână

Efectul NATO: Al doilea mare obiectiv militar din Sibiu care intră în renovare într- o săptămână

La o săptămână după ce Guvernul României aproba investiții de peste o jumătate de miliard de lei pentru renovarea și modernizarea viitorul centru NATO de pe Calea Dumbrăvii, același guvern Orban a probat joi seară planul de modernizare pentru un nou mare obiectiv militar din centrul Sibiului: Cercul Militar.

Mai exact, Guvernul Orban a aprobat aseară indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Lucrări de intervenţie la pavilionul A - Cămin militar din cazarma 1548 Sibiu”. Reprezentanții Academiei Forțelor Terestre Sibiu consultați de reporterul Turnul Sfatului spun că este vorba despre imobilul aflat pe Bulevardul Victoriei, nr. 5-7, unde se află și ceea ce popular sibienii numesc ”Cercul Militar” sau ”Casa Armatei”

Nota de Fundamentare a proiectului, publicată de Secretariatul General al Guvernului, arată aceste lucrări sunt necesare deoarece ”în prezent, clădirea nu respectă toate cerințele de calitate impuse de normele în vigoare în ceea ce privește siguranţa şi accesibilitate în exploatare, economia de energie şi izolare termică, igiena, sănătatea şi mediul înconjurător etc., fiind executate doar lucrări de întreținere și reparații curente”.

În plus, ”din cauza uzurii fizice și morale a clădirii, aceasta nu oferă condițiile optime necesare desfășurării activităților de cazare și a altor activități specifice din cadrul căminului și a cercului militar (activități culturale, sportive, educative, protocol etc.), constatându-se: tencuieli degradate pe zona soclurilor, infiltrații și fisuri la nivelul soclurilor, degradări ale trotuarului, degradări ale învelitorii și ale acoperișului terasă, degradări la nivelul subsolurilor și tavanelor ultimului etaj datorate infiltrațiilor de apă pluvială, deteriorarea tâmplăriei existente și neasigurarea etanșeității spațiilor”.

Maiorul Marius Bucurenciu, cel care conduce activitatea complexului care înglobează și Cercului Militar, a explicat pentru Turnul Sfatului că imobilul a trecut de etapele preliminare, inclusiv în ceea ce privește relația cu  Primăria Sibiu și Direcția pentru Cultură, urmând să intre în reabilitare totală.

Cea mai mare parte a lucrărilor propuse se referă la consolidarea clădirii, recompartimentarea, eficientizarea energetică și modernizarea rețelelor de utilități. Proiectul prevede și montarea unui lift nou, dar și împrejmuirea curții exterioare prin lucrări de zidărie. Mai mult decât atât, accesul mașinilor pe aleea aflată între Cercul Militar și Facultatea de Litere va fi blocat prin bariere de acces.

Reamintim că același guvern a alocat în ședința de săptămâna trecută peste o jumătate de miliard de lei pentru construirea și amenajarea noului centru NATO de la Sibiu.

Conform notei de fundamentare, investițiile fac referire inclusiv la construcția unui teren de tenis, a unui teren de squash, un pavilion multifuncțional, foișoare de pază, pasarelă pietonală și multe alte îmbunătățiri.

“Prin realizarea obiectivului de investiție imobiliară se va asigura baza necesară desfășurării în condiții optime a activităților de comandă și control NATO în regiunea Mării Negre. În conformitate cu strategia NATO pentru Europa de Est și a tratatelor internaționale la care România a aderat, este imperios necesară implementarea programelor specifice de dezvoltare a bazei materiale și logistice. În contextul demersului de adaptare a structurii de comandă NATO și în condițiile necesității de adaptare la un mediu de securitate regional și internațional instabil, România a avut inițiativa construirii unei capabilități de comandă și control multinațional de nivel corp de armată. Asigurarea coerenței operaționale dintre planurile de apărare la nivel național și cele aliate, precum și o mai bună integrare operațională cu forțele aliate și cu forțele unor parteneri strategici, se va putea realiza prin intermediul obiectivului de investiție imobiliară care face obiectul proiectului de hotărâre a Guvernului, și anume construirea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational 2 din 8 Corps South-Est/HQ MNC-SE)”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern adoptată săptămâna trecută.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Sibianul

Acum 3 ani

Multe instituții câștiga spațiu public îngrădind după bunul plac și fără aprobări legale. Vreau să pun și eu o barieră pe Milea așa că poate opresc infiltratiile de apa în apartament.Citez,, împrejmuirea curții interioare cu lucrări de zidărie,,. Curtea interioară este chiar drumul public? Primăria nu se sesizează, sau este valabil doar pt privați.
Raspunde

Erlkonig

Acum 3 ani

nu, curtea interioară nu e drum public, de unde-ai scos prostia asta?
Raspunde

costelus

Acum 3 ani

Au ales bine, aici sunt cele mai bune scoli militare din tara! Sa nu uitam ca sb era a 2 a garnizoana din imperiul austro-ungar! Intr-adevar, toate unitatile trebuiesc scoase in afara orasului, mutate! Orasul e sufocat de atata scoala si institutii militare! Mutati tot la poligon in poplaca! Aveti spatiu suficient acolo!
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

da bani pentru tribunal pe victoriei nu sint de vreo 10 ani pintru nato intro saptamina giuvern fara coloana vertebrala,numa nato,ue,m..e
Raspunde

Sibianul

Acum 3 ani

Casa armatei nu are curte interioară. Odată cu montarea barierelor blocând drumul se va realiza. Erlkonig oricum o iei toți încearcă să muște mai mult din slănină.
Raspunde

Taran

Acum 3 ani

Care este curtea exterioară a casei armatei la această oră? Nu cumva drumul public care se va bloca cu bariere în proiect. Clar un abuz în cârdășie cu primăria. Aviz bunicuței pt un nou mandat
Raspunde

Izabela Olteanu

Acum 3 ani

Scrii niste prostii la fel de taranesti, mari si grase cat tine. Curtea exterioara este terasa restaurantului, in spate, din anii 70 ingradita, inca de cand au realizat actuala cladire. Deci nu-ti ingradeste tie 'dreptul' sa-ti parchezi rabla 4x4 pe unde ai chef, taranist style!
Raspunde

Izabela Olteanu

Acum 3 ani

Curtea exterioara este terasa restaurantului Casa Armatei, spre Centrul Cultural Ion Besoiu (fosta Casa de Cultura a Sindicatelor) - practic in spate, in linie cu Ramada. Multi comenteaza, putini inteleg (asa-i prin ziare online) Alta e problema: pentru o astfel de 'chestie', importanta, strategica, in mijlocul unui oras (nu in Padurea Cisnadie unde e 'faimosul' depozit de rachete aka depozit de 'munitie' - de care putini stiu), a fost consultata populatia, referendum local? Asa se obisnuieste in tarile civilizate si democratice, din care noi din infinite motive, extrem de evidente, de 3 decenii incoace, NU facem parte! Mimam frumusel doar democratia. Ma rog, democratie doar cand convine unora (exemplu n-spe miliarde autorizatii sa muti un gard de lemn ca sa largesti o artera)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus