Vineri,
14.05.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Atmosfera din centrul Sibiului după redeschiderea teraselor: ”E ca prima oară”

Atmosfera din centrul Sibiului după redeschiderea teraselor: ”E ca prima oară”

Ploaie mocănească, frig și multă liniște. Centrul Sibiului pare că se dezmorțește încet din pauza impusă de coronavirus. Deși majoritatea teraselor s-au deschis, nu prea are cine să le umple într-o zi de luni, la început de vară.

De ani de zile, la intrare pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, Casa Frieda era locul preferat de majoritatea turiștilor. Combinația între mâncarea tradițională și poziționarea care obligă orice turist să-i treacă prin miresme, o transforma într-unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraș. Astăzi, numărul meselor era redus la jumătate pentru a putea respecta cerințele statului, iar din cele rămase mai puțin de jumătate erau ocupate.

”Știți cum ne simțim astăzi? E ca atunci când am deschis pentru prima oară, parcă așteptăm să vedem ce reacții au clienții. Este și vremea rece care nu ne ajută deloc”, spune Dacian, șeful de sală al Casei Frieda.

Din 35 de mese câte aveau înainte, astăzi au mai rămas 22. ”Și ar fi fost ok, dacă măcar acestea erau toate ocupate”. Cât privește restul măsurilor de prevenție impuse de pandemie, acestea nu par să încurce pe cineva. ”Nu ni se pare deosebit de greu de implementat, atâta timp cât există clientelă”, concluzioneaă șeful de sală de la Frieda.

În Piața Mică doar o parte din terase s-au deschis astăzi, restul fiind în curs de reamenajare. În ciuda ploii, am găsit doi sibieni ieșiți la o cafea, echipați cu ochelari de soare și înfofoliți cu geci.

”Noi am venit să bem o cafea pe centru, așa cum facem de ani de zile. Ne bucurăm că s-au redeschis terasele, Sibiul parcă nu e același oraș fără turiști pe centru și fără terase. Bucuria este și mai mare pentru că așa ne-am dat seama că ne place mai mult. Înainte, fără se ne dăm seama, terasele s-au tot înghesuit, abia aveai loc să te strecori printre scaune, acum e totul așa aerisit. Pe cuvânt că așa aș vrea să rămână”, spune Lidia, clientă.

În Piața Mare cam toate terasele aveau clienți, unele peste media redusă a zilei. La intrare dinspre str. Avram Iancu, terasa Casei Weidner părea aproape la fel de dichisită și animată ca vara trecută. Chelnerii cărau câteva ciorbe către clienți strânși sub umbrele.

”Sincer vă spun că ne-a fost dor. E adevărat că deocamdată este destul de liniștit, însă așa e la început și nici vremea nu ne ajută. Înainte aveam 28 de mese, după reorganizare am rămas cu 16, ca să respectăm toate cerințele. Avem și registru, mergem cu el la fiecare client, ne facem treaba, dar nici nu-i obligăm”, spune administratorul localului, Cosmin L..

Înapoi pe bulevardul Bălcescu, singura terasa aglomerată cu adevărat este cea de la McDonalds. Pentru că da, mai nou clienții Mc Donalds pot servi produsele în fața locului. Americanii sunt la mare căutare și în pandemie. O armată de ”chelneri” stă cu ochii pe ei și accesul înăuntru se face foarte organizat.

Doi pași mai departe, la ”Clădirea Telefoanelor” – cum e cunoscută, Ribs&Beer și Burger Bar tocmai deschiseseră terasele. Totul arăta ca proaspăt scos din cutie.

”Ne-am pregătit cu tot ce trebuie, ne-am dotat cu tot ce-i necesar cnform legislației, respectăm toate cerințele, sperăm să vină și clienții în număr mare. Numărul meselor l-a redus la aproximativ 50% și nu doar că am redus din ele, dar am și adus mese de câte două persoane, fiecare dotată cu dezinfectant. Meniul este și el electronic, clienții trebuie doar să scaneze un cod QR, asta după ce vin cu rezervare și îi notăm în registru cu nume, prenume, ora la care sosesc și telefonul. Noi facem totul așa cum spune legea, însă după ce trece pandemia o să le aruncăm, să nu afectăm drepturile cuiva din punct de vedere al GDPR”, a explicat Luana Ionașcu, specialist marketing pentru Ribs&Beer și Burger Bar.

În concluzie, Sibiul arată astăzi, de Ziua Copilului, ca într-o zi de toamnă târzie, în extrasezon. În Piața Mare poți să auzi clipocitul fântânii cam din orice colț, iar în Piața Mică nuci mașinile nu fac coadă la barieră. Redeschiderea teraselor aduce o reanimare a orașului, însă va mai dura până la atmosfera de altădată.

Vizualizari: 3098

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus